IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Mayıs 2014, 13:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cilt İçin Kolajenin Önemi




Cilt İçin Kolajenin Önemi

Cilt yaşlanmasının en büyük belirtilerinden biri kolajen imalatının azalmasıdır. Ancak korkmaya gerek yok. Zira A ve C vitaminleri ile retinoller; kolajen imalatını dışarıdan artırır.

Aynada gördüğünüz yaşlanma izleri, mikroskobik düzeyde olan olayların bir yansımasıdır. Bu kavramı anlamak ehemmiyetlidir zira cildinizi yenilemek ve onarmak için yapacağınız her şey; bu tabakalarda bulunan hücrelerde alana gelir ve fark edilebilir bir hale gelmeleri en az beş hafta sürer. 20 ile 25 yaş arasında başlayan tipik farklıklardan bazıları aşağıdaki gibidir:
Üretilen cilt hücrelerinin her biri daha büyüktür, şekilleri düzensizdir ve daha yavaş gelişir.

Yüzeyde daha az ölü cilt tabakası bulunur.
Kolajen ve elastini sararak birbirine yapışmalarını ve nemli kalmalarını sağlayan su tutucu moleküllerin sayısında azalma olur.

MELANİN İMALATI ARTAR
Cildin üst tabakasında bulunan ölü cilt hücreleri ile gelişmekte olan hücreleri birbirine bağlayan su tutucu molekül sayısında azalma olur.
Her 10 senede bir, pigment üreten hücreler yüzde 20 oranında seyrelir. Bu arada küçük bölgelerde melanin imalatı artar, bu da yaşlılık kirlerine kapı aralar.
Cildi savunmaya yarayan bağışıklık hücreleri, erişkinlik ve yaşlılık arasında yarıya iner, hem de güneşe maruz kalan ciltlerde bu sayıda daha da fazla azalma olur.
Kolajen ve elastin imalatından mesul fibroblast isimi verilen hücreler pasifleşmeye başlar.
Cilde sağlamlık veren kolajen lifleri kalınlaşır, kırılganlaşır ve sayılarında senede yüzde 1 oranında azalma gözlenir.

LİFLER SIKILIĞINI KAYBEDER
Cilde esneklik veren elastin lifleri sıkılığını kaybeder ve kolayca kopar. Ayrı olarak sayılarında da azalma alana gelir.
Kolajen ve elastin liflerini bir arada tutan taban maddesi incelir.
Besin taşıyan ve hücresel atıkların vücuttan atılmasını sağlayan damarlar küçülür. Geriye kalanlar, genişlese de duvarları kalınlaşır, bükülme ve kopmaya yatkın hale gelir.

CİLT YAŞLANMASININ BELİRTİSİ
Cilt yaşlanmasının en büyük göstergelerinden birinin kolajen imalatının azalması olduğunu görüyoruz. Bu yüzden cilt bakımında kolajen onarımına dikkat etmelisiniz.
Kolajen imalatını dışarıdan artıran bir hayli madde vardır. Örneğin C vitamini sıhhatli bağ doku imalatı açısından ehemmiyetlidir, kolajen üreten fibroblastları destekler. Ayrı olarak C vitamini serbest köktenleri savunmasız bırakarak kolajen felaketini da azaltır.
Alfa hidroksi asitler de kolajen imalatını destekler.
Güzellikte çığır açan buluşların başında A vitamini türevlerinin kolajen imalatı için kullanılması gelmektedir. Natürel bir A vitamini formu olan retinol, dört kırışıklık savaşçısını bir araya toplar. Soyma maddesi olarak kullanılır çünkü hücre dönüşümünü artırır. Lifleri, kolajen çiğneyen enzimlerin tesirine ket vurarak zarar görmekten savunur. Serbest köktenlerle savaşan bir antioksidandır ve bunların yanı sıra, tretinoinden çok daha az yan tesir ile cildi yeniler.

SİGARA CİLDİ BEŞ KAT DAHA FAZLA KIRIŞTIRIR
Sigara içen kişilerin cildinde yaşlanmaya benzer bir hasar görülür. Çalışmalar göstermektedir ki; düzenli sigara içen kişilerin kırışık bir cilde sahip olma ihtimalleri sigara içmeyenlerin beş katı daha fazladır.

CİLT LEKELENİR
Dumana doyurulmuş tuzlu su dolu bir test tüpüne konulan deri hücreleri, normalden çok daha fazla enzim salgılamış ve fibroblastlar da yeni kolajen imalatında yüzde 40 daha yavaş tepki göstermiştir. 'Sigara cildi' olarak adlandırdığımız cilt; solgun, kalın ve yanaklarda gözle görülür kırışıklıklar ve kirlerle dolu grimsi bir görünüme sahiptir. Bunun sebeplerinden biri, nikotinin damarların büzüşmesine kapı aralaması ve kanın cilde daha az oksijen taşımasıdır. Sigara içmek ayrı olarak elastin imalatını yüzde 100 artırır, ancak yeni oluşan elastinler normalden daha kalındır. Sigara içmek, sigara içen kişinin dudaklarını daimi büzmesinden, yüz adalelerini adalemesinden ve rahatsız edici dumanı engellemek için gözlerini kısmasından dolayı cildin adalemesine kapı aralar.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cilt, kolajenin, ıçin, Önemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Eğitim Koçunun Çocuklar İçin Önemi Liaaa Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 11 Ekim 2012 14:45
Yüz Geren Maske uygulama - Güzellik İçin Doğal Kür - Cilt Gerginliği İçin Maske AnqeL Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 24 Mayıs 2012 12:17
Saksı Bitkileri İçin Işığın Önemi Sihir Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 06 Ekim 2011 10:16
Cilt Kızarıkları İçin Maske Nasil yapilir? Bitkisel cilt maskesi yoSun Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 05 Kasım 2010 13:58
Cilt Temizliğinin Önemi Nedir YapraK Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 20 Şubat 2010 15:22