IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 08 Mayıs 2023, 13:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Su Şişelerinin Etrafında Bulunan Bu Çıkıntılar ve Tabanındaki Çiçek Benzeri Şekil Aslında Ne İşe Yarıyor?




Dışarıda olduğumuzda çoğunlukla yanımızda cam bir şişeyle su taşımak zor olabiliyor. Bu yüzden de plastik şişelere yöneliyoruz. Peki neredeyse her gün karşılaştığımız plastik su şişelerinin şekilleri neden tek tip tasarıma sahip?
Yaşam kaynağımız sular, neredeyse tüm markaların plastik şişelerinde tek tip bir tasarımla satılıyor. Bugünkü yazımızda özellikle 0.5 litrelik su şişelerinde gördüğümüz bu tasarımın sebeplerini anlatacağız.

Tabii ki üreticilerin farklı bir tasarım yapmaya üşenmesi veya başka bir şey söz konusu değil. Ancak içbükey ve dışbükey tasarımın birçok sebebi var. Şimdi gelin farkında olmadığımız halde hayatımızı kolaylaştıran bu tasarıma yakından bakalım.

Küçük girinti çıkıntıların pek bilmediğimiz birçok işlevi daha var.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Pet şişelerin iç ve dışbükey tasarımının birçok sebebi var. Bunların başında da (birçoğumuzun bildiği veya tahmin ettiği gibi) şişeyi daha rahat tutabilmemiz geliyor. Özellikle ellerimiz ıslakken düz bir şişe elimizden kayabilir. Sürtünme kuvvetini artıran ve parmaklarımızın küçük boğumlara girdiği tasarım sayesinde ise şişe elimizden kolay kolay kaymaz. Ancak dediğimiz gibi tek sebep bu değil.

Bununla birlikte pet şişeler ısıya veya soğuğa maruz kaldığında da girinti çıkıntılı yapısı sayesinde daha kolay genleşir veya süblimleşir. Şişe tasarımının bozulmamasını isteyen üreticiler de bu girinti çıkıntılarla şişede oluşabilecek deformasyonlara karşı önlem alıyor. Bazı şişelerde bu tasarımı görmememizin sebebi ise daha kalın bir plastikten yapılmaları veya kullanıcılara farklı bir tasarım sunulmak istenmesidir.

Bu kadar mı?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tabii ki bu kadar değil. Her gün yaklaşık 400 ton plastik doğaya atılıyor. Maalesef ki bu atıkların büyük bir kısmını pet şişeler oluşturuyor. Şişelerin tasarımı işlevsel olarak kullanım kolaylığı sağlamakla birlikte geri dönüşüm için de önemli bir detay barındırıyor.

Girintili ve çıkıntı tasarım, şişelerin yukarıdan ve aşağıdan çok daha kolay büzülmesini sağlıyor. Tabii bu sayede de geri dönüştürülürken büyük bir kolaylık sağlanmış oluyor. Aynı zamanda da şişeyle işimiz bittiğinde ve etrafta çöp göremediğimizde şişeyi büzerek boyutunu küçültebiliyoruz ve çöp bulana kadar çantamıza veya cebimize de atabiliyoruz.

E peki taban kısımları neden böyle?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şişenin yapılacağı plastik, bir kaba dökülür ve üfleme başlığı yardımıyla şekil verilir. Döküm kalıbının altındaki çıkıntı, şişenin dibinde fazlalık plastik kalmasına sebep olur. Büzülmüş olan bu plastik parça kesilse dahi orada nokta şeklinde bir görünüm kalır.

Pet şişelerin altında bulunan bu şeklin başlıca sebeplerinden biri bu. Ancak yanlara doğru uzanan çiçek benzeri şeklin nedeni farklı. Bunlar şişenin zeminde sağlam durmasını ve daha estetik görünmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış.

Kaynaklar: Umbottle, Physics Van

__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mars yüzeyinde çiçek benzeri cisim keşfedildi aSk Teknoloji Dünyasından Son Haberler 2 05 Mart 2022 19:52
Dünya,10 kat daha büyük devasa bir gezegen olabilirdi: Güneş'in etrafında Satürn benzeri halkaların bulunduğu ortaya çık CyBeR Bilim Dünyasından Son Haberler 4 13 Şubat 2022 19:20
İnsanların etrafında bulunan melekler onları hangi hadiselerden / musibetlerden korumaktadır? CyBeR İslamiyet 1 06 Aralık 2021 15:38
Danimarka’nın Çiçek Benzeri Düzeniyle Dikkat Çeken Koloni Bahçeleri Beatrice Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 11 Ekim 2019 20:52
Telefon Tuşlarında Niçin Çıkıntılar Var? Zen Genel Paylaşım 0 13 Haziran 2014 17:06