IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2012, 02:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fatih Sultan'ın Eşinin Resmi İlk Kez Yayınlandı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



TRT tarafından hazırlıkları süren Fatih Sultan Mehmet belgeselinde sürpriz bilgi ve görüntüler de yer alacak. Bunlardan biri de Fatih'in şehzadelik döneminde dillere destan bir düğünle evlendiği Dulkadiroğlu Süleyman Bey'in kızı Sitti Mükrime Hatun'un resmi.

RESMİ ORTODOKS RUM ÇİZDİ

Zaman gazetesinden Yusuf Bülbül'ün haberine göre, Venedik Marciana Kütüphanesi'ndeki Greek Codex (Yunan Antolojisi) içerisinde yer alan resim o dönemde yaşayan bir Ortodoks Rum tarafından çizilmiş. -----de Sitti Hatun'un erkek kardeşinin resmi de yer alıyor. Belgeselin yönetmeni Kerime Senyücel, Greek Codex hakkında "Kodeks değişik kaynaklardan değişik tarihlerdeki şeylerin bir arada toplandığı kitaplara deniliyor. El yazmaları, minyatürler, haritalar aynı kitabın içinde. 15. yüzyıldan kalma bir Yunan el yazması. Muhtemelen İstanbul'dan gelmiş. İstanbullu bir Ortodoks Rum tarafından yazılmış. Metinlerin çoğu Yunanca, bir kısım Arapça yazılar da var. 2. Beyazıt döneminde Venedik'e gitmiş." diyor.
Resimde Sitti Mükrime Hatun, o dönem Anadolu kadın kıyafetleri içinde, bir tahtırevan üzerinde otururken görülüyor.
İstenmeyen Tüylere Kesin ve Kalıcı Çözüm!


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



DÜĞÜNLERİ ÜÇ AY SÜRDÜ

Fatih Sultan Mehmet ile Sitti Mükrime Hatun'un üç ay süren düğünleri tarih kitaplarında ayrıntılı olarak anlatılıyor. 15 yaşına gelen oğlunu evlendirmeye karar veren Sultan II. Murad, Çandarlı Hali Paşa'yla istişare edip Dulkadiroğlu Süleyman Bey'in kızını gelin almayı uygun bulur. Bu amaçla Amasya'dan Hızır Ağa'nın hatunu Elbistan'a dünür gönderilir. Süleyman Bey'in evlilik çağındaki beş kızı, Hızır Ağa'nın hatununun karşısına çıkarılır. Hatun içlerinden beğendiği Sitti Mükrime'nin eline yapışır, Edirne'ye gelip padişaha kızın güzelliğini, edebini, ahlakını, Süleyman Bey'in itaatini anlatır. Hızır Ağa'nın hatunu, Rumeli beylerinin hanımlarıyla yeniden gelin almak için Elbistan'a gönderilir. Alay Gelibolu'ya yaklaştığında Rumeli beyleri ve silahlı askerler karşılamaya çıkarlar.

GÖSTERİŞLİ ÇEYİZ HAZIRLANIR

Edirne Sarayı'na inen Sitti Hatun'un beraberinde yüklü bir çeyiz de bulunmaktadır. Sultan Murad, oğlunun düğününe yönetimi altındaki Türk ve Hıristiyan bey ve idarecilerini davet eder. Davetliler düğün merasimine kıymetli hediyelerle katılırlar. Padişah, gelini için yeniden gösterişli bir çeyiz hazırlar. Düstürnâme-i Enverî'nin verdiği bilgiye göre düğün şevval ayında başlar, zilkade ve zilhicce aylarında devam eder. Konuklara, gelinin Edirne'ye gelen akrabalarına hediyeler verilir. Alimlere ve dervişlere ihsanda bulunulur. Âşıkpaşazâde Tarihi'nde Derviş Ahmed Âşıkî bu düğünü anlattıktan sonra şu notu da düşüyor: "Bu âlemde maksud birkaç nesnedir; oğulu evermek, kızı çıkarmak, dünyadan âhirete iman ile gitmek. Şimdi bu Sultan Murad'a nasip oldu."



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



KABRİ EDİRNE'DE

Dulkadiroğlu Beyi'nin kızı olduğu için Sitti Şah Sultan adıyla anılan Sitti Mükrime Hatun hayırseverliği ile de tanınıyor. Kabri Edirne'de kendi yaptırdığı Sitti Şah Sultan Camii'nin avlusunda yer alıyor.


PEK ÇOK YENİ BELGE BULUNDU

Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam adıyla TRT'de 2013 Ocak'ta ekrana gelmesi planlanan Fatih Sultan Mehmet belgeselinde pek çok bilgi ve belge yayınlanacak. 15. yüzyılın Rönesans ortamının, bir imparatorluk kurucusu padişah olarak Fatih'i nasıl etkilediği anlatılacak. Fatih, siyasi kimliğinin yanında Büyük İskender'e duyduğu hayranlık, okuma merakı, filozof, şair, sanatçı yönleriyle de ele alınıyor. İstanbul, Bursa, Manisa ve Edirne'de başlanan çekimlere geçtiğimiz ay İtalya ve Vatikan'da devam edildi. Bugüne kadar medyada yer almayan pek çok kaynağa ulaşıldı. Floransa'da Santa Maria Novella Kilisesi'nde 1438'de Bizans İmparatoru'nun Avrupalı güçlerden yardım istemesi üzerine toplanan Floransa Konsili'nin anlatıldığı duvar resmi, Otranto Katedrali'nde Sadrazam Gedik Ahmet Paşa'nın Fatih Sultan Mehmet'e Roma yolunu açan Otranto Seferi'nden kalanlar çekildi. İtalya ve Vatikan çekimlerinde Fatih'i Avrupalı tarihçiler de yorumladı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
eşinin, fatih, ilk, kez, resmi, sultanın, yayınlandı, İlk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atama kararları resmi gazetede yayınlandı Juventus Haber Arşivi 0 16 Haziran 2009 11:09