IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mart 2016, 19:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şarkışla'ya Aşık Veysel Müzesi yapılacak




Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel'i daha iyi tanıtmak amacıyla Sivas'ın Şarkışla ilçesine, Sivrialan köyündeki müzenin küçük bir benzeri yapılacak.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyündeki Aşık Veysel Müzesi'nin daha küçük bir benzeri, dünyaca ünlü halk ozanını daha çok kişiye tanıtmak amacıyla ilçe merkezine de yapılacak.

Şarkışla Kaymakamı Akif Pektaş konuyla ilgili şöyle dedi: "Aşık Veysel Müzesi'nin bulunduğu Sivrialan köyü, Şarkışla'ya 30 kilometre mesafede olduğu için insanlar vakit ayırıp müzeyi ziyaret etme fırsatı bulamıyorlar. Biz de bu düşünceden hareket ettik. İlçeye gelen ziyaretçilerin kısa zamanlarını değerlendirebileceği, onları Aşık Veysel ile bir nebze de olsa buluşturup tanıştırabileceğimiz bir mekan düşünüyoruz"

Aşık Veysel'in yaşadığı Sivrialan köyündeki müzeye dönüştürülen evinde, kıyafetlerinden kullandığı eşyalara, çektiği tespihten bir zamanlar çaldırıp bulduğu cüzdanına, piposundan gözü gibi baktığı sazına varana kadar birçok özel eşyası sergileniyor.

İlçeye 30 kilometre uzaklıktaki köyde bulunan müze, en çok Veysel'in ölüm yıl dönümü olan 21 Mart'ta ve yaz aylarında ziyaretçi ağırlıyor.

Halk ozanının aile fotoğraflarının da sergilendiği müzede gezenlere Veysel'in türküleri de eşlik ediyor. Zaman zaman da Aşık Veysel'in türküleri, hoparlörlerle müze dışına verilerek köyün sokaklarında yankılanıyor.

Şarkışla Kaymakamı Akif Pektaş, Aşık Veysel'in Sivrialan köyündeki evinin müzeye çevrildiğini hatırlattı. Müzenin 2009'da projelendirildiğini ve 2012'de faaliyete geçtiğini belirten Pektaş, "Müzede hem eski hem de yeni mimarinin özelliklerini bir arada bulmak mümkün. Eski mimariye baktığımızda Cumhuriyet yıllarında bir Anadolu köyünde yaşantının nasıl olduğu, Veysel'in hayatı üzerinden anlatılıyor" dedi.

Karanlık oda

Pektaş, müzede Aşık Veysel'in birçok kişisel eşyasının sergilendiğini dile getirerek "Eski yapıdan modern yapıya karanlık bir odadan geçiş söz konusu. Bu karanlık oda, Veysel'in dünyaya bakış açısını da simgeliyor. Aşık Veysel'in çeşitli eserlerinin, sözlerinin yer aldığı modern bir yapıda pek çok sanatçımızın Aşık Veysel ile ilgili dünya görüşleri de bulunuyor" ifadesini kullandı.

Müzede en çok dikkat çeken eşyanın Aşık Veysel'in sazı olduğunu aktaran Pektaş, Veysel'in kendi sesinden söylediği türkülerin çalınmasının ziyaretçilerin hoşuna gittiğine dikkati çekti.

"Amacımız Aşık Veysel'i daha çok kişiyle buluşturmak"

Pektaş, kısa zaman önce "İlçede değer olarak görülen figür nedir?" sorusunu yönelttikleri bir kamuoyu araştırmasında "Aşık Veysel" ve "Aşık Veysel Müzesi" sonucuna ulaştıklarını vurgulayarak "Bu anket çalışmasının sonunda da ilçede bir minyatür Aşık Veysel Müzesi yapma düşüncesi hayata geçti. Kaymakamlık olarak Sivrialan köyündeki müzenin bir minyatürünü ilçe merkezine yapmayı düşünüyoruz. Bunun proje hazırlıkları devam ediyor" dedi.

ORAN Kalkınma Ajansının desteği ve Sivas Valiliğinin koordinatörlüğünde böyle bir düşünceyi hayata geçirmek istediklerini aktaran Pektaş, şöyle devam etti:

"İlçemiz yol güzergahında, pek çok kişi bu vesileyle Aşık Veysel'in de müzesini gezebilir düşüncesindeyiz. Aşık Veysel Müzesi'nin bulunduğu Sivrialan köyü, ulaşım anlamında Şarkışla'ya 30 kilometre mesafede olduğu için insanlar vakit ayırıp müzeyi ziyaret etme fırsatı bulamıyorlar. Biz de bu düşünceden hareket ettik. Bu müze aslının bir benzeri olacak. Aşık Veysel'in heykeli, kullandığı kişisel eşyalar ve aşıklık kültürüne ilişkin de çeşitli ögelerin yer aldığı bir minyatür hazırlamayı düşünüyoruz ama asıl müze yine Sivrialan'da olacak. İlçeye gelen ziyaretçilerin kısa zamanlarını değerlendirebileceği, onları Aşık Veysel ile bir nebze de olsa buluşturup tanıştırabileceğimiz bir mekan düşünüyoruz."

Aşık Veysel'i daha çok kişiyle buluşturmak istediklerine işaret eden Pektaş, minyatür müzeyle ilgili çalışmaları 2017'de başlatmayı planladıklarını kaydetti.

AA





 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aşık veysel, aşık veysel müzesi, halk ozanı, şarkışla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşık Veysel ve Karısı Pegasus Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 23 Şubat 2015 16:09
Son Şiiri - Aşık Veysel Şatıroğlu Sevda Şairler ve Şiirleri 0 12 Eylül 2012 00:45
Sazıma - Aşık Veysel Şatıroğlu Sevda Şairler ve Şiirleri 0 12 Eylül 2012 00:06