IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Şubat 2012, 17:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Babaların Günahları Ve Oğullar - Elif Şafak




SENE 1951. Hindistan yapımı bir film dünyayı salladı, geçti. Efsanevi oyuncu Raj Kapoor başroldeydi. Filmin adı: "Avare."
Önce Hindistan, ardından Sovyetler Birliği, Çin, Romanya, Türkiye, Mısır... Ülkeden ülkeye yayıldı filmin enerjisi, izleyenlerde bağımlılık yarattı. Gazetelerde hikâyesi tartışıldı. Dünya başkentlerinin sokaklarında çocuklar filmin şarkısını söylediler. O çocuklar büyüdü, onların evlatlarına geçti aynı ezgi. Dillerde, gönüllerde, hafızalarda büyüdü Avare.
Bizler, yani o dönemlere yetişemeyenler, filmin şöhretini nice sonra işittik. Benim kuşağım tekrarlarını seyretti televizyonda. İzledik ve büyülendik. İzledik ve unutmadık.
Filmin bir sahnesinde Jagga isminde bir adam, hâkimin karşısına getirilir. Masum mudur değil midir tam olarak bilmez hâkim, ama suçlu olduğuna hüküm verir. Zira Jagga'nın babası sabıkalıdır. Günahkârdır. "İyi insanlar iyilerden doğar, sabıkalılar da sabıkalılardan."

*

Oğullar, babalarının suçlarını sırtlar bu hayatta. Babası zalim olanın zalim olmaması mümkün değildir... Jagga işte bu korkunç klişeler karşısında yapayalnız ve savunmasızdır. Eşitliğin ve hakkaniyetin olmadığı bir dünyada ayakta kalmak durumundadır. Yargılanır, tutuklanır, damgalanır. Olaylar öyle bir gelişir ki filmin sonunda hâkimin oğlu ile Jagga arasında bir bağ kurulur.
Gün gelir, aynı hâkim, mahkeme salonunda, tutuklu sandalyesinde kendi oğlunu bulur. Örnek bir vatandaş olduğuna inanmıştır bunca zaman. Ama kendi oğlu sabıkalıdır işte. Üstelik oğlunun işlediği suçta, kendi hatalarının da büyük payı vardır.
Böylece Avare, ta Nuh Nebi'den bu yana sorulan kadim bir soruyu tartışmaya açar: "İyilik ve kötülük bizlere nereden gelir? Ahlak ve doğruluk babadan oğula mı geçer?" Babası sabıkalı diye bir çocuğa eşit fırsat vermemek, önyargıyla bakmak ne yazık ki korkunç sonuçlara yol açar.
Önyargılar önyargıları besler, tahammülsüzlükler ve klişelerden ise daha büyük eşitsizlikler doğar. "Ben babamın oğluyum, annemin kızıyım, ama ayrı bir insanım, özgür bir birey olarak muamele görmeyi hak etmekteyim" diyememenin faturası tüm topluma kesilir.
Dumlupınar İlköğretim Okulu Müdürü Mustafa Aydın'ın açıklamalarını okurken bu eski film geldi gözümün önüne. "Aile ne ise çocuğu odur" diyor kendisi. Ve ekliyor ardından: "Emniyette suçluların kanını alıp gen haritası çıkarsınlar. Onların çocukları doğduktan sonra analizi yapılsın. Vatana, millete, bu ülkeye zararlıysa yürümeden yok edilsin."
Bu fikirleri tüylerim diken diken okuyorum. Düşünsenize birilerinin elinde böyle bir yetki olduğunu. Böyle bir makam kurulduğunu. George Orwell'ın 1984'ünü aratmayan karanlık bir dış-ütopya. Birinin ya da birilerinin tutup da kimlerin doğurmaya hakkı olduğuna karar verdiğini düşünün. Vahim. Daha da vahim olan, böyle bir önerinin salondan alkış almış olması.

*

Demek ki bu şekilde düşünen çok kişi var. Herkes kendi masumiyetinden emin. Kendi üstünlüğünden. Kendi genlerinden. Kendi soyundan. Başkasına gelince nasıl da hazırız varlık alanlarını daraltmaya...
Katil babaların çocukları katil, hırsız babaların çocukları hırsız olmuyor illa ki bu dünyada. Ne de altın kalpli insanların evlatları altın kalpli çıkıveriyor. Ne de babaların günahlarını oğulları sırtlamak zorunda.
Ama bir şey var ki, onu biliyorum, biz çocuklarımıza bireyselliklerini geliştirebilecekleri ortamlar sağlayamazsak, onları devamlı baskı ve korkuyla büyütürsek, yekpare nesiller olarak yetiştirmeye kalkarsak, biz çocuklarımıza söz hakkı vermezsek, sözü büyüğe susmayı küçüğe yakıştırırsak, her bir gencin apayrı bir birey ve eşit olduğunu gönülden kavramazsak, tecavüze uğrayan gençleri "rızası varmış" diye bir de biz kurban edersek, biz bu yasalarla ve bu kafalarla yola devam edersek, genlere filan lüzum kalmaz, kendi ellerimizle suçlular yetiştiririz.
Toplumca, sistemce.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
babaların, elif, oğullar, şafak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Elif Şafak Ruj Şairler / Yazarlar 3 04 Ocak 2013 18:20
Elif Şafak/Aşk Ruj Ne Okumalıyım? 2 29 Ekim 2011 00:15
Uçurtma*Elif Şafak Aze Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 28 Temmuz 2011 00:15
Firarperest & Elif Şafak Hesna Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 04 Ocak 2011 18:47