IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
3Beğeni(ler)
  • 3 Post By UzmaN

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Nisan 2019, 10:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gini Katsayısı Nedir?




Gini katsayısı, bir ülkede milli gelirin ülke vatandaşları arasındaki dağılımını ölçen istatistiksel bir hesaplamadır. İstatistikçi ve sosyolog Corrado Gini tarafından geliştirip 1912’de bir makale ile yayınlandı. Gini katsayısı, tüm ülkelerde gelir dağılımındaki eşitliği/eşitsizliği ölçmek için kullanılan en popüler yöntemdir.

Gini katsayısı, “sıfır” ile “bir” arasında değer alır. Gini katsayısının sıfır olduğu durumda ülkede milli gelir her bir birey tarafından eşit olarak paylaşılıyor, bir olduğunda ise ülkedeki tüm milli geliri sadece bir kişi kazanıyor anlamına gelir.

Gini endeksi, net değere göre değil net gelire göre ölçülüyor; bu nedenle, kişilerin gelir dağılımı nispeten eşit olsa dahi bir ülkenin servetinin büyük bir çoğunluğu az sayıda kişinin elinde hala yoğunlaşıyor olabilir.

Gini Katsayısı Trendi

Gini katsayısına sadece tek periyot veri olarak bakmak, ülke hakkında düşüncelerimizi şekillendirse de trendi izlemek gidilen yolun alametini açıklar. Aşağıdaki grafik, Dünya’nın 1965-2015 arasında 50 yıllık gini katsayısını içeriyor. 1965’li yıllarda 0.39 civarında seyreden gini katsayı 2015 itibariyle 0.48 katsayısına denk geliyor. Bu eğilim, gelir dağılımının ölçeğin üst ucunda artması nedeniyle orta sınıfın kaybolduğu fenomenine ışık tutuyor ve orta kesimde yer alan insanları da ölçeğin alt ucuna sürüklüyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Gini Rasyosu, Dünya, Grafikte gri ile gölgelendirilmiş bölgeler ile ABD’de resesyon dönemleri belirtilmiştir. “Kaynak: Fed”

Ulusal Politika Üzerindeki Etkileri

Gini katsayısı, uluslara yoksulluk düzeylerini izleme çabalarına yardımcı olabilir. Bir ülkedeki gelir dağılımının eşitsiz hale geldiğinin belirlenmesi, hükümet yetkililerinin konuyu incelemesine ve sebeplerini belirlemesine yardımcı olur. Buna ek olarak, Gini rasyosu gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamlarıyla karşılaştırılabilir. GSYİH artışıyla birlikte, gini endeksi de aynı oranda yükseliyorsa, nüfusun çoğunluğunun artan gelirden nasiplenemeyeceği, GSYİH artıyorken gini sabit kaldığında ve/veya düştüğünde GSYİH artışının olumlu etkilerinden bahsedilebilir. Gelir eşitsizliği durumunda, hükümetler eşitsizliği başta vergilendirme politikaları ve sosyal programlar ve yoluyla yeniden dağıtacaktır.

Gini endeks sayılarının bilinmesi her derde devadır(Anlayana). Bir toplumun içinde bulunduğu yönü ölçmek ve izlemek için bir yol sağlar.

Türkiye Gini Katsayısı

Gini rasyosu, Türkiye’de ilk olarak 1987 yılında hesaplandı ve endeks 0.4348 değerini aldı. 25 yıllık zaman periyotunda ise rasyo 0.4018 seviyesine geriledi. Dünya’da gini endeksinin 0.48’lere kadar yükseldiği zamanda bu oranın ülkemizde daha düşük olması sevindirici fakat büyüme oranında Dünya ortalamasının üzerinde olduğumuzu düşünüldüğünde oranın yüksek kaldığı söylenebilir.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
~

Çok güzel gözlere, kaşlara sahip olman gerekmez.

Yüzüme bakacak kadar, yüzün olsun. ` Kâfi.

#
UzmaN ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gini


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Transeksüel nedir? Transgender Nedir?Trans Nedir? PySSyCaT Cinsel Sağlık 4 20 Ekim 2017 13:33
Taban Alanı Katsayısı PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 29 Eylül 2014 23:10
Oktanol-Su Ayrılım Katsayısı PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 29 Eylül 2014 10:18
Uzman Diş Tabiplerine haksızlık- 1.30 katsayısı Deinonychus Sağlık Köşesi 0 18 Ekim 2011 15:58