IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Şubat 2016, 23:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Otizm Farkında Olalım




OTİZM

Çocuğunuzda, aynı yaştaki diğer çocukların davranışlarından farklı davranışlar görüyorsanız, bu davranışların otizm belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız otizmin ne olduğunu, sizi ve ailenizi ne şekilde etkileyeceğini bilmek isteyebilirsiniz.

OTİZM NEDİR?

Otizm; yaşamın erken dönemlerinde başlayan ve yaşam boyu süren sosyal ilişkiler, iletişim, davranış ve bilişsel gelişmede gecikme ve sapma gibi özellikler gösteren nöropsikiyatrik bir bozukluk olarak kabul edilir.Yaklaşık her 150 çocuktan birinin otizmden etkilendiği düşünülmektedir.Erkeklerdeki yaygınlığı kızlara göre 4 kat daha fazladır.Otizmden etkilenen bireylerin çoğunda farklı düzeylerde zeka geriliği ve farklı düzeylerde öğrenme güçlüğü görülür.

OTİZME NELER YOL AÇAR?

Otizme nelerin yol açtığı konusunda henüz net bir bilgi yoktur.Otizmin tam nedeni bilinmemektedir.Otizmin anne-babadan kalıtım yoluyla geçmiş olabileceğinden kuşkulanılmaktadır.Bu konuda yapılan birden fazla araştırmaya rağmen otizmin geni bulunamamıştır.Otizmin çevresel faktörlerin tetiklediği düşünülmektedir.Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır, dolayısıyla bu özelliklerin hiç birirnin otizmle ilişkili olmadığı kabul edilmiştir.Buna dayanarak otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşulu ile ilgisi ve ilişkisi yoktur.

OTİZM ÖZELLİKLERİ

Diğer çocuklarla ilişki kurmada zorluk,her şeyin aynı olmasını istemek, rutin yaşama bağlılık, değişikliklere aşırı tepki verme, uygunsuz ve sebepsiz gülme, ağlama, tehlikeye karşı duyarsızlık, göz temasının çok az yada hiç olmaması, sürekli aynı oyunları oynama isteği, ekolali konuşma( kendisine söyleneni tekrar etme) , aşırı hareketlilik veya hareketsizlik, yemek ve uyku problemleri otizmden etkilenen bireylerin özelliklerindendir.

Amerikan Psikiyatri Birliğinin 2000 yılında yayımladığı klavuza göre otizm spekturum bozukluğu kapsamında 5e ayrılır.Bunlar:

1-Otistik Bozukluk: Sosyal ilişki, iletişim ve hayali oyunlar kurma konularındaki bozukluklar, ilk üç yaş içinde ortaya çıkar. Basmakalıp davranışlar, ilgiler ve aktiviteler görülür.

2-Asperger Sendromu: Sosyal iletişimde bozukluklar, kısıtlı ilgi alanları ve faaliyetler/ses tonları monoton ve mekanik olmakla beraber dil gelişiminde gecikme olmaması, test edildiği zaman ortalamadan yükseğe kadar uzanabilen zeka düzeyi bulguları ile karakterize edilir.

3-Başka Şekilde Adlandırılamayan Yaygın Gelişimsel Bozukluk: Bu tanı çocuk belli bir teşhis alamadığı, fakat pekçok alanda gelişim bozukluğu gösterdiği zaman söz konusudur.

4-Çocukluk Dezentegratif bozukluğu:Çocuk ilk 2 yılda normal gelişim göstermektedir.Sonrasında 2 veya daha fazla alanda önceki kazanılmış alışkanlıklarda kayıp başlar.(dil kullanımı, sosyal etkileşim, motor beceriler, idrar ve kaka kontrolü)

5-Rett Sendromu: İlerleyen bir bozukluktur. Çocuk ilk yıllarda normal bir gelişim gösterir. 1-4 yaşlarından itibaren kazandığı pek çok beceri geriler, ellerinin amacına uygun kullanımı giderek yerini tekrarlayan el hareketlerine bırakır. Bugüne kadar yalnızca kız çocuklarda görülmüştür.

TEDAVİ YAKŞALIMLARI

Yaygın gelişimsel bozukluk tedavisinde en önemli yaklaşım özel eğitim ve davranış terapileridir. Tedavi planı ve tipi her bireyin işlevsellik derecesine göre belirlenmelidir. Ygb de çoğu vaka için yaşam boyu süren bir bozukluk olması nedeniyle tedavi tipi kişinin yaşı ve gelişimine göre değişir.Çok küçük çocuklarda konuşma, dil eğitimi ve özel eğitim üzerine odaklanılmalı anne baba ile çalışılmalı ve yalnızca belli hedef semptomlar için ilaç kullanılmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
otizm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Otizm Farkında Olalım Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 08 Şubat 2016 23:37
Görünür Olalım Amelia Kişisel Gelişim 0 05 Temmuz 2014 21:18
Duyarlı olalım.. HANDSOME IF Ekstra 0 05 Şubat 2012 15:36
Şehit Olalım ! Alem-i Sır Haber Arşivi 7 28 Ekim 2008 21:23
İstanbul Olalım Dilara Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 08 Eylül 2008 23:38