IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Kasım 2011, 16:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Lipit Metabolizması




Lipidler, çeşitli bileşikler halinde, mikroorganizmaların hücre duvarında (özellikle, Gram negatiflerde), sitoplasmik membranda ve gıda deposu olarak ta hücre içinde bulunurlar. Mikobakterilerde de hücre duvarında balmumu halinde ve çok fazla miktarda lipitlere rastlanılır. Lipitler genellikle, yağlar (yağ asitlerinin gliserin esterleri), balmumu (yağ asitlerinin monoalkol esterleri) ve kompleks lipitler (fosfolipid, lipopolisakkarid, lipoprotein, v.s.) halindedirler.
Lipitler, karbon (C) ve hidrojenden (H) oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapılarında, ayrıca, fosfor (P), nitrogen (N) ve sülfür (S) bulunabilir.

Lipitlerin Parçalanması

Mikroorganizmalarda bulunan hidrolitik enzimlerden, lipazlar yağları esas bileşenlerine ayrıştırır. Lipitler, hidrolize olunca, yağ asitleri ve gliserin meydana gelir.
lipase
Lipid + H2O---------
àyağ asitleri + gliserin

Lipitlerin Sentezi

Mikroorganizmalarda lipitlerin sentezi, üredikleri ortamdaki karbon bileşiklerinin karakterine bağlıdır. Asetat, laktat ve glukoz içeren ortamlarda, Mycobacterium phlei ürediği zaman, kafi derecede lipid sentez ederek asido-rezistans hale gelmesine karşın, karbon kaynağı ihtiva etmeyen aynı besi yerinde, asido-rezistans karakter oluşmamaktadır.
Gliserin, genellikle, glukoza oranla lipid oluşturmada daha aktiftir. B. subtilis, glukoz ve maya ekstratı ihtiva eden ortamlarda, 6-karbonlu zincir ile iki-düz zincirli yağ asitlerini sentez eder. Eğer besi yerine kısa zincirli yağ asitleri (propionik asit, butirik asit, v.s.) katılırsa uzun zincirli yağ asitleri sentezinde artma meydana gelir.
Uzun zincirli yağ asitlerinin monomerik öncülleri Acetyl-CoA ile malonyl-CoA'dır. Malonyl-CoA, CO2 ve acetyl-CoA'dan biotin gerektiren reaksiyon sonucu meydana gelir. Yağ asitlerinin sentezi, genellikle, malonyl-CoA'dan başlar.
Mn++
CO2 + ATP + E -biotin
«CO2 — E— biotin + ADP + Pi
CO2 — E — biotin + CH3.COSCoA ®E — biotin + HOOCCH2 COSCoA (malonyl — CoA)
Yağ asitlerinin sentezi, öncüllerden başlayarak bir seri reaksiyonlar sonunda gerçekleştirilir. Sentez için gerekli enerji ATP'den sağlanır. Önce acetyl-CoA, asetilasyona maruz kalarak malonyl-CoA meydana gelir. Bunu izleyen seri reaksiyonlardan sonra palmitik asit sentezlenebilir. Bu yağ asiti için net reaksiyon şöyledir:
Acetyl-CoA + 7 malonyl — CoA + 14 NADPH + 14H+ ®palmitik asit + 7CO2 + 8 CoA + 14 NADP + 67H2O
Bu reaksiyonda palmitik asit oluşuncaya kadar geçen birçok ara reaksiyonlar özel enzimler tarafından katalize edilirler.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
lipit, metabolizması


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lipit Düşürücü İlaç YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Eylül 2009 04:53