IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 22 Temmuz 2012, 15:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Panzehir Ne Demek? (Antidot)




Panzehir Ne Demek? (Antidot)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir zehrin etkisini ortadan kaldırabilme özelliği olan madde.
Panzehir (Antidot)


Küçük miktarlarda vücuda alındığında organizmada bozukluklara neden olan maddelere zehir (toksin), bunlarla oluşan geçici ya da kalıcı bozukluklara zehirlenme (intoksikasyon) denir. Zehrin etkisini ortadan kaldırabilme özelliği olan maddeye (antidot) panzehir adı verilir. Panzehir, vücuda girdikten sonra zehrin yapısını bozar ve zarar verici etkilerini önler. Zehirlenmelerde, zehirlenmeye neden olan maddeyi bilmek, uygun panzehiri kullanmak açısından önemlidir. Zehirlenmeye neden olan maddeye göre kullanılan panzehirler çeşitlilik gösterir.


Bir zehirin etkisini ortadan kaldıran veya dengeleyen bir madde (antidot). Panzehirler etkilerine göre üç gruba ayrılırlar.

Birinci grup fiziksel panzehirlerdir. Bunlar mide ve bağırsağa ulaşmış olan zehirleri soğurarak vücuda karışmalarını önlerler. Kil, yüzyıllardır bu amaçla kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan aktive edilmiş kömür tozu da bu tür bir panzehirdir. Bu kömür tozu ısıtılmış ve havasız bir ortamda saklanarak güçlü bir soğurucu haline getirilmiştir. Aktive edilmiş kömür tozu çok miktarda zehirli alkaloit ve aspirin gibi maddeleri soğurur. Zehirli madde vücuda alınır alınmaz bu panzehirler içilir ve ardından bir müshil alınarak zehir vücuttan atılır. Böyle yapılmazsa kömür tozu, sogurmuş. olduğu zehiri, bağırsaktan geçerken yeniden serbest bırakabilir.
İkinci grup panzehirler kimyasal panzehirlerdir. Bunlarla zehirli madde arasında gelişen kimyasal olay sonucunda, zehirli madde ya etkisini yitirir ya da çözünmeyen, bu nedenle kana kolayca geçemeyen bir duruma gelir. Asitli bir zehir vücuda girdikten sonra bir alkali irilerek asitin nötürleştirilmesi bu tür panzehirlere örnek olarak gösterilebilir. Ancak, zehirle panzehir arasında gerçekleşen bazı tepkimeler ısının açığa çıkmasına yol açarak daha da fazla incinmeye sebep olabilirler. Bazı zehirlere karşı belirli panzehirler vardır: Örneğin, siyanid zehirlenmesi, taze hazırlanmış bir demir hidroksit eriyiği içilerek iyileştirilir. Bu eriyik içinde siyanid, daha hafif bir zehir olan ferrosiyanide dönüşür.

Üçüncü gurup panzehirler, ----olojik panzehirlerdir. Bunlar vücutta zehirin yaptığı etkiyi tersine etki göstererek dengelerler. Bu tür panzehirlerin etkisi çok çabuktur. Böylece zehirin kötü etkisinden hemen sıyrılınmış olunur. Bu tür panzehirlere verilebilecek bir örnek, uyuşturucu maddenin etkisini gideren nalorfindir. Fazla uyuşturucu madde kullanılması nedeniyle güç soluyan bir kimseye bu maddenin verilmesi hemen solunumun düzelmesine, yol açar. Levallorfan da nalorfin gibi etki gösterir ve daha zararsızdır. Atropin, böcek zehirlerinde bulunan organik fosforla gerçekleşen zehirlenmeler sonucu oluşmuş solunum felcini gideren bir panzehirdir.
Bazı zehirlenmelerde bir ----olojik panzehirle, bir kimyasal panzehirin peşpeşe verilmesi gerekebilir. Bu davranış özellikle siyanid zehirlenmelerinde yararlı sonuçlara yol açar. Önce damardan bir miktar sodyum nitrat verilerek kandaki bir kısım hemoglobinin methemoglobine dönüşmesi sağlanır. Siyanid, methemoglobinle birleşince daha az zehirli bir karışım ortaya çıkar. Bundan sonra sodyum tiosulfat şırınga edilir. Bu madde geride kalan siyanidi sodyum tiosiyanata çevirir. Vücuda az miktar siyanid alındığı zaman doğal olarak meydana gelen maddenin zehirli etkisi çok azdır.

Son yıllarda tıp biliminde sağlanan gelişmeler panzehirlerin uygulanmasında yeni kuralların yerleşmesi yolunu açmıştır. Eskiden zehirlenmelerde birçok maddenin bir arada kullanılmasının durumu düzelteceği kanısıyla davranılırdı. Bugün ise. zehirlenmenin gerçekleşmesine sebep olan maddenin fiziksel, kimyasal ve ----olojik özellikleri dikkate alınarak seçilen özel panzehirin en iyi sonucu sağlaya bileceği kanısı yaygındır.


Kaynak: Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
antidot, demek, ne, panzehir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Diyarbakır'da panzehir operasyonu 63 kişi gözaltında PassioN Haber Arşivi 0 11 Nisan 2012 21:17
Seni Sevmek Demek Her Gün Doğmak Demek Lady Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 22 Haziran 2010 20:06