IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Eylül 2021, 17:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
2 bin 600 yıllık tarihi tapınak gün yüzüne çıkıyor




Muğla’da Karia uygarlığının başkenti olarak bilinen 2 bin 600 yıllık Amos Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılması çalışmalarına hız verildi.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Turunç Mahallesi'nde bulunan Karia uygarlığının başkenti olarak bilinen 2 bin 600 yıllık Amos Antik Kenti'nde kazılar sürüyor.

Marmaris Belediyesi, Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü iş birliğinde yüzey araştırma çalışmasına başlanan Amos Antik Kenti’nde daha önce keşfedilen mezar yerinin (Nekropolis) kurtarma kazısı tamamlandı. İki yıl önce başlanan kazıda MTO ve Marmaris Belediyesi girişimiyle birinci ve ikinci aşaması yapılan yüzey araştırması antik kentin ortaya çıkması çalışmaları ile devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan onay sonucunda yüzey araştırması tamamlanan Amos Antik Kenti’nde geçtiğimiz yıl yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan buluntularla ilgili ikinci araştırma aşamasıyla birlikte kentin bilinmeyen kısımları da keşfediliyor.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay antik kente yapılan gezi sırasında basın mensuplarına verdiği demeçte, "Marmaris tarihi adına çok önemli bir yer, kendi tarihimizi kendi geçmişimizi buradan öğrenip gelecek nesillere de aktaracağız. Kendimizden olmayan faktörler sebebi ile ne yazık ki geç kalındı. Hepimiz Marmaris için çalışıyoruz, kentimizin değerlerini ön planda tutuyoruz. Tek çıkarımız Marmaris’in güzelliklerini ortaya çıkarmak" dedi.

"MARMARİS’TE YENİ BİR KÜLTÜR ROTASI OLUŞTURUYORUZ"

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, "Temmuz ayı sonunda başlayan çalışma maalesef yaşadığımız yangın afeti sonucunda ara verilmek zorunda kalmıştı. Çalışmalar tekrar hızlandı. Biz Marmaris'te kültürel mirasımıza sahip çıkmak onları turizme kazandırmak ve bunun da yanında hem doğal hem insani tahribatın engellenmesi hususunda koruma altına alınması konusunda çalışmalara destek veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu desteğimize devam edeceğiz. Marmaris'te bir kültür rotası oluşturulması konusunda çalışmalarımız devam ediyor’’ dedi.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
"İMPARATORİÇE ATHENA’NIN İZLERİNE RASTLADIK"

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Proje Danışmanı MSKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürbüzer, "Bu seneki çalışmalarımızı kentin akropolis noktasında sürdürüyoruz, geçen sene kentin nekropolisinde bir kurtarma kazısı gerçekleştirmiştik. Bu sene de Amos’ta ilk defa sistematik bir kazıya başladık. Bu kazıları Marmaris Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nda benim de bilimsel danışmanlığımda yürütüyoruz. Bu çalışmaların ana hedefi kentin akropolis bölgesindeki bir kutsal alan oluşturuyor. Bu üzerinde bulunduğumuz kutsal alan yaptığımız çalışmalar neticesinde büyük bir ihtimalle tanrıça Athena'ya adanmış olmalı" dedi.

"Nekropolis Türkçe karşılığıyla 'Ölüler Diyarı', yani modern tabiriyle mezarlık diye tanımlayabiliriz" diyen Gürbüzer, "Burası hiyerarşik açıdan da değerlendirdiğimizde aslında kentin yönetici ve kraliyet kesiminin yaşadığı noktayı oluşturuyor. Ancak bu seneki bu noktadaki çalışmalarımız kesin olarak milattan önce 6. yüzyıla kadar giden bir tarih. Yani kısacası 2 bin 600 yıllık bir geçmiş olan kentin izlerini bize sunuyor’’ şeklinde konuştu.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey, "2020 yılında yine bakanlığımızın oluruyla Amos Antik Kenti'nde kurtarma kazısı ile başladık kazı serüvenimize. Kurtarma kazısı daha önceki yıllarda defineciler tarafından tahrip edilmiş, bir mezar alanıydı. Geçen yıllarda sınırlı zamanda sınırlı alanda kazı yaptık. O kadar kısa bir dönemde bizi şaşırtacak bulgular çıktı" dedi.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
arkeoloji, sanat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Su altındaki miras gün yüzüne çıkıyor NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 11 Eylül 2021 15:23
Mezopotamya'nın tarihi mirası gün yüzüne çıkıyor CyBeR Kültür ve Sanat 1 04 Eylül 2021 18:15
Ağaç kökleriyle kaplı 400 yıllık tapınak Sanem Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 06 Eylül 2018 21:17
Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkıyor Zen Tiyatro 0 27 Mart 2012 14:03