IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 27 Haziran 2008, 23:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Neden ağlarız? Gözyaşı nasıl oluşur ?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ağlamak deyince hepimizin aklına ilk gelen canımızı sıkan bir durum karşısında gözlerimizden akan gözyaşlarıdır. Oysa bir çok başka durum nedeniylede ağlayabiliriz. Genellikle üzgün olduğumuzda veya öfkelendiğimizde çok ağlıyoruz . Gözyaşımız ince ve duyarlı bir deri tabakasına sahip olan gözlerimizi kurumaktan koruyan gerçek bir savunma aracıdır. Ayrıca bakterilere karşı maddeler oluşturarak onları yok eder.Göz merceğimiz toz tanecikleri ile karşılaştığında gözyaşı bezleri hemen devreye girer. Hemen gözyaşı salgılanır ve bu yabancı maddeleri sürükleyip götürür.Yaşantımız boyunca yaklaşık 80 litre gözyaşı akıtırız.Bu miktar büyük bir küveti doldurmaya yeter. Bebekler ağlamayı konuşma dili olarak kullanır.Bu onların doğuştan sahip oldukları bir özelliktir.

Gözyaşı nasıl oluşur?
Üst göz kapağımızın içinde bulunan gözyaşı bezleri günde yaklaşık bir yüksük dolusu sıvı üretir.Göz kapağımızı her kapattığımızda bu sıvı gözümüzün yüzeyine dağılır.Göz kapaklarımız arabanın cam silecekleri gibi görev yapar.Daha sonra göz yaşı gözümüzün buruna yakın köşesinde bulunan kanallar aracılığı ile burun boşluğuna akar.Çok ağladığımızda bu kanallar tümüyle gözyaşı ile dolduğundan gözyaşımızı burun boşluğuna iletmekte yetersiz kalır ve fazlası damlalar haline yanaklarımızdan süzülür.
İnsanlar üzgün olduklarında neden ağlarlar?
Bu soru bilim adamlarını hala düşündürüyor.William Frey' e göre ağlayarak rahatlıyoruz.Gözyaşlarımız sadece su, tuz ve yağdan oluşmuyor. M utsuz olduğumuzda vücudumuzda salgılanan bazı maddeler var. Vücudumuz bu maddelerden temizlendiğinde daha neşeli oluyoruz.Diğer bazı araştırmacılar ise bu düşünceye katılmadıklarını söylüyorlar.Onlar da bir grup gönüllüye film izlettirerek daha sonra izleyicilere kendilerini nasıl hissettiklerini soruyorlar, karamsar kişilerin neşeli kişilere oranla daha kolay ve daha çok ağladıklarını saptıyorlar.Buna göre her insanın ağlama eşiğinin farklı olduğunu belirtiyor ve gerçek üzüntünün ağlamaya neden olabileceğini söylüyorlar.Hollandalı psikolog Ad Vingerhoets bu görüşünde doğru olabileceğini söylemekle birlikte kendi görüşünü şöyle özetliyor." Diğer insanların bize acımalarını sağlamak için ağlıyoruz.Bu şekilde onların bizimle ilgilenmelerini sağlayarak yaşantımızı daha kolay hale getiriyoruz.
Değişik kültürlerde ağlamak farklı anlamla taşır. Örneğin Nijerya' da bir bebek ağlasa anne baba tarafından ya tokatlanır ya da çimdiklenir.Bu şekilde çocukların ağlama huyundan vazgeçirildiği düşüncesi vardır.Avrupa da ve A.B.D ' de erkekler kolay ağlayamazlar. Bazı kültürlerde belirli durumlarda ağlamak bir çeşit kural gereğidir.Özellikle cenaze törenleri sırasında hatta Senegal' de görevleri sadece ağlamak olan özel yas kadınları vardır.Onlar ölen kişilerin ardından sekiz gün boyunca ağlarlar.
Hayvanlar üzüntülü yada sevinçli oldukları zaman mı ağlarlar? Araştırmacılar unu bilmiyorlar.Fil bakıcıları fillerin üzgün olduklarında ağladıklarını savunuyorlar.Fakat bunu sınamak çok güç.Bu düşüncenin sadece filler için geçerli olduğunu söylemek de zor. Bazı hayvanlarında üzgün olmadıkları halde ağladıklarını biliyoruz.Örneğin timsahlar yemek yerken göz yaşı dökerler.Çenelerini açtıklarında göz yaşı bezlerine baskı oluşur ve çiğneme sırasında bu fazla salgı dışarıya taşarak timsahta üzgün olmadığı halde ağlıyormuş gibi bir görüntü oluşturur.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ağlarız, gözyaşı, nasıl, neden, oluşur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ayak Yarası Neden Oluşur? Zen Sağlık Köşesi 0 13 Haziran 2014 13:09
XSS Açığı Neden Oluşur CeSaRCripS Güvenlik Açıkları 0 05 Haziran 2013 20:40
Ben Nedir? Vücuttaki Benler Neden Ve Nasıl Oluşur? Kırmızı benler hakkında bilgi Zen Sağlık Köşesi 0 05 Şubat 2013 16:36
El Titremesi Neden Oluşur Liaaa Sağlık Köşesi 0 18 Ekim 2012 11:08
Ara Kanamalar Neden Oluşur ? Lucifer Kadın Sağlığı 0 08 Ocak 2012 20:50