IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2013, 17:46   #1
Estela
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy




İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy

Milli mücadele döneminde milleti vatan sevgisi ile birleştirmek,vatana inanç ve sevgiyi pekiştirmek için milli bir marş hazırlanması düşüncesi ortaya çıkmıştır.Dönemin Milli Eğitim Bakanlığı da bu fikri benimseyerek para ödüllü bir yarışma düzenlemiş bir çok yazar ve şair bu yarışmaya katılmıştır.Ancak bazı şiirler ayrılsa bile istenilen duygunun olmadığı gerekçesi ile kabul edilmemiş beğenilmemiştir.Bunun üzerine Mehmet Akif e bir teklif gönderilmiş , fakat millet için yapılan işten para almam diyerek bu teklifi reddetmiştir.Ardından anlaşılarak yarışma kaldırılmış ve Mehmet Akif marşı yazmaya ikna olmuştur.

48 saatte yazılan şiir yetkili makamlara sunuldu.Önce Mİlli Eğitim Bakanlığı,Ordu Komutanlığının onayından gecen şiir T.B.M.M ye sunuldu ve oylama sonucunda Mehmet Akif Ersoy un kahraman ordumuza itaf ettiği şiir kabul edildi.(12 Mart 1921).Ve cumhuriyet döneminde Zeki Öngör tarafından bestelenmiştir.

Mehmet Akif Ersoy Hakkında Bilgi

Asıl adı Mehmet Ragif olan istiklal marşı şairi Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul da doğdu.Babası Tahir efendi Annesi Emine Şerife Hanımdır.Tahsil hayatı boyunca yabancı dil derslerine ilgi duymuş Fransızca farsça ve arapça öğrenmiştir.

Ortaöğrenimini bitirdiği yıl yeni açılan Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi'ne girdi. dört yıl süren öğrenimi sonunda baytarlık bölümünü birincilikle bitirerek Ziraat Bakanlığında Memur olarak çalışmaya başladı.1893 senesinde Tophâne-i Âmire veznedârı M. Emin Beyin kızı İsmet Hanımla evlendi.

Memuriyetinin yanında Ziraat Mektebinde ve Dârulfünûn’da edebiyat dersleri vermiştir. Fakat onun edebiyat âlemine girişi daha fazla 1908′de İkinci Meşrutiyetin îlânıyla başlar. Bu târihten itibaren şiirlerini Sırât-ı Müstakîm’de yayınlanır.1920 târihinde Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisine seçildi. 17 Şubat 1921 günü İstiklâl Marşı’nı yazdı. Meclis 12 Martta bu marşı kabul etti.

Derslerden döndükce Kur’ân-ı kerîm tercümesiyle de meşgul oluyordu, fakat bu sırada siroza tutuldu.Önceleri hastalığı önemsemedi. İstanbul’a geldi. Hastanede yattı, tedâvi gördü. Fakat hastalığın önüne geçilemedi. 27 Aralık 1936 târihinde vefat etti. Kabri Edirnekapı Mezarlığındadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
akif, ersoy, kabulü, marşımızın, mehmet, ve, İstiklal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İstiklal Marşı - Mehmet Akif Ersoy Sevda Resimli Şiirler 0 09 Ocak 2013 06:10
Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Sempozyumu Liaaa Kültür ve Sanat 0 07 Mart 2012 12:35
İstiklâl Marşımız ve Mehmet Akif ERSOY YapraK Tarih 0 13 Nisan 2009 18:54
İstiklal Marşımızın Kabulü 12 Mart 1921 Burak Serbest Kürsü 0 12 Mart 2007 19:28