IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2017, 14:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tez Hazırlama




Tez hazırlamak ciddi bir iştir. Her çalışmanın belirli bir hazırlık süreci olduğu gibi tez konusunda da böyle bir süre vardır. Tez, bir bilimsel hazırlanma süreci ister. Bu sürecin sonunda hazırlanan tez de bilime katkı sağlar. Okul döneminde bitirme tezleri, araştırmaya yönlendirme ve sunum yapma becerisi kazandırması açısından bir hayli önemlidir. Bitirme projesi olarak kabul edilen tezler, lisans, ön lisans ya da doktora ve yüksek lisansta olabilir. Bu süreçte belirlenen kurallara uyulursa, verimli ödevler ve bilime katkı sağlayacak tezler hazırlanmış olur.
Tez Hazırlama Adımları
Tez hazırlama konusunda belirli çalışmaların düzen içinde yapılması, daha sistemli bir sonuç elde edilmesi bakımından önemlidir. Bireysel çalışmalara başlamadan evvel ve sonraki tüm süreçlerde mutlaka tez danışmanınızla diyalog halinde olmalısınız. Danışman hocanız sizi birçok konuyla alakalı yönlendirecektir.
Adım adım takip edilecek yöntemleri ayrı başlıklar halinde ele alalım.
Tez Konusu Seçimi
Tez hazırlama konusunda en önem verilen aşamalardan biridir. Araştırmaların uzun uzun yapılması gerekir. Bu süreçte daha çok ilgi duyulan bir konu hakkında seçimde bulunulursa, süreç daha keyifli ve verimli geçecektir. Konularla alakalı bazı örneklemeleri takip edebilirsiniz.
Konuyu Sınırlandırma
Konunun geniş kapsamlı olması, ele alınması bakımından zor olabilir. bu nedenle muhakkak belirli bir dal ele alınmalı ve bunun üzerine yoğunlaşılarak verilmek istenen bilgiler verilmelidir.
Hipotez Kurma
Kelime anlamı olarak hipotez, belirli bir kuramsal temele dayalı olan, bu noktada geliştirilebilen, değişkenler arasında varlığı öne sürülen belli ilişkilerin sınanmasını sağlar. Araştırmacı yaptığı araştırmalar sonucunda, mantık dahilinde belirli desteklerle hipotez geliştirebilir, bunda değişiklikler yapabilir.
Araştırma Metodu Belirleme
Çalışmada, yapılacak olan metod önceden belirlenmeli ki sonraki süreçlerde zaman kaybı olmasın. Konu özelliklerine göre, mülakat, kütüphane araştırması, gözlem ve anket gibi yöntemler kullanılabilir. Konuya göre bunlara karar verilir.
Geçici Plan
Geçici plan, henüz konunun tam araştırması yapılmadan evvel kanavasının çıkarılması ve taslağın oluşturulmasıdır. Bu plan, araştırmaya göre şekillenebilir, değiştirilip yeniden ele alınabilir. Detaylar belirlendikçe planlar da değişebilir.
Geçici Kaynakça Oluşturma

Geçici plana bağlı olarak kaynakların toplanması süreci başlar. Bu konuda çok dikkatli olmak gerekir. Kongre, gazete, rapor, seminerler ve konu ile alakalı olan tüm kaynaklar toplanmalıdır. Bunlar birinci el olmalıdır.
Okuma ve Not Alma
Hipotez ve geçici çalışma planına uygun olarak okuma – not alma gerçekleşir. Tez hazırlama sırasında önemli görülen konuların notları alınır ve bunlar belirli yerlerde kullanılır.
Tez Yazma Aşaması
Araştırma sürecinin son aşaması tezi yazma aşamasıdır. Bu aşamada en temel amaç, araştırma problemiyle yapılan tüm bulgu ve çalışmaların sunulmasıdır. Metin net ve açıklayıcı olmalıdır. Okuyan herkes için konu belirli başlıklar altında tutulmalı ve anlatım akıcı olmalıdır. Ayrıca tezinize kesinlikle hakim olmalısınız ki onu savunabilin.
Tez Yazımı Sonrasındaki Süreç
Tez hazırlama konusundaki son aşama, tezin sunumudur. Bu sunum öncesinde bazı dikkatli olunması gereken adımlar vardır. Öncelikle danışmanınızla tezin üzerinden geçmeli ve son kontrolü yapmalısınız. jüri atama formuyla birlikte tezinizi teslim etmeniz gerekir. size sunum için bir tarih verilecek. Bu tarihte hazır olmalısınız. Sunum sonrası kabul kararı çıkarsa onay sayfasını tez kopya sayınız kadar imzalatmanız gerekecektir. Tez kopyalarında yer alan jüri üyeleri düzenlemelerini danışman hocanızla birlikte inceleyebilir ve son hamleleri de yapabilirsiniz.

Tez yazmak zaman alır. Bu nedenle hazırlıklarınızı en başından sistemli olarak yapmalı ve tezinizi son dakikalara bırakmadan sistemli olarak hazırlamalısınız.
kaynak: dersimiz.com


Konu No1 tarafından (22 Nisan 2017 Saat 18:29 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
tez yazımı sonrasındaki süreç


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Robots.txt Hazırlama Mack Google 22 20 Haziran 2010 00:34
Cevher Hazırlama YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 09 Şubat 2010 18:37