IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ağustos 2013, 19:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Otizm ve Kinect




Vücut koordinasyonunu sağlama, konuşma, etrafıyla göz teması kurma ve diğer konularda problemleri olan özel gereksinimli çocuklar için, Kinect teknolojisi ile olumlu yönde gelişmelerin sağlandığını biliyor muydunuz? Peki ya otizmin erken teşhisinde kullanılan bir cihaz olduğunu?

Elbette uzmanların tamamen yerini alacak şekilde değil; ancak örneğin Minnesota Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünde özel algoritmalar sayesinde aynı anda 10 çocuğun 'muhtemel' otizm problemlerini teşhis etmede yardımcı bir teknoloji olarak kullanılıyor.

Öncelikle Kinect nedir, onu anlatalım:

Kinect, bilgisayar ortamında çevre birimler kullanmadan (kol, silah, konsol araçları, vs) sadece el, kol ve bacak hareketleriyle oyun oynayabilme teknolojisi olarak geçiyor. Bunun yanında ses kullanımı da ayrıca mümkün. Microsoft tarafından sunulan bu teknoloji, el kol ve bacak hareketlerini algılayarak kızılaltı ışın yayan projektörlerle gerçekleşiyor. Bu ışınlar insan gözünün göremeyeceği derecede ışıklar. Işınlardan elde ettiği verileri CMOS algılayıcılarla komuta çevirip bu sayede komut olarak algılanılmasını sağlıyor. Böylelikle, siz televizyonun karşısında hareket ediyorsunuz ve hareketleriniz bu cihaz tarafından algılanıp, ekrana yansıtılıyor.

Kinect'le neler yapabilirsiniz?

Kinecti kullanabilmek için öncelikle XBOX 360 oyun konsoluna ve televizyona veya projeksiyona ihtiyacınız var. Evet başlangıç maliyeti pek ucuz olmasa da, uzun vadede kullanabileceğiniz bir sistem. Bu altyapıyı kurduktan sonra, oyunları satın almanız gerekiyor. Eşimin usta ve deneyimli bir bilgisayar oyuncusu olması sebebiyle yaklaşık 7 yıldır evimizde bulunan bu cihazla aramın düzelmesinin Kinect sayesinde olduğunu itiraf ediyorum. Ben hayatım boyunca bilgisayar oyunlarından pek haz etmemiş bir insan olmama rağmen, Kinect'in evde yeni bir çağ açtığını kabul ediyorum. Bizim evde en sevilen oyunlardan bir tanesi Dance Central yani dans oyunu. Ekranda seçtiğimiz avatar ve şarkı eşliğinde onlar gibi dans etmeye çalışıyoruz. Oldukça eğlenceli olduğundan yorulduğumuzu anlamamız da zaman alıyor.

Üzerinde bir sürü düğmesi olan kumandalara gerek kalmadan, oturduğunuz yerden sesli komutlarla açıp kapamak ve menüde ilerlemek mümkün. Oyunları oynamak için ise oturduğunuz koltuktan kalkıp, gerçekten fiziksel olarak hareket etmek gerekiyor.

Kinect'in eğitimde yeri

Elbette zamanında Microsoft'un bu cihazı piyasaya çıkarma amacı araştırmacılara terapi imkanı sunmak değildi. Önce bireysel tüketiciye yönelik geliştirilen yeni teknoloji her üründe olduğu gibi, Kinect'te bir süre sonra, özellikle özel çocukların eğitim veya terapi gördüğü kurumlarda kullanılmaya başlandı. Uzmanlar da, cihazların kullanımıyla bu konuda ilerleme kaydettiklerini de inkar etmiyorlar. Dış dünyayla iletişim kuramayan, vücudunu koordine edemeyen pek çok çocuğun, motor becerilerinin, konsantrasyon sürelerinin, sosyal ve dil becerilerinin geliştirilmesinde kullanılıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kinect, otizm, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kinect Sports Rivals Ne Zaman Çıkacak? Bulut Bilgisayar Oyunları 0 02 Ağustos 2013 20:04
Şaka gibi Kinect oyunu Bulut Oyun Dünyasından Son Haberler 0 25 Nisan 2012 17:51
Kinect işi abarttı! KarakıZ İnternet Dünyasından Haberler 0 30 Aralık 2011 12:45
Kinect Destekli Assassin's Creed mi Geliyor? For Answers Oyun Dünyasından Son Haberler 0 05 Şubat 2011 13:55
Kinect'in 2011 oyunları ve dedikodular For Answers Oyun Dünyasından Son Haberler 0 05 Şubat 2011 13:44