IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 02 Ekim 2010, 11:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adolf Hitleri Çöküşe Götüren 5 Hatası




1943 yılına girilirken Nazi postallarının çiğnediği coğrafya Paris'ten Ukrayna'ya ulaşan devasa bir toprak parçasına ulaşmıştı. Doğu'da 3 milyonluk devasa Alman ordusu Moskova kapılarına dayanmış Batı'da ise Alman Hava Kuvvetleri Londra'yı havadan ablukaya almıştı. İngiltere ve SSCB gibi iki büyük devi nakauvt etmeyi planlayan Hitler aynı zamanda Pearl Harbour'da ABD donanmasını denizin dibine yollayan Japon İmparatorluğunu da arkasına almasıyla zaferi iliklerine kadar hissediyordu.

Peki ne olmuştu da zafere böylesine yakın iken sadece 15 yılda tarihin en büyük hezimetlerinden birini yaşayarak Berlin'i dahi müdafaa edemeyecek hâle gelmişti Hitler? İşte Hitler'in sonunu getiren 5 taktiksel hata;


1-) Dunkirk Baskını

Daha savaşın başında "Yıldırım Operasyonu" çerçevesinde Fransa'ya giren Alman panzerleri Fransa'da konuşlanmış yarım milyonluk İngiliz ordusunu Dunkirk kıyılarında sıkıştırmış ve abluka altına almıştı. Deniz ile devasa Alman ordusu arasında sıkışıp kalan İngiliz ordusu için Hitler bir türlü "imha et" emrini vermiyordu. Birkaç gün sonra Alman Hava Kuvvetleri'nin ufak hava bombardımanları başlasa da kötüleşen hava şartları sebebiyle bu harekatlar da duracaktı.

Birçok akademisyene göre Dünya Savaşı boyunca Alman ordularının sıcak temas kurduğu en büyük İngiliz armadası olan bu ordu müttefiklerin kurnaz bir planı ile ve Hitler'in zamanı kullanamaması sonucu Dunkirk'ten kurtulmuştu. Dunkirk civarındaki müttefiklere ait tüm gemiler (teknelerden gezi gemilerine dek) kıyılarda bekleyen 500 bin kadar İngiliz askerini sadece 2 haftada kaçırmayı başarmışlardı.

Birçok otoriteye göre bu Hitler'in ne kadar kötü bir stratejist olduğunun en açık örneği idi. Bazılarına göre ise Hitler ırk çizelgesinde Almanlar ile beraber zirveyi paylaşan İngilizlerle anlaşma yapmaya çalışmış İngiliz hükümetinin ince diplomasisi sayesinde İngiliz ordusunu kurtaran bu zamanını kaybetmişti.

2-) Barbarossa'nın Kışa Sarkması


Hitler'i çöküşe götüren belki de en önemli hata bu idi; tarihin en büyük katılımlı Barbarossa Harekatı ile Rus topraklarına giren devasa Alman ordusu işini kış mevsiminden önce bitirememiş ve bir asır önce Fransız ordusunun saplandığı Rus bataklığında boğulup gitmişti.

Ancak burada bir parantez açmak istiyorum; bazıları Almanların SSCB'ye saldırmasının da bir hata olduğunu savunabilir. Ancak hem Mezopotamya petrollerinden çok daha ucuz olan Rus petrollerine ulaşma sevdası hem de ucuz ve bol işçi potansiyeli Hitler'i Rus topraklarına yönlendirmişti ve bence en doğrusu da bu idi. Neyse.

Hitler Rusya'ya gönderdiği 3 milyon asker ve 4 bine yaklaşan tanklarını üç kola ayırmış ancak bir süre sonra bu planına sadık kalamayarak diğer iki kolu Ukrayna hattından Moskova'ya ilerleyen Alman ordusuna aktarmıştı. Yaşanan bu zaman kayıpları operasyonun kışa sarkmasına sebeb olmuştu.


3-) Hitler'in Alman Bürokrasisindeki Tek Adamlığı


Hitler bünyesinde çalıştırdığı subaylarına neredeyse hiç insiyatif tanımayan despot ve tek görüşlü bir liderdi; bu durum deneyimli subayların dahi Hitler'n gölgesinde kalmasına ve askeri konularda söz sahibi olamamasına yol açacaktı.

Hatta 3. Reich dönemi ile ilgili önemli araştırmalara sahip Albert Speer Normandiya Çıkarması'nın gece yarısı duyulmasına rağmen Hitler'in ancak sabahleyin bu haberi öğrendiğini söyler. Sebebi ise subayların Hitler'i uyandırmamaları konusunda kesin emir almış olmalarıdır!

4-) Jet ve Atom Teknolojisini Kullanılamaması


Alman mühendisler henüz savaşın başında jet teknolojisini geliştirmişseler de Hitler bunu bir zaman kaybı olarak görmüştü. Roket teknolojisine bir türlü ayak uyduramayan Nazi ordusu bu teknolojiyi ancak savaşın sonlarına doğru Londra'da birkaç kere kullanabileceklerdi. Amerika'nın Pasifik'te Japon ordusunu darmadağın etmesinin ardındaki teknoloji olarak gösterilen jet motorlar Hitler'in elinde yok olup gitmişlerdi.

Bir diğer önemli buluş olan atom teknolojisinin startını da Alman mühendisleri vermiş ancak ipi göğüsleyen ABD olmuştu. Özellikle ırklarından dolayı ülkeden sürgün edilen veya kaçan bilim adamlarının sonucunda (örneğin Albert Einstein) Alman ordusu atom bombası ile hiçbir zaman tanışamayacaktı.

5-) Kadınların Sosyal Hayatta Çalışamaması

Nazi Almanyası döneminde Alman toplumu hiç olmadıkları kadar ataerkil ve dogma bir yapıya bürünecekti. "Evinin kadını" rolünden çıkmasına izin verilmeyen Alman kadınları Hitler'in sonunu getiren ufak ancak önemli ayrıntılardan biriydi.

Neden mi?
Alman ordularının %50'sine yakını genelde İtalya gibi Almanların müttefiki olduğu devletlerin askerlerinden oluşuyordu zira Alman erkeklerinin büyük çoğunluğu kadınların çalıştırılmadığı silah fabrikalarında çalışıyordu. Aynı sıralarda "topyekûn savaş" ilanı ile beraber çocukları bile fabrikalarda çalıştıran Stalin gibilerin askine ideolojisine kör cahil bir biçimde bağlanmıştı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
5, adolf, çöküşe, götüren, hitleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IŞİD çöküşe mi geçti? Seth Haber Arşivi 0 27 Aralık 2014 13:09
Yunanistan Çöküşe Gidiyor . LeyLa Haber Arşivi 0 05 Ekim 2011 16:22
Mavi jeans 2010 sezon hitleri Dilara Ah Kadınlar 0 14 Ekim 2009 11:30