IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 17 Haziran 2006, 23:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Merak edenlere [Soru-cevap]




Evrenin en soğuk yeri neresidir?

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Hubble uzay teleskopu, evrenin en soğuk yeri olarak bilinen bölgenin fotoğrafının çekti.
Avrupa Uzay Ajansı ESA´nın verdiği bilgiye göre, fotoğrafı çekilen Erboğa takımyıldızında bulanan bumerang şeklindeki sisli bölgenin ısısı, mutlak sıfır sıcaklığından (-273, 15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.
Açıklamada, büyük patlamanın yankısı olarak bilinen kozmik arka plan ışımasının bile 2 derece daha sıcak olduğu kaydedildi. Bumerang biçimindeki sis, sönen bir yıldızın bıraktığı gaz örtüsünden oluşuyor.
Yıldız, Dünya´dan 5000 ışık yılı uzaklıkta. Bu, yıldızın ışığının 5000 yıl sonra Dünya´ya ulaşacağı anlamına geliyor.

Tost makinesinde kızarmış Ekmek Neden Kahverengileşir?
Tost makinesinin yaydığı ısı, öncelikle ekmeğin yüzeyindeki suyun buharlaşmasına neden olur. Bu şekilde, ekmeğin yüzeyi kuru, gevrek bir kabuğa dönüşür. Sonra, kabuk kahverengileşmeye başlar. Çünkü, ekmeğin içindeki şeker ve aminoasit moleküllerinde ısı etkisiyle kimyasal bir değişim olur. Bu değişimin sonucunda melanoidin denilen bileşikler oluşur, işte, kahverengi renk bu melanoidinlerden kaynaklanır.


Evde yapıştırıcı nasıl yapılır?
Kullanılacak malzemeler: 40 gram toz şeker (yaklaşık bir kaşık), yarım bardak su, , 15 gram limon tuzu, ısıya dayanıklı kap, karıştırmak için kaşık, ısıtıcı.
Kabın içerisine koyarak suyu koyarak üzerine şekeri ilave ediniz. Isıtıcıda ısıtmaya başlayınız. Su ısındıktan sonra içerisine limontuzunu ekleyerek karıştırmaya devam ediniz. Karışım koyulaşana kadar karıştırarak ısıtmaya devam ediniz. Karışım sarı renk alıp yoğunlaştığında ısıtma karıştırma işlemini durdurunuz. Bir kaba koyarak soğutunuz. Yapıştırıcınız hazır demektir, istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.

Deniz suyu neden tuzludur?
Deniz suyunun ortalama tuzluluk derecesi ağırlığa oranla % 3.5’dir. Kabaca bir hesapla, Okyanuslardaki tuz miktarının, kıtaların 152300 m. kalınlığında bir tuz tabakasıyla kaplanmasına yeteceğini söyleyebiliriz. Doğal olarak oluşan elementlerin hemen hepsine deniz suyunda rastlanılır, sıcak deniz tuzunun % 85’inden fazlası, sodyum klorür, başka bir deyişle sofra tuzundan oluşur.
Nehirler tarafından taşınan sodyum gibi mineraller toprak ve kayaların aşınması sonucu ortaya çıkan eriyik ve süspansiyonlardan oluşur. Fakat klor ve bor gibi diğer elementlerin varlığı, nehirlerin getirdikleri ile açıklanamamakta, dolayısıyla bu oluşumda diğer süreçlerin de rol oynadığı akla gelmektedir.
Yeryüzü tarihinin ilk dönemlerinde yerkabuğu ile yer merkezi arasında kalan katmanın zehirli gazlardan arınması sırasında diğer maddelerin yanı sıra su ve klor da yerkabuğunun altındaki erimiş volkanik kayaların arasında ortaya çıkmış olabilir. Günümüzde volkanik etkinlikler sonucu atmosfere yayılan elementler okyanuslara, yağmur ve kar yağışlarıyla taşınmaktadır. öte yandan deniz hayvanları öldüklerinde de, iskeletleri ayrışarak mineralleri denize geri verirler.
Elementler denizlere sürekli olarak aktarılınca, denizler giderek daha da tuzlulaşmaz mı? Gerçekte, deniz suyundaki tuz miktarında, yüz milyonlarca yıldan bu yana önemli bir değişme olmamıştır. Çözünmüş maddelerin miktarları zamana ve yere göre değişmekle birlikte, belli başlı, elementlerin okyanuslarda her zaman, hemen hemen aynı yoğunlukta bulunduğu kabul ediliyor.
Okyanus elementlerin, bir yandan hemen hemen tam dengeyi koruyacak oranlarda suya eklenip, diğer yandan sürekli olarak nakledildiği bir tanka benzetilebilir. Örneğin, elementlerden bazıları kayalarla birleşir, toprak tarafından emilir ve çözeltiden ayrılarak çökelti haline gelirler. Deniz bitkileri ve hayvanları da bunları kullanarak büyür ve gelişirler.
Asit yağmurlarının ana maddesi nedir?
Asit yağmurlarının ana maddesi kükürt ve azot oksitleridir. Kükürt dioksitin atmosferde bulunan nemle birleşerek sülfürik asit oluşturarak yağmur veya kar ile birlikte yağması biçiminde olan kirlilik asit yağmurlarıdır. Kükürt dioksit genellikle petrol ve kömür ürünlerinin yanmasından oluşur.
Ayrıca otomobil motorlarından çıkan azotdioksit gazı da asit yağmuru için bir kaynaktır. Azotdioksit havanın nemi ile birleşerek nitrik asiti oluşturur.
Kirliliğe yol açan gazlar rüzgarla sürüklenerek uzak mesafedeki alanlarda da etkili olabilirler.
Evde uçan balonu nasıl yapabiliriz?
Bu iş için bir şise, bir balon, demir veya çinko parçaları ve tuz ruhu gereklidir.Şişeye tuz ruhunu koyunuz, içerisine demir parçalarını atıp şişenin ağzına balonu takınız. Reaksiyon sırasında açığa çıkan hidrojen gazı balonu şişirecektir. Hidrojen gazı havadan hafir bir gaz olduğundan içi hidrojenle şişirilmiş balon uçacaktır.
Dikkat edilecek bir husus hidrojen patlama ile yandığından patladığında tutuşup tehlikeli bir sonuç ortaya çıkabilir. Onun için bu tür balon yerine içerisinde reaksiyona girme özelliği olan helyum gazı olan balonlar tercih edilmelidir.
Havadaki oksijen nasıl ayrıştırılır?
Havadaki oksijeni ayrıştırma yollarından en basit bir yolu, cıva içi hava dolu kapalı bir kaba konur. Kap ısıtılır. Oksijen, cıvayla reaksiyona girer ve civaoksit bileşiğini oluşturur. Daha sonra, cıvaoksit güçlü bir ateşe tutularak ısıtılırsa bileşik ayrıştırılır. Cıva ve saf oksijen elde edilir.
Dolma kalem ve tükenmez kalem mürekkeplerinin içerisindeki karışımlar nelerdir?
Mürekkep yapısında genellikle demir (II) sülfat ve az miktarda asit içerir. Bu karışımdan oluşan çözeltiler açık mavi-siyah renklidir ve tek başına kağıt üzerinde çok soluk görünür. Bunun içerisine boyar madde karıştırılarak yazıların daha okunur olması sağlanır. Bir süre bekletilirse karışım koyulaşır, suda çözünmez bir hal alır ve yazıldığında kalıcı özellik kazanır.



Konu kont_dracula tarafından (17 Haziran 2006 Saat 23:20 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
sorucevap, edenlere, merak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Galaxy S3'ü merak edenlere... Deep Samsung 0 19 Mayıs 2012 17:14
Cehhenmedeki azap ortamını merak edenlere Tha Merak Ettikleriniz 20 10 Kasım 2005 13:38