IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Şubat 2020, 12:32   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bursa Görülecek Tarihi Yerler




Ulu Camii
Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelen sayısız tarihi esere ev sahipliği yapan Bursa’nın simgelerinden biri Ulu Camii… Evliya Çelebi’nin Bursa’nın Ayasofya’sı olarak adlandırdığı caminin inşaatında, Karagöz ve Hacivat’ın da çalıştığı biliniyor. Şehir merkezinde bulunan cami, 1396-1399 yılları arasında yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan Ulu Camii, göz alıcı süslemeleri ve ihtişamlı mimarisi ile Bursa’nın en güzel tarihi yapılarından biri…

Hanlar Bölgesi
Eğer Bursa şehir merkezinde geçirecek biraz vaktin varsa, Ulu Camii gezinin ardından biraz civardaki yapılara da zaman ayırabilirsin. Bu bölge Hanlar Bölgesi olarak da biliniyor. Cami ve çevresi tarihi hanlar, çarşılar ve pazarlarla dolu… Oldukça hareketli bir insan kalabalığını barındıran bölgede, tıpkı İstanbul Eminönü ve çevresindeki gibi bir atmosfer mevcut. Tarih boyunca bir ticaret merkezi olan Bursa’nın bu yanını yansıtan tarihi hanlar ise şöyle; Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Galle Han, Çukur (Kütahya) Han, Kapan Han ve Tuz Han.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Koza Han
Tekstil konusunda eski dönemlerden beri önde gelen Bursa’da, tekstil alışverişinin en önemli durağı Koza Han… 3. Bayezid tarafından yaptırılan Koza Han, Bursa’nın namı dünyaya yayılmış ipeğinden yapılan ürünlerin satıldığı dükkanlara ev sahipliği yapıyor. Geleneksel Osmanlı han mimarisini yansıtan yapıda aynı zamanda gümüş işçiliğinden de örnekler görebilirsin. Handa dolaştıktan sonra bu tarihi atmosferde biraz dinlenip soluklanmak istersen, hanın geniş avlusunda bir çay molası verin derim!

Kapalıçarşı
Osmangazi Külliyesi ve çevresindeki hanların aralarının çatılar ile örtülmesi ile oluşan bu çarşı, 15. yüzyılın başında Uzun Çarşı ismi ile anılıyormuş. Tıpkı Eminönü’ndeki gibi renkli bir atmosfere sahip çarşıda mutlaka vakit geçirmelisin. Dilersen Bursa’ya özgü havlu ve ipek kumaşlardan da satın alabilirsin.

Cumhuriyet Caddesi
Tarihi Kapalıçarşı’nın da üzerinde yer aldığı Cumhuriyet Caddesi, Bursa’nın nostaljik dokusunu hissedebileceğin en güzel yerlerden biri. Kapalıçarşı turu sonrasında çıkıp bu nostaljik caddede biraz yürüyüş yaparak şehrin tadını çıkarabilirsin.

Saltanat Kapısı (Bursa Kalesi)
Bursa’nın en eski yapılarından biri olan Saltanat Kapısı’nın milattan önce birinci yıla kadar uzanan bir geçmiş olduğu tahmin ediliyor. Britanyalılar tarafından yaptırıldığı düşünülen Saltanat Kapısı, sırasıyla Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış. Beş kapıdan oluşan yapıdan günümüze ulaşan kısım sadece mazgallar ve yuvarlak kemerler olsa da yapı kaybetmediği ihtişamıyla görülmeyi hak ediyor.

Yeşil Külliyesi
Bursa’da görülecek tarihi yerler denilince yine ilk sıralarda gelen bir diğer yapı da Yeşil Külliyesi… Yeşil semtinde yer alan yapı, ismini de bulunduğu yerden alıyor. 1419 yılında Sultan Mehmed Çelebi tarafından yaptırılan Yeşil Külliyesi, sekizgen mimarisi, mermer ve ahşap işçiliğini yansıtan özelliği ve çini süslemeleri ile öne çıkıyor. Külliye, sınırları içerisinde Yeşil Camii ve Yeşil Türbe’ye ev sahipliği yapıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Emir Sultan Camii
Yeşil Külliyesi’ni görmeye gittiysen, hemen yakınlarında bulunan bir diğer önemli tarihi yapı olan Emir Sultan Camii de görebileceğiniz yerlerden… Camii geleneksel mimariyi yansıtan en güzel yapılardan biri olmasının yanı sıra sana şahane bir Bursa manzarası da vadediyor. Beyaz güvercinlerin mesken edindiği geniş avlusu ise yapıyı huzurlu bir dinlenme alanına dönüştürüyor.

Bursa’nın Diğer Tarihi Yapıları
Tophane
Hünkar Köşkü
Muradiye Külliyesi
İnkaya Çınarı
Irgandı Köprüsü
Kaleiçi Osmanlı Yapıları

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bursa görülecek tarihi yerler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ağrıda görülecek yerler PySSyCaT Doğu Anadolu Bölgesi 0 13 Kasım 2014 10:21
Yalta Nerede, Yalta Tarihi Yerler, Yalta Gezilecek Yerler (Resimli) Violent Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 06 Şubat 2014 20:07
Niğde Tarihi Yerler Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 30 Ağustos 2011 00:08
Ankara Tarihi Yerler Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 26 Nisan 2011 18:36