IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 07 Eylül 2019, 01:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Arkeoloji Nedir ?




[BArkeoloji, eski kültür ve uygarlıkları onlardan kalan maddi kalıntıları açısından inceleyen; yer ve zamanı belirlemekle uğraşan bir bilimdir. Maddi kalıntılar terimiyle insan elinden çıkan, insan düşüncesinin ürünü olan eserler, alet ve malzeme ile ev eşyaları, sanat yapıtları kastedilir. Yani arkeolojiyi, geçmiş zaman insanını “el emeği-göz nuru “olarak da tanımlayabiliriz.

Eski Yunanca’nın “Arkhaios” (=eski ) ve “logos” (=bilim) kelimelerinden türetilmiş olan arkeoloji, kelime olarak (Osmanlıca “Atikiyat”) “Eskinin Bilimi” anlamına gelsede, diğer bütün bilim dallarının kaynağı “anası” durumundadır.

Arkeoloji’nin amacı; eskiye ışık tutarak geçmişi canlandırmak, ilk çağ insanının düşünceleriyle ve bunların sonucu gerçekleştirdiği yapıtlarla günümüz insanına derinlemesine tanıtabilmek, onu anlamasına yardımcı olabilmektir. Bu amaçla, eski kültür kalıntılarını bulup ortaya çıkarır, tanımlayıp, aslına uygun biçimde tekrar kurarak geçmiş kültürleri yorumlayarak aydınlatmaya çalışır. Arkeoloji’nin bilim olarak faydası; günümüz insanına geçmişini ve köklerini öğreterek geleceğini aydınlatmasında da yol göstermesidir.

İnsan yaradılış gereği merak duyduklarını, kendisinde iyi yada kötü bir anısı olan şeyleri toplama, koruma ve saklama eğilimine sahiptir. Toplanılan bu tür malzemeler bazen zengin bir koleksiyona dönüşebildiği gibi; bazen de basit bir biriktirmeden öte gidememiştir. İster zevk için, isterse bilinçli olarak yapılsın, bu derleyip toplama eğilimi büyük arkeolojik koleksiyonların, ardından da müzelerin doğmasında en belirgin etkendir. Bilinen ilk kapsamlı koleksiyonların, Roma İmparatorları ile Roma’nın önde gelen zenginleri tarafından oluşturulduğu kabul edilmektedir. Roma İmparatorları ülkenin dört bir yanından getirttikleri antik eşyalarla, özellikle de çeşitli boylardaki heykellerle saray, şato ve villaların süsleme yoluna gitmişler; sonuçta, bugünkü değerli arkeolojik koleksiyonların oluşmasında öncülük etmişler.[/B]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
temel arkeoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
izmir arkeoloji müzesi Ecrin Ege Bölgesi 0 15 Eylül 2011 22:22