IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Aralık 2011, 15:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Apple 2012: İddialar, Beklentiler ve Tahminler





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yeni yıla sayılı günler kaldı. Yeni yıl coşkusu her zaman olduğu gibi yeni heyecanları da beraberinde getirecek. Şimdiden herkese beklentilerinin gerçekleşeceği bir yıl diliyorum. Tabii bazılarımızın beklentilerin içinde Apple ile ilgili kısımlar olduğunu da biliyorum. Macbook Pro’larda güncelleme bekleyenlerimiz, satın almak için bir sonraki nesil iPad’i görmek isteyenlerimiz, yeni iPhone için gün sayanlarımızın olması muhtemel. Ayrıca Apple markasının başlı başına bir ilgi alanı olduğunu ve yeni ürünleri yakından takip eden teknoloji severler olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu nedenlerle Apple’ın 2012 yenilikleri ile ilgili hem internet dünyasında dönüp dolaşan iddiaları, hem de yaşanacak gelişmeler ile ilgili tahminleri ve beklentileri bir başlık altında toparlamanın yararlı olacağını düşündüm.

3. Nesil iPad

Gelecek nesil iPad ile ilgili en çok konuşulan iddiaların başında yüksek çözünürlüklü Retina Display, Sharp’ın üreteceği IGZO panellerin kullanılması, arttırılmış ----- ve fotoğraf yakalama özellikleri geliyor. Yerli ve yabancı forumlardaki kullanıcı yorumlarını referans alacak olursam, yüksek çözünürlüklü ekranın büyük bir kullanıcı kitlesi tarafından beklendiğini söyleyebilirim. Apple’ın, üretim kapasitesini arttırması için Sharp’a mali destek sağladığı yönündeki haberler, IGZO panellerin gelecek nesil iPad ve iPhone’da kullanılabileceği değerlendirmelerine yol açmıştı. Bu durum hakkında Uzakdoğu tedarikçi zinciri kaynakları dışında bir referans bulunmasa da kişisel görüşüm yeni iPad’de yüksek çözünürlüklü IGZO panellerin kullanılabileceği yönünde. Bu panellerin düşük güç tüketimi ve düşük maliyetinin Apple’ı cezbedebilecek faktörler olarak öne çıkabileceğini düşünüyorum.

iPad ile ilgili bir diğer konu ise ----- ve fotoğraf kalitesi. iPad’in arka kamerada 720p ----- yakalama kapasitesi belli bir kalite çıtasını tuttursa da, fotoğraf yakalamada 1 MP sınırında dolaşması bence bir eksi… “Bir tableti neden fotoğraf makinası olarak kullanmak isteyeyim ki?” sorusu doğru olsa da, rakiplerle yapılan kıyaslamalarda mevcut fotoğraf ve ----- kalitesi iPad’in hanesine eksi puan olarak işleniyor. Bu bakımdan çıtanın biraz daha yükseltilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. 1080p ----- yakalama ve otomatik odaklanma yeni iPad için ideal olabilir. Flash ve 5 MP kamera beklentim olmasa da temennilerim arasında bulunuyor.

iPad ile ilgili daha fazla ne beklenebilir?.. Aslında yok! Daha önce Macrumors ve 9to5mac’in gündeme getirdiği “yatay – dikey dock patenti” konusunu hatırlayıp, bunu da dipnot olarak düşmek istiyorum. Bilindiği gibi mevcut iPad’lerin bağlantı girişi cihazın kısa kenarında bulunuyor ve bu nedenle dock üzerinde dikey olarak kullanılabiliyor. Rakiplerin neredeyse tamamında girişler uzun kenarda ve dock üzerinde yatay olarak kullanılabiliyor. Patent konusu ise, Apple’ın, iPad’in dock üzerinde hem yatay hem dikey olarak kullanılmasını sağlayacak teknolojiyi patentlemesi ile ilgiliydi. Gelecek nesil iPad’de kullanılır mı bilemiyorum ama bunu da hatırlatmak istedim.

Macbook Pro ve Macbook Air

Macbook Pro’larda önümüzdeki yıl büyük güncelleme yapılacağı iddiası artık neredeyse iddia olmaktan öte, kesin gibi… Ancak farklı iddialar farklı tarihleri işaret ediyor. Yeni Macbook Pro serisi için ilk olarak Nisan ayı iddiaları ortaya atılmış, daha sonra 2012’nin ilk çeyreği gösterilmişti. Son günlerde gelen bilgiler yeni serinin gelmesinin 2012 Mayıs ayını bulabileceği yönünde.

Macbook Pro serisinde en dikkat çekici ve üzerinde durulması gereken nokta bence yeni kasa dizaynı olacak. Yeni dizayn ile ilgili en önemli iddialardan biri yeni kasada optik sürücü bulunmayacağı ve Macbook Pro serisinin oldukça inceleceği söylentisiydi. Diğer önemli iddia ise, Macbook Pro’larda SSD sürücülerin standart olacağı yönünde. Bu iddiaların gerçekleşmesi durumunda “Macbook Pro ve Macbook Air” serisinin arasındaki farkın belirsizleşmesi gibi bir durumun ortaya çıkabileceğini düşünmüyor değilim. Bu durumda iki seri arasında belirleyici unsur sadece donanım (işlemci ve grafik kart) olacaktır. Güçlü işlemci ve grafik isteyenler Macbook Pro’ya yönelirken, günlük kullanımı hedefleyenler için Macbook Air serisi bir alternatif oluşturacaktır.

Bu çerçevede 15 inç ekranlı Macbook Air iddialarını da yerli yerine oturtabiliriz. Macbook Air ve Macbook Pro birbirlerine alternatif iki benzer seriyi oluşturacaksa, Macbook Air’daki büyük ekranlı model eksikliğinin 15 inç’lik yeni bir model ile doldurulması gayet yerinde olur. Bugünkü durumda, 15 inç Apple dizüstü isteyen müşterinin Macbook Pro’dan başka seçeneği yok. Yüksek donanım özelliklerine ihtiyacı olmasa da sadece 15 inç istediği içinMacbook Pro’ya yönelmek zorunda kalan müşterilere 15 inç Macbook Air çok iyi bir seçenek olabilir.

İnceliğin Macbook Pro’ya Maliyeti Ne Olacak?

İddialar üzerinden felaket tellallığı yapmak istemesem de, aşırı inceliğin Macbook Pro için ısınma sorunları yaratabileceği endişesini taşıdığımı da söylemeden geçemeyeceğim. Macbook Air’ların yük altında ısındığı, ısınmadan dolayı performas kaybı ve sürekli 7200 RPM’lerde çalışan fan sorunlarını bilen ve forumlardan takip eden bir kullanıcı olarak, gelecek nesil Macbook Pro’da benzeri sorunların yaşanmamasını umuyorum.

Macbook’dan bir haber var mı?

Burada tamamen kişisel bir tahminde bulunacağım. Bilindiği gibi son büyük Macbook Air güncellemesiyle birlikte beyaz polikarbon Macbook son kullanıcı satışından çekilmiş, böylece ürün gamında Macbook adlı bir model kalmamıştı. Ancak Apple’ın yeni Macbook Air serisini tanıtırken kullandığı “The next generetion of Macbook” sloganı ilerisi için ipuçları verir gibiydi. Belki tamamen benim kuruntum ama, Macbook Pro serisi de Macbook Air gibi incelecek ise, “Macbook Air” adının pek bir anlamı da kalmayacak. Bu nedenle önümüzdeki güncellemede “Macbook Air” serisi sadece “Macbook” olarak adlandırılabilir ve dizüstü ürün grubu Macbook ve Macbook Pro olarak yoluna devam edebilir. Bu kısım tamamen benim kişisel düşüncem olmakla birlikte “Macbook” adının yok olmasını içime sindirememiş olmamdan kaynaklanıyor olabilir.

Peki ya iPhone?

iPhone 4S’den hiç söz etmeden gelecek nesil iPhone’a uzanmak istiyorum çünkü 4S üzerine söylenebilecek ne varsa söylendi. Yeni iPhone’da ne olur; iddialar, beklentiler neler? Donanım güncellenmesinin ötesinde üzerinde en çok durulan konu; ekran büyüklüğü. Bu konuda iPhone kullanıcıları arasındaki ağırlıklı inanış mevcut boyutun ideal olduğu yönünde. Duruma dışarıdan bakan ve benim de içinde bulunduğum bir grup ise iPhone’un ekran boyutunun büyümesi gerektiğini düşünenlerden oluşuyor.

Samsung’un Galaxy S2 son reklam kampanyasında doğrudan iPhone 4S’in ekran büyüklüğü üzerine odaklanması hiç de şaşırtıcı değil. (Reklamı izlemek için)

Bence mevcut durumda iPhone için ideal ekran büyüklüğü 4 inç’dir. Neden 4 inç derseniz düşüncemi şu şekilde özetleyebilirim; devasa büyük ekranlı rakiplerin yanında küçücük kalmamak, ele avuca sığmayacak ölçüde büyük olmamak… Ayrıca büyük ekran da bir tüketici talebidir ve bence göz ardı edilmemelidir. iPhone 4S sahip olduğu özelliklerle klasik iPhone çizgisinde son derece başarılı bir model. Yeni iPhone çıksa bile 4S satışı devam edeceğine göre, 4 inç ekranlı daha büyük bir iPhone’un kime ne zararı olabilir? 3.5 inç’i ideal bulanlar için iPhone 4S iyi bir seçenek olarak zaten yerli yerinde duracak. İddialar 4 inç’lik yeni bir iPhone’u gösterirken yeni dizayn hakkında henüz dikkate değer bir ipucu bulunmadığını da söyleyebiliriz. Bu arada gelecek nesil iPhone’un İOS 6 ile birlikte yaz aylarında tanıtılması sürpriz olmayacaktır.

Dokunmatik iMac mi?

Dokunmatik iMac ile ilgili söylentiler bir süredir gündemde. Söylentileri gündemde tutan ise Apple’ın hem dokunmatik hem de klavye ve fare ile alışılagelmiş şekilde kullanılabilen bir sistem için yaptığı lisans başvurusu. Buna göre, tasarlanan iMac dikey olarak klasik şekilde kullanılmaya devam ederken, dokunmatik kullanım için yatay yönde eğimli hale gelebiliyor. Bilindiği gibi Windows PC üreticileri de iMac gibi “all in one” sistemler üretiyor ve bu modellerin birçoğu da dokunmatik panele sahip oluyor. Ancak karşınızda dik duran bir monitörde dokunarak bir şeyler yapmaya çalışmak bence tam bir işkence. Bu nedenle eğer bir dokunmatik iMac gelecekse iddia edildiği gibi, Apple’ın lisans başvurusunda belirttiği şekilde gelmesi yerinde olacaktır. Zaten Apple’ın da mevcut şekliyle iMac’e dokunmatik ekran koyacağını düşünmüyorum. 2012 yılında dokunmatik ekranlı bir iMac gelir mi bilinmez ama, tüm serinin bir anda dokunmatik ekrana da geçirilebilmesi ihtimali bana biraz uzak görünüyor. Belki iMac Touch gibi bir geçiş modelini bu yıl içerisine görebiliriz.

A6 İşlemcili Macbook Air’de, İOS / Mac OS Birarada…

Geçtiğimiz dönemde ortaya atılan dikkat çekici iddialardan biri de, 2012 yılında Apple’ın Macbook Air serisinde A6 işlemcileri kullanacağı iddiasıydı. Bu iddialar yaz aylarında Peter Misek gibi bazı Wall Street analistleri tarafından daha da ilerletildi. Bu iddialara göre yeni nesil Macbook Air’larda hem A6 işlemciler kullanılacak, hem de İOS ve Mac OS birleştirilerek çoklu bir platform oluşturulacak. İddiaların temelinde ise şüphesiz İOS cihazların başarısı ve Lion güncellemesiyle İOS’a öykününen Mac OS arabirimi var. Launchpad özelliği ile İOS uygulama ekranı görünümünün Mac OS’a adapte edilmesi, trackpad hareketlerinin İOS cihaz kullanıyormuş hissi yaratacak şekilde güncellemesi bu iddiayı öne çıkaran diğer unsurlar.

Apple’ın Macbook Air’de ARM tabanlı işlemciye yönelme ihtimalini olası görmemekle birlikte, İOS / Mac OS sisteminin bir arada sunulabilme ihtimalinin bulunmadığını düşünüyorum. Ancak iddialarda üzerinde durulan İOS’a benzer bir Mac OS değil, iki işletim sisteminin birleştirilmesi ve birleşik bir platform olarak sunulması. Bu durumda da yeni işletim sisteminin Macbook Air ile ilişkilendirilmesi çok mantıklı gelmiyor. Böyle büyük çaplı bir işe girişilecekse neden diğer Mac’ler ayrı tutulsun?

Bu noktada analistlerin söyleminin bende Windows 8 çağrışımı yaptığını rahatlıkla söyleyebilirim. Geliştirici önizlemesinde görüldüğü gibi Microsoft’un Windows 8 ile planladığı yapı, ön planda dokunmatik uyumlu görsel bir arayüz (Windows Mobile metro arayüzü) geri planda bildiğimiz Windows şeklinde… Sanırım analistler benzeri bir yapılanmayı Apple’dan bekliyorlar.

Bu iddialar gerçekleşir mi kestiremesem de bu denli büyük bir değişimin (eğer olacaksa) Macbook Air üzerinden yapılması ihtimali bana pek olası gelmiyor. Eğer Apple İOS ve Mac OS’u tamamen birleştirmeye karar verirse, bunu yeni bir işletim sistemini piyasaya sunarak yapacaktır.

Apple TV ve TV özellikli iMac

Bir süredir gündemde olan Apple TV iddiaları Steve Jobs biyografisin piyasaya çıkmasıyla birlikte daha da artmış gibi görünüyor. Çünkü biyografide Jobs’un bir Televizyon üzerine çalıştığını ve düşüncelerini “TV ile konuşmak” fikri üzerinde yoğunlaştırdığı ifade ediliyor. iPhone 4S ile sesli komutları yerine getiren yapay zeka Siri’yi duyuran Apple’ın bu teknolojiyi üreteceği TV sisteminde kullanacağı iddiaları da buradan çıkıyor. Bunun yanı sıra internet erişimi, iTunes, iCloud, Facetime gibi özelliklerin de Apple’ın üreteceği bulunacağı iddiaları da ortaya atılıyor.

Bazı analistler ise TV özellikli iMac üretmesi gibi enteresan düşüncelere sahip. Açıkçası ben Apple’ın “Siri entegrasyonlu akıllı TV” üreteceğini düşünüyorum. Ancak günümüzde TV’ler bilgisayar olma yolunda ilerlerlerken, bilgisayarı TV’ye dönüştürme fikrine hiç katılmıyorum. Bu nedenle iMac’ın iMac olarak kalacağını, adı hakkında “iTV” ya da “Apple TV” tahminleri yapılan akıllı TV’nin Apple tarafından üretileceğine inanıyor.

Güle Güle iPod Classic

iPod ile ilgili takipçilerinin bildiği tek bir şey söyleyeceğim; iPod Classic alma düşünceniz varsa bir an önce alın, bir daha bu şansı bulamayabilirsiniz. iPod Shuffle için bence tehlike yok.

Yeni yılın tüm Apple kullanıcılarına ve teknoloji severlere umduğunu getirmesini diliyorum.

turkmac

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
2012, apple, beklentiler, iddialar, tahminler, ve, İddialar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Birlik ve Beraberlik'te ki, Beklentiler.. (Bahaneler.) Sevda Düşünen Beyinler 7 15 Kasım 2011 10:24
Mayalar'ın Gizemi ve Bazı İddialar Frozen Esrarengiz Olaylar 0 30 Mart 2011 17:54
Mayalar'ın Gizemi ve Bazı İddialar.. Sevda Kültür ve Sanat 0 14 Ocak 2010 07:09
İddialar Kuyruklu Yalan Kralice Haber Arşivi 0 13 Ekim 2008 13:27