IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Şubat 2016, 23:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşitme Engelli Öğrencilerin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi




Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından her yıl teklife açılan Leonardo da Vinci projeleri kapsamında İzmit Özel Mavi İzlenim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi için yazmış olduğum “İşitme Engelli Öğrencilerin Mesleki Becerilerinin Geliştirilerek İstihdam Edilebilirliklerinin Artırılması (Increasing the Employability of Hearing Impaired Students by Developing Vocational Skills)” isimli projemi 2010 yılı şubat ayında teklifini sunmuştum. Mayıs 2010 tarihinde sonuçlar açıklandığında teklifini sunduğum projem Ulusal Ajans tarafından hibe desteğine layık görüşmüştü. Aralık 2010 tarihinde Ulusal Ajans ile hibe sözleşmesini imzalamış ve gerekli tüm kültürel ve dil hazırlıklarını, pedagojik ve lojistik hazırlıkları tamamlayarak 15 işitme engelli öğrencimizi Hollanda’nın Zaandam bölgesinde faaliyetini yürüten Regio College eğitim kurumlarında 23/04/2011 – 07/05/2011 tarihleri arasında grafik tasarımı mesleğine yönelik olarak staj faaliyetini gerçekleştirmeleri üzerine Hollanda’ya götürdük.

Proje sahibi kurumumuz İzmit Özel Mavi İzlenim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen projemiz 2010-TR1-LEO01-14200 nolu proje ile 3. defa Leonardo da Vinci projesi gerçekleşirmiş durumdadır. İşitme engelli bireylerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi ve böylece istihdam edilme şansının artırılması amacıyla yapılan projemiz ile engelli kardeşlerimiz hem mesleki becerileri edinmek için Avrupa’da eğitim almışlar, hem de farklı bir ülke kültürünü tanıma şansı bulmuşlardır.

Hareketlilik sırasında öğrencilerimiz eğitsel çalışmalar kapsamında grafik tasarımı eğitimi almışlar ve bu alanda bir ilki de gerçekleştirmişlerdir. Hollanda Kraliçesi Beatrix’in annesi Julliana’nın doğum günü olan 30/04 tarihine ithafen bir çalışma yapmışlar ve bu çalışmalarını Kraliçe Beatrix’e posta yolu ile göndermişlerdir. Ülkemizden giden belki de ilk engelli kafile olarak Hollanda için önemi büyük olan bir etkinlikte yer alma becerisini sergileyerek bir ilki gerçekleştiren öğrencilerimiz iki ulus arasında da kültürel paylaşım örneği göstererek büyük bir başarı elde etmişlerdir.

Yapılan eğitim çalışmaları yanında Amsterdam, Zaandam, Paris, Huizen şehirlerine de günü birlik gezilere katılan engelli katılımcılarımız Hollanda ülkesini tanıma ve kültürünü tanıma fırsatını geliştirmişler ayrıca Fransa hakkında da bilgi sahibi olmuşlardır.

Projemiz hareketliliği sırasında Huizen’de gerçekleştirilen ve 01/05/2011 tarihinde yapılan ziyaret sırasında Huizen’de yaşayan Türkiyeli vatandaşlarımız ile tanışmışlar ve ülkedaşlarımızın misafir perverliği ile farklı bir ulusta kendi ülkelerinin sıcaklığını yaşamışlardır. Huizen’de yaşayan Türkiyeli vatandaşlarımız 1999 ağustos depremi sonrası İzmit’te yaşayan engelli kardeşlerimizin daha iyi şartlarda eğitim almalarını sağlamak için bir çok yardımda bulunmuşlardı. Huizen’de yaşayan vatandaşlarımız öğle yemeği organize ederek engelli katılımcılarımıza ev sahipliği yapmanın yanında, bowling oynama olanağı da oluşturarak sportif etkinlikte bulunmalarına olanak tanımışlardır. Bu nedenle proje yazarı olarak ve refakatçisi olarak başta Kerem Gencer Bey, Naime Hanım, Bayram Bey, Selattin Bey, Beyhan Hanım, Hüseyin Bey (Sayılgan), Naime Hanımın Sevgili oğlu Hüseyin Bey ve ismini şu an hatırlayamadığım diğer beyefendi ve hanımefendilere teşekkür ediyorum. Projemize verdikleri katma değer hem beni hem de öğrencilerimizi aynı zamanda da proje sahibi kurumumuzu memnun etmiştir. Ayrıca bu kıymetli beyefendiler ve hanımefendiler konakladığımız otele gelerek Türkiye’ye dönmeden önce tüm katılımcı ve refakatçilerimize uğurlama ve hediye vererek gönül köprüsünün derinleşmesini sağlamışlardır. Kendilerine hem bu ziyaretleri hem de hediyeleri için tekrar teşekkür ederim.

Projemiz kapsamında ayrıca Kamal Chabrani tarafından müdürlüğü yapılan ve Amsterdam merkezde faaliyet yürüten engelliler eğitim ve bakım merkezine ziyarette bulunulmuştur. Kamal Chabrani kendisi dünya kick boks şampiyonu olan birisidir ve yumruğunun sertliği yanında yüreğinin yumuşaklığı ile dikkat çeken birisidir. Naime Hanımın oğlu Hüseyin Bey ile birlikte çalışan Kamal Chabrani, engellilere eğitimlerinin yanında onlara sağladıkları barınma imkanlarının yanı sıra, Türkiye, Somali, Fas, Malezya gibi ülkelere engelliler için ihtiyaç duyulan tekerlekli sandalye, tripot, atel gibi teknik cihazlar tedarik ederek ve bunu ücretsiz yaparak çok önemli bir misyon üstlenmişlerdir. Engelli katılımcılarımız bu derneği ziyaretleri sırasında refakatçilerimizle birlikte Hollanda eğitim sistemi hakkında bilgi almışlar ve engellilere yönelik çalışmaları yerinde inceleme şansı bulmuşlardır. Ayrıca Kamal Chabrani ve Amsterdam’da yaşayan Faslıların sosyal tesislerine de dernek gezisi sonrası ziyarette bulunarak iki farklı ülke vatandaşları arasında kültürel bir kaynaşma programı gerçekleştirilmiştir.

Engelli katılımcılarımız ve refakatçilerimiz Hotel Van Der Valk Akersloot’ta ikamet etmişlerdir. 4 yıldızlı bir otel olan Akersloot kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, çim sahası ile engelli katılımcılarımızın boş zamanlarında sportif faaliyetleri yapmalarına olanak tanımış ve katılımcılarımızın birbirleriyle hoş vakit geçirmelerine olanak tanımıştır.

Engelli katılımcılarımız staj faaliyeti sonunda Regio College’den sertifika almışlardır. Eğitimlerinin yanı sıra, özbakım becerilerinde, iletişim becerilerinde, günlük yaşam becerilerinde, kişisel ve toplumsal yaşam becerilerinde, oyun becerilerinde kendilerini geliştirme şansı bulmuşlardır.

Proje yazarı olarak proje sahibi kurma, engelli katılımcılarımıza, refakatçilerimize, ev sahibi kuruluşa, Huizen halkına, engelli derneği çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Ulusal Ajansa projemize verdiği mali destekten dolayı ve engelli kardeşlerimizin bu imkana kavuşmalarına olanak tanıdıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. Ulusal Ajansta bulunan proje uzmanımız Sayın Akif Beye de ilgilerinden dolayı ve her an anında sunduğu desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

HANİFE ÇETİN, KURUM MÜDÜRÜ

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
işitme engeli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İşitme Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı-Kazanımlar Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 15 Kasım 2015 22:50
İşitme Engelli Çocuklara Bireyselleştirilmiş Okuma Öğretimi Liaaa Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 19 Mayıs 2012 15:23
İşitme Engelli Öğrencilerden Tiyatro Gösterisi Thetis Kültür ve Sanat 1 14 Mayıs 2012 19:38
İşitme engelli Banu'nun acı sonu PassioN Haber Arşivi 0 04 Mart 2012 10:53
İşitme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarı Düzeyleri Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 21 Şubat 2012 20:10