IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By NerqiS

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 19 Eylül 2018, 13:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kınanın ßiLmediqiniz FaydaLarı




Kına, geçmişten günümüze gelen bir İslam geleneğidir. Eskiler kınanın evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacaklarına inanarak çiftlere özel kına geceleri düzenlemişlerdir. Günümüzde de ününü kaybetmeyen kına gecelerinin başrolü olan kınanın, adet olmasının yanında sağlığa da bir çok faydası vardır. Peki kınanın faydaları nelerdir? Merak edenler için araştırdık..

Kına geçmişten günümüze kalan en kıymetli bitkilerden birisidir.*Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olarak bilinen kadınların da süs amaçlı kullandığı kına, hem örf ve adetlerimizin baş tacı hem de sağlık için güçlü bir silahtır. Birçok tıbbi sorunun üstesinden gelen, cilt ve saç bakımlarında da sıkça kullanılan kınanın faydalarını duymuş muydunuz? Kınanın faydaları nelerdir? Kına neden yakılır?*

KINA NEDİR?

Kına, Arabistan’da yetişen kına ağacının yapraklarının kurutulması ile elde edilen bir tozdur. Eski çağlardan itibaren*kadınların süs amaçlı kullandığı bu toz, ülkemizde de yeni evlenen kızların kına gecelerinin teması haline gelmiştir. Boyadığı dokuya kızıl bir renk veren kına tozu. Ticaret de başlıca esmer ve yeşil kına olmak üzere iki tipte bulunur. Yeşil kına gerçekte saf kına değil, başka bir boya ile renklendirilmiş bir üründür.

Turuncuya çalan kırmızımsı hoş bir renge sahip olan kına, saç ve cilt bakımlarında da oldukça faydalıdır. Kına; toz halinde iken su ile karıştırılarak elde edilen bir karışımdır. Yenilerek tüketilmez, bu sebeple de faydaları daha çok saç, cilt ve tırnak bakımları için fazladır. Kına günümüzde ne kadar süs aracı olarak kullanılsa da tıbbi amaçlı olarak da farklı medeniyetlerde kullanılmıştır. Kına, cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmış, ciltte meydana gelen dökülmeleri önlemiştir. Kına yara üzerine veya diken batan yere sürülürse yara üzerindeki rutubeti kurutur ve iyileşmeyi kolaylaştırır.

KINA NEDEN YAKILIR?

Evlenecek çiftlerin ellerine kına yakması eski Anadolu geleneklerindendir.*Eskiler kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak, bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yapıldığını söyler. Ayrıca kınanın evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılır. Hem gelin hem de misafirlerin ellerine yakılarak,*evliliğin bir anlamda kutlanıp kutsanması sağlanıyor.

Kına yakmanın bir anlamı da adamaktır ve kına gecesi düzenlenmesinin sebebi de bu “adamak” kavramı ile ilgilidir. Kurban edilecek hayvanlara kına yakılması geleneği ile aynı inançtan gelir. Gelinin kendini kocasına adaması için düzenlenen törene katılan misafirlerin kına yakması, bu duruma hem şahitlik etmek hem de evliliği kutlamaktır.

KINANIN FAYDALARI NELERDİR?

* Kına cilde faydalıdır;

Kısmen deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan kına içerdiği maddelerin yardımıyla derinin kalınlaşmasını sağlar. Zarif, ince ciltlerde meydana gelen kabuklanmayı önler. Bunun yanı sıra, kına deri hücrelerinin sağlığının korunmasında doğrudan yer alıyor.

* Kına saçlara faydalıdır;

Saçlar için kınanın en önemli faydası dökülen saçlara doğal bir şifa kaynağı olmasıdır. Bunun yanında genel saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Düzenli olarak kınanın saçlara uygulanması, saçlarda meydana gelen kırılmaları önleyebilir. Kına saçların erken dökülmesini engellediği gibi saç derisinde Ph değerinin sağlıklı düzeylerde olmasına yardımcı olur. Kınanın Ph değerini dengelemesi kepek sorunu ve saç derisinde* kuruluğun ortadan kalkmasını sağlar.

Kepeğe karşı etkili ve doğal tedavi olan kına, saçın ayrıca yumuşamasını sağlayarak ipeksi görünüş kazandırır. Saçlara faydalarını maksimum seviyeye çıkarmak için kınanın saçlara lapa şeklinde uygulanması önerilir. Kına saç çıkmasını teşvik eder. Saç köklerinin beslenmesini sağlar. Saça parlaklık verir aynı zamanda beyaz saçları kapatır. Köklerini koruyarak saça dolgunluk verir. Kepeği ve saç dökülmesini bitirir.

* Kınanın ayak için faydaları;

Kına ayakta bulunan mantarı temizler, ayak kokularını giderir, yara ve çıban gibi hastalıkları tedavi eder. Ayaklarda oluşan yorgunluğu alır.

* Ağrı kesici özelliği vardır;

Her hangi bir nedenden dolayı oluşan ağrılara karşı kına etkilidir. Ağrıyan kısma kına uygulandığı zaman ağrının hafiflemesini sağlar. Kına yanık yaralarına faydalıdır, ağrıyı azalttığı için yanık yaralarının da hızlı iyileşmesini sağlar. Ağrı hafifletme özelliği sayesinde kırık, çıkma ve burkulma gibi sorunlarda da kına kullanılır.

* Tırnaklara faydalıdır;

Tırnak tedavilerinde yaygın olarak kına kullanılır. Özellikle çatlama eğilimi olan tırnakları tedavi edici özelliği vardır. Kına lapa halinde tırnaklara uygulandığında kırılma eğilimi olan tırnak yapısının ortadan kalkmasını sağlayabilir. Bunun hakiki yağ ve kına tozu karışımı kullanıldığında maksimum verim alınabilir.

* Karaciğere faydalıdır;

Sağlık açısından son derece faydalı bitki olan kına kabuğu karaciğer için de oldukça faydalıdır. Kına bitkisi kabuğu aynı zamanda sarılık hastalığının tedavisinde de kullanılır.

* İltihap hastalıklarına iyi gelir;

Yanıklar için etkili bir şifa kaynağı olan kına, aynı zamanda gargara yapıldığında dilde ve ağız boşluğunda oluşan iltihapları kurutur.

* Psikolojiye faydalıdır;

Kınanın kendine has kokusu merkezi sinir sistemi içinde faydalıdır. Kına kokusu sinirler üzerinde olumlu etki göstererek sinirlerin gevşemesini ve rahatlamasını sağlar.

* Sivilce ve Akne tedavisinde kullanılır;

Kına sivilce ve akne tedavisinde kullanılır. Ayrıca cildin veya derinin farklı bölgelerinde meydana gelen deri hastalıklarına karşı kına tedavisi yapılabilir.

* Kına uyuz hastalığında da kullanılır;

Hayvanlar ile çok temas sırasında ortaya çıkan deri hastalığı olan uyuz hastalığına karşı kına en faydalı tedavi şeklidir. Uyuz hastalığından etkilenen bölüme lapa halinde sürülen kına tüm sorunların ortadan kalkmasına destek olacaktır.

* Baş ağrılarını geçirir;

Baş ağrısına daha çok kırmızı ve pembe renklerde kına çiçekleri iyi gelir. Baş ağrısını kesmek için kınanın macun şeklinde uygulanması gerekir.

* Kınanın diğer faydaları;

* Bal mumu ve gül yağı ile karıştırılarak uygulandığında kına sırat ağrılarına* faydalı gelebilir.

* Bazı kaynaklar cinsel isteği arttırdığını belirtmektedir.

* Kına ayak tabanına uygulandığında, su çiçeği ve bazı göğüs hastalıklarına faydalı olduğu söylenmektedir.

* Aynı zamanda etkili bir böcek kovucudur.

* Kına ayaklara uygulandığında ayaklarda meydana gelen mantar sorunlarını ortadan kaldırır. Bunun yanında kafa derisine uygulandığında kafa derisi çıbanının oluşmasına engel olur.

* Avuç içine uygulanan kınayı koklamak baş ağrılarını alır.

* Zeytinyağı ile karıştırılarak uygulanması kas sağlığına faydalıdır.*

* Anti bakteriyel özelliğinden dolayı kına enfeksiyon ve iltihap hastalıklarına karşı etkilidir.

* Bazı kanser tümörlerinin gelişmesini önler.

* Dalak sağlığı için yaygın olarak kullanılmaktadır.

* Spazmları azalttığı belirlenmiştir.

KINA NASIL YAKILIR?

Toz halindeki kına, sarımtırak ye*şil renktedir. Bu tozdan gereği kadar bir kısım alınıp suda hamur gibi yoğrulduktan sonra, saça, ya da ele vs. sürülür. Bir iki saatten az olmamak üzere bir süre bekletilir. Sonra çıka*rılıp, kına konulan yer soğuk su ile yıkanarak temizlenir. Kınanın cinsi*ne göre boyası, ciltte bir iki hafta kadar kalabilir. Kına ile boyama işi*ne «kına yakmak» denir. Yakılan kı*nanın iyi çıkması ve tende süreli kal*ması için, sürülecek organın önceden çok iyi yıkanmış olması, yağdan te*mizlenmiş bulunması lâzımdır.

KINA İLE SAÇ MASKESİ NASIL YAPILIR?

Kına, Zeytinyağı ve Yumurta Maskesi;

Malzemeler;

* 2 su bardağı kına tozu

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 adet yumurta beyazı

Hazırlanışı;

*Bir gece suda bekletilen kına, sabah zeytinyağı ve yumurta akı ile karıştırılır. Macun haline gelene kadar karıştırıldıktan sonra, saç köklerine uygulanır. 2 saat bekletildikten sonra saçlar durulanır.

Kına, Yeşil Çay ve Limon Maskesi;

Malzemeler;

* 2 su bardağı kına tozu

* 2 su bardağı yeşil çay

* 2 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı;

Demlenmiş yeşil çayın içine bir gece önceden kına tozu batırılır. Sabahına çay içinde bekletilmiş kınaya, limon suyu ve yoğurt ilave edilir. KArışım saça uygulanır ve 3 saat bekletilir. Ardında su ile durulanır.

Kına ve Hindistancevizi Yağı Maskesi;

Su içine katılan kına tozuna, hindistancevizi yağı ilave edilir. Macun kıvamına gelene kadar karıştırılmaya devam edilmelidir. Karışım daha sonra 12 saat kadar bekletilir. Saça uygulandıktan sonra, saçlar örtü ile kapatılarak 3 saat kadar bekletilir. Son olarak saçlar şampuanla yıkanır. Bu özel karışımın ayda bir uygulanması oldukça sağlıklıdır

Kına ve Aloe Vera Maskesi;

Malzemeler;

* 1 fincan kına yaprağı

* 1 fincan aloe vera yaprağı

Hazırlanışı;

Dikenlerinden ayıklanan aloe vera yaprakları bıçakla ince şekilde doğranır. Kına yaprakları ile birleştirilerek ezilir. Fırçayla saç köklerine uygulanır. Birkaç saat bu şekilde bekletildikten sonra saçlar durulanır.

Kına ve Pancar Maskesi;

Malzemeler;

* 1 su bardağı pancar suyu

* 1 fincan kına tozu

Hazırlanışı;

2 su bardağı kaynar suyun içinde pancar suyu kaynatılır. Daha sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra kına tozu ilave edilir. Karışım bu şekilde 2 saat bekletilir. Saç diplerinden başlayarak, saçın tamamına uygulanır. 2-3 saat bu şekilde bekletildikten sonra yıkanır.

KINANIN ZARARLARI NELERDİR?

* Kına yetişkinler tarafında saç ve deri için kullanıldığında güvenli görünmektedir. Kına kişinin sağlık koşullarına da bağlı olarak deride kızarma, döküntü, şişme, yanma ve kabarcık gibi sorunlara neden olabilir.

* Hassas ciltlerde alerjiye neden olabilmektedir.

* Solunum yollarında alerjiye neden olabilir, hırıltı, öksürme ve astım hastalarına nefes darlığı gibi... Bu yan etkileri çok nadir olsa da görülmektedir.

* Kınanın ağızdan alınması tavsiye edilmez. Yutulması durumunda acil tıbbi müdahale gerekir.

* Çocuklarda ve bebeklerde bazı cilt hastalıklarına sebep olabilir bu sebeple kullanılması tavsiye edilmez.

* Hamilelik ve emzirme dönemlerin de ağızdan kına alımı kesinlikle yapılmamalıdır. düşüğe sebebiyet verebilir.

ALINTI

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
faydasi, kina, zarari


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ay Taşının Faydaları - Ay Taşının Faydaları Nelerdir? PySSyCaT Alternatif Tıp 0 15 Mart 2015 01:43
Çöpleme Nedir - Çöpleme Faydaları Nelerdir - Çöpleme Bitkisinin Faydaları Liaaa Sağlık Köşesi 0 12 Mart 2012 18:17
Centiye Faydaları - Centiye Faydaları Yararları Nelerdir Liaaa Sağlık Köşesi 0 06 Mart 2012 13:28
Mercimeğin Faydaları - Mercimeğin Sağlıgımıza Faydaları Liaaa Sağlık Köşesi 0 27 Şubat 2012 11:53