IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 05 Eylül 2012, 02:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Liberalizm Nedir?




Liberalizm Nedir?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İnsanın özgür bir çevrede tüm haklarını sonuna kadar kullanarak yaşaması manasına gelen liberalizm, değişim esaslı bir ideolojik akımdır. Özgürlük destekçisi tavrı nedeniyle “özgürlükçülük” olarak da isimlendirilen liberalizm, ideolojik yönü kadar politik yönüyle de dikkat çekmektedir. Liberalizmin doğrudan insan özgürlüklerini hedef alan tavrı bu görüşün felsefe biliminden siyaset bilimine kadar oldukça geniş bir yelpazeyi etkilemesine neden olmuştur. Liberal düşüncede toplumun refahının sağlanması için öncelikle toplumu oluşturan bireyin özgür olması gerektiğine inanılır ve bireyin mutluluğu toplumun mutluluğu olarak görülür.

Günümüzde sosyologların insan özgürlüğü üzerine yaptığı incelemeler, her zaman devletlerin yönetim tutumlarının kişi özgürlükleri ile doğrudan ilgili olduğunu ortaya çıkartmıştır. Zira yönetim otoritesinin katı kurallara sahip olduğu toplumları oluşturan bireyler özgürlüklerinden büyük oranda vazgeçtiğinden, siyasal otoritenin benimsediği yönetim biçiminin kişilik hakları ile doğrudan ilişkisi olduğu da söylenebilir. Bu aşamada devreye giren liberalizm kişiye sahip olması gereken özgürlüklerinin verilmesi ile mutlu toplum yaratılabileceğini savunmuş ve mutlu devletlerin de ancak bu şekilde oluşabileceğini iddia etmiştir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bilinen medeniyet tarihinin ilk dönemlerinde devletin başındaki kişilerin monarşik bir yapı içerisinde halkın cebindeki tüm parayı yalnızca kendi çıkarları için toplaması, en büyük mutsuzluk kaynaklarından biri olmuştur. Devam eden süreç içinde halkın sömürülmemesi ve haksız yere parasının alınmaması için devletin yetkilerinin de belirli sınırlar içine alınması gerektiği görüşü hakim olmuştur. Devletin yetkilerinin sınırlanması ile halkın daha özgür bir yaşama sahip olması, sonuçta yine devletin daha mutlu ve güçlü hale gelmesine neden olacaktır. Zira devletin yönettiği halkı oluşturan bireyler daha özgür ve mutlu bir yaşama sahip olacaktır.


Devlet olarak isimlendirilen “bir takım çevrelerin” başta vergiler olmak üzere halkın cebinden çıkan paradan rant elde ettiği ülkelerde, yeni bir oluşum süreci içine girilmesi bir ihtiyaca dönüşmüştür. Gücü elinde bulunduran bu geçmişin soylular meclisinin günümüzün burjuva kesiminin gücü liberalizm sayesinde azaltılmıştır. Liberalizm yönetim düşüncesi devletin sahip olduğu tüm yetkilerin doğrudan halkın inisiyatifinde olmasını sağladığından, halkın kendi kendini yönetmesine imkan tanır. Devletin yetkilerinin aslında halkın yetkileri olduğunu savunan liberal görüş, halkı oluşturan bireylerin de sınırsız özgürlüğe sahip olması gerektiğini söyler. Bireyin özgürlüğünü, mutluluğunu ve güvenliğini ön planda tutan liberalizm, bu şartların oluşması durumunda bireyin oluşturduğu halkın oluşturacağı devletin de daha güçlü olacağını söylemektedir.

Rahnansaika

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
liberalizm, nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sheriff Sistemi Nedir ? Reported List Nedir ? Detaylı Anlatım [Resimli] OperServ Knight Online 4 11 Şubat 2013 17:02
Neo-Liberalizm mi? Ne O Emperyalizm mi? Noyan Makaleler 0 08 Haziran 2011 08:56
Faşizan gericilik, faşizan liberalizm Hande Haber Arşivi 18 14 Aralık 2010 19:15
Liberalizm YapraK Felsefe 0 30 Mart 2009 20:46