IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2012, 18:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Itri, 41 Yıl Tehirle Devlet Salonunda




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Türk Müziği eğitiminin yasak, devlete ait konser salonlarında bir Türk Müziği konserinin de verilmediği 12 Mart döneminden kalma tabulardan biri bu akşam Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Salonu'nda yıkıldı.

Ankara'daki CSO Salonu'nda divan edebiyatının en büyük isimlerinden olan Urfalı şair Nabi hakkında bir anma toplantısı ve Buhurizade Mustafa Itri Efendi'nin eserlerinin icra edildiği bir konser düzenlendi. Tarihi geceye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eşiyle birlikte katılırken, çok sayıda bakan da Itri dinlemek için salona geldi.

Gecenin açılışında Kültür Bakanı Ertuğrul Günay kısa bir konuşma yaptı. Günay, 1712'de vefat eden Nabi ve Itri'nin 300. ölüm yıldönümleri münasebetiyle UNESCO tarafından 2012'nin "Itri" ve "Nabi Yılı" ilan edildiğini söyledi. Günay, gelecek yıl da Piri Reis'in ünlü haritasının 500. yıldönümü münasebeti nedeniyle etkinlikler olacağını haber verdi.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser de yaptığı kısa konuşmada Nabi ve Itri hakkında bilgi verdi ve bazı bestelerini okudu. Altunkeser, "41 senelik tehirle içinde bulunduğumuz salon Buhurizade Mustafa Efendi, yani Itri olacaktır" ifadelerini kullandı.

Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından eserlerin icare edildiği konserde Itri'nin; Neva Kar, İsfahan Murabbe Beste, Dügah Murabba Beste, Hisar Ağır Semai, Nühüvt Teşvih, Pençgah Murabba Beste, Rast Ağır Semai, Segah Tekbir ve Salat-ı Ümmiyye ve Segah Yörük Semai gibi eserleri icra edildi.

Konser sonunda ise Sanat Yönetmeni Murat Salim Tokaç, Itri'nin bestelerini icra etmenin zor olduğunu söyleyerek, iki yıldır bu konsere hazırlandıklarını belirtti. Tokaç, "Hatırlamak değil unutturmamak dileğiyle" ifadelerini kullandı.

Gecenin sonunda Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da sahneye çıkarak sanatçıları tek tek tokalaşarak tebrik etti. Erdoğan, Murat Salim Tokaç'a da bir plaket takdim etti.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
devlet, itrî, salonunda, tehirle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cso'dan Itri Konseri Thetis Kültür ve Sanat 0 12 Haziran 2012 18:40
Fadime Güzellik Salonunda Burce Fıkra 0 19 Mayıs 2012 21:48
Buhurîzâde Mustafa Efendi (Itrî) Ecrin İslam Alimleri 0 06 Haziran 2011 13:01
Kılıçdaroğlu Kurultay salonunda Lady Haber Arşivi 5 23 Mayıs 2010 17:37