IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 12 Kasım 2014, 18:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ruj Hakkında Bilinmeyenler!




Ruj sürme, dudaklarını yarı değerli taşlarla ezerek süsleyen Mezopotamyalı kadınlardan geldiği düşünülmektedir. Daha sonra ise Mısır’da Kleopatra’nın kendisi için uygun kırmızı tonu verebilecek böcek ve karıncaları ezerek ruj olarak kullandığı bilinmektedir. ‘Ölüm öpücüğü’ deyimi Mısırlı kadınların ruj olarak hazırladığı iyot ve bromdan oluşan zararlı karışımla doğmuştur.
16. yüzyılda ruj yapımı daha güvenli bir hale gelmiştir. 1. Kraliçe Elizabeth kozmetiği popüler hale getirmiştir. Donuk, solgun beyaz tenini, balmumu ve bitkilerden oluşan bir karışım olan parlak bir kırmızı ruj ile renklendirmekteydi.
1700’ler İngiltere’de sıkı bir anti-kozmetik rejiminin yaşandığı dönemler olmuştur. İngiltere Parlamentosu’nun 1770’te çıkardığı yasada, eğer kadın evlenmeden önce kozmetik kullanıyorsa evliliklerin sonlandırılabileceği ibaresi yer almaktaydı. Kozmetik yalnızca fahişelerin kullanımına açıktı. Fransa ise tam tersi bir anlayışa sahipti. Sıradan bir görünüm fahişeler ve çalışan kadınlara reva görülürken, kozmetik ancak üst sınıf kadınların kullanımına sunulmuştu.
1800’lerin sonlarına doğru, Kraliçe Victoria kendi rejiminde makyajın kabalık göstergesi olduğunu ve modaya uygun olmayan bir hal aldığını duyurur. Fransa’da ise ünlü aktrist Sarah Bernhardt kırmızı ruj sürmesiyle ve hatta o dönemde bir tabu olmasına rağmen kamusal alanda kullanmasıyla bilinir. Amerika’da ilk ruj reklamı 1890’larda Sears Roebuck Kataloğu’nda yer almıştır. O zamanlar, rujun rengi kırmız böcekleri skalasından elde edilen boyalardan elde edilmekteydi.
1900-1920’lerde ruj yeniden popüler oldu. 1915’te Maurice Levy ilk metal ruj tüpünü keşfetti.( bundan önce ruj ipek kağıtlara sarılı olarak kullanılıyordu) 1923’e gelindiğinde, modern dönen ruj tüpü üretildi ve kısa zamanda Elizabeth Arden, Helena Rubenstein ve Max Factor gibi şirketler ruj üretimine başladılar. İlk film yıldızları, örneğin Clara Bow koyu renk ruj kullanırlardı. Böylelikle dudaklarındaki ruj kırmızıymış gibi görünürdü – siyah beyaz filmlerde klasik kırmızıyı görmek mümkün değildi.
1930’lar ruj satışlarında reklamın ve pazarlamanın büyük etkisi oldu. Helena Rubenstein , kendi adını kozmetik markası haline de getirmiş biri olarak, ruju bir güneş koruyucusu olarak tanıtan ilk kişiydi. Ayrıca bu zaman içerisinde üreticiler, savaşın etkisiyle bir ithal ürünü olarak görüp kadınları üzerine düşeni yapıp ruj satın alması konusunda teşvik etmişlerdir.
1940’lı yıllarda savaşın etkisiyle ruj, zor bulunur bir ürün haline gelir. Kimyacı Hazel Bishop ‘dağılmayan ruj’u geliştirir. Türünün ilk örneği, bütün gün dudakta kalan oldukça devrimci bir yeniliktir. Bu yıllar aynı zamanda erkeklerin ruj süren genç kadınları arzulamadıkları yönünde propagandanın da yapıldığı bir dönemdir. Ama Maybelline, Revlon ve CoverGirl gibi markalar 16 yaş ve üzerindeki kadınları alıcı kitlesi olarak belirlemiş ve pazarlama yöntemlerini ona göre geliştirmişlerdi. 1940’ların sonlarına doğru Amerikalı kadınların %90’ı ruj kullanıyorlardı.
1950’lerle birlikte ruj yeniden kabul görmeye başlamış hatta seksi bir görünüm verdiği kabul edilmiştir. Marliyn Monroe ve Elizabeth Taylor gibi starlarAmerikalı kadınlar arasında ruj kullanımının %98’lere doğru bir patlayış yaşamasına yol açmışlardır. O dönem Estee Lauder satın alma programında hediyelik ürün olarak göstermiş, bu da kozmetik satışlarının ne kadar popüler hale geldiğinin göstergesi olmuştur.
1960’lar ve 1970’ler, yeni renklerde rujların ortaya çıktığı, kırmızı rujun tahtının sallandığı yıllardır. Onun yerine, bej ve beyaz rujlar 1960’ların ortasından 1970’lere kadar popülerliğini korumuştur. Punk hareketi ile siyah ve mor tonlarındaki ruj kullanımında bir hareketlenme görülmüştür.
1980’lerle koyu kırmızı ruja bir geri dönüş görülmüştür. Bu zaman içerisinde M.A.C ilk kırmızı serisini piyasaya sürmüş, Madonna da onların Rus Kırmızı rengi rujlarını, Like a Virgin dünya turnesi boyunca kullanarak oldukça popüler hale getirmiştir.
1990’ların başındaki eskiye dönüş hareketiyle kahverengi ve erik ağacı renkleri popüler renkler arasında başı çekmeye başlamıştır. Drew Barrymore gibi ünlü aktristlerin bunda payı büyüktür. Kırmızı rujlar hala starlar, süpermodeller ve hemen her kadın için göz alıcı renk olma niteliğini sürdürmüştür.
Kuzey Kaliforniyalı rokçı/anne/modacı olan No Doubt solisti 1995’ten beri imzasını kırmızı ruju ve kendine has saçları ile atıyor. Just A Girl şarkısındaki hali, şimdiki imajının temellerini atmaya başladığı dönemin işaretlerini taşır.
Lady Gaga belki en iyi yüzündeki prostetikler, vücdunun dolgun hatlarını ortaya çıkaran elbiseleri ya da gökkuşağı rengindeki saç bukleleriyle tanınır. Ama hiç vazgeçmediği şey kırmızı rujudur. Taylor Swift, 2012’de çıkardığı Kırmızı albümü ile dikkatleri üzerine çekmiş ve kırmızı halıya kan kırmızısı ruju ile çıkmıştır. O sene Redbook’a ‘Her zaman kırmızı ruj sürerim’ demeci verdi.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilinmeyenler, hakkında, ruj


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Diş Beyazlatma Hakkında Bilinmeyenler Lykia Ağız ve Diş Sağlığı 0 07 Eylül 2014 12:54
Balıklar Hakkında Bilinmeyenler Ruj Balıkçılık 0 09 Aralık 2010 00:23
Hz. Muhammed Hakkında Bilinmeyenler YapraK İslamiyet 0 20 Mart 2009 01:03
Osmanlı Hakkında Bilinmeyenler .. CleanBlue Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 08 Nisan 2008 02:07
Xp Hakkında Bilinmeyenler ad3m Windows 0 12 Ağustos 2007 10:38