IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 06 Şubat 2015, 20:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kivi meyvesi hangi ağaçta yetişir?




Actinidia chinensis diğer söylemle çoğu kişinin meyvesini severek tükettiği kivi, sıcak bölgelerde yetişen, sarılıcı, tırmanıcı ve kuvvetli gelişen, yüzlek köklü bir bitkidir. Bilim insanları asma benzeri bu bitkiyi "kivi asması" olarak da adlandırır. Dioik yani iki evcikli yapıda olan bu bitkide erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkilerde bulunur. Kivi meyvesi de dişi çiçeğin döllenmesi sonucu yumurtalığın gelişmesiyle oluşur. Döllenmiş yumurtalıktan olgun meyve 20-24 hafta içinde oluşur.



GÜBRELEME

Kivi fidanı bol miktarda yanmış hayvan gübresi verilerek dikilir. 2 yıl sonra sun'i gübre verilmeye başlanır. Kivi bitkisi bol saçak köklüdür. Çok miktarda dal yaprak ve meyve oluşturur. Bu nedenle topraktan fazla miktarda besin maddesi kaldırır. Azotlu gübre sürgün dalyaprak gelişimini, Fosforlu gübreler çiçek göz, meyve oluşumunu, Potasyumlu gübreler ise meyve kalitesini etkiler. Kivi bitkisine verilecek gübre çeşidi ve miktarı toprak tahlili sonucuna göre tespit edilir ve uygulanır.

SULAMA

Kivi bol ve geniş yapraklı olması nedeniyle topraktan fazla miktarda su alır. Sulanmadığı takdirde yapraklarda kıvrılma, sertleşme ve kenarlarda kurtlanmalar başlar. Meyveler büzüşür ve küçük kalır. Verim çağındaki kivilerin sulanmasında mini yağmurlama sistemleri tercih edilmektedir. Suda eriyen gübrelerin bu sistemle uygulanması kolaydır.

HASTALIK VE ZARARLILAR

Kivide en sık görülen zararlı kök dut kabuklu bitikidir. Bunlara karşı uygun ilaçlarlarla mücadele etmek gerekir. Her hangi bir hastalık ve zararlı görüldüğünde il veya ilçe Tarım Müdürlüklerinden bilgi alınmalıdır.

HASAT VE MUHAFAZA

Verim çağındaki bir kivi bahçesinin bir dekarından ortalama 2500 kg ürün alınır. Hasat genelde Kasım başında yapılınakla birlikte hasadın ne zaman yapılacağı Refraktometre denilen aletle kesin olarak tespit edilmektedir. Kivide kuru madde oranı (LS-7.5 olduğunda hasada başlanmalıdır. Daha erken başlanırsa meyvenin dayanma müddeti azalır. Hasat; meyve sapı ağaçta kalacak şekilde yapılmalıdır. Kiviler hasat edildikten sonra oda sıcaklığında 2 ay soğuk hava depolarında 5 ay süreyle muhafaza edilebilirler

BlTKI OZELLIKLERI

Kivi; sarılıcı, tırmanıcı, yaprağını döken çok yıllık bir bitkidir. Vitamin ve mineral maddeler bakımından zengindir. C vitamini kaynağıdır. Yarım kivi meyvesi yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Bir bardak kivi meyve suyu, bir bardak portakal suyunun 4-6 katı C vitamini içerir. Kökler saçak köklü olup çok kuvvetli gelişir. Toprağın üst kısmına yayılma eğilimi gösterir. Kökler kuraktan zarar gördüğü gibi aşırı sudan da zarar görür. Kivi bitkisi bol saçak kök oluşturduğundan kökler kendilerini çabucak yenileyip çoğalırlar. Yeni dikilmiş bitkilerde gövde zayıf ve kırılıcıdır. Bu nedenle desteğe ihtiyaç gösterir ve sarılıcı bir yapıda olması nedeniyle kırılmasını önlemek için zaman zaman düzelterek desteklere yatırılmalıdır.

Baharda tomurcukların sürmesi ile birlikte oluşan genç sürgünler dona karşı çok hassastır. Bitkiler rüzgarlardan kırılabileceğinden korunaklı yerler tercih edilmelidir.

Genel olarak kivi derin ve süzek olan, kireçli olmayan topraklarda iyi sonuç verir. PH`sı 5,5-7,6 olan topraklarda iyi yetişir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ağaçta, hangi, kivi, meyvesi, yetişir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kivi Maskesi İle Yüz Bakımı Nasıl Yapılır? Kivi Maskesi Tarifi Elysian Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 07 Mayıs 2014 10:03
Kivi Nedir? Kivi'nin Özelliklerini Tanımak + Dünyada ki, Kivi Üretici Ülkeler.. Sevda Merak Ettikleriniz 3 14 Aralık 2010 12:28