IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  Mobil Sohbet, Sohbet ve Sohbet Odaları




Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2016, 20:35   #1
Çevrimiçi
Sünme(Rope Sporu)Faktörü Aranması


sohbet



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Amaç ve Kapsam

Laboratuvara gelen ekmek mayası ve unlu mamullerde Rope sporu aranması amacını taşır. Ekmekte yapışkan yapıda sarımsı ve kahverengi kitle oluşturan kapsüllü, amilaz enzimleri ile nişastayı ve proteaz enzimleri ile gluteni hidrolize ederek, ekmek yapısında bozulmaya (sünme) sebep olan, spor oluşturan Bacillus mesentericus (Bacillus subtilis) bakterilerinin uygun besiyerinde gelişerek oluşturduğu reaksiyonların tesbiti ilkesine dayanır. Ekmek üretimi sırasında yetersiz sanitasyon, ekmeğin yavaş soğutulması ve 25 °C ‘ın üzerinde saklanması, spor sayısının ekmek yapımında kullanılan hammaddelerde çok yüksek sayıda olması sonucu oluşan sünme ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Prensip

Metot ekim için hazırlanan seyreltim kaynar su banyosunda tutularak rop sporlarının vejetatif formlarının ölmesi daha sonra açılan sporların inkübasyon sonucu zar oluşturması ile sayılmasını esas alır .

Alet ve Ekipmanlar

Otoklav
Sterilizatör (160+5oC)
İnkübatörler (32+1oC)
Analitik teraziler
Su banyosu (80-100oC)
Stomacher
pH metre
Bunzen beki
Steril bıçak, pens,spatül, vb. malzemeler
Tüp karıştırıcı
Plastik steril petriler (15x90mm )
Otomatik pipet ve steril pipet ucu
Cam tüpler ve tüp sporlar
Erlen ,beher,mezür vb. standart laboratuvar cam malzemesi
Koloni sayacı
Mikrodalga

Kullanilan Besiyerleri

Ringer çözeltisi :

NaCl : 9g

KCl : 0,42g

CaCl2 : 0,48g

Sodyum bikarbonat : 0,2g

Karışım 1000ml distile su ile çözündürülür. 121+1oC‘de 15 dakika sterilize edilir. Kullanılmadan önce steril damıtık su ile ¼ oranında seyreltilir.

Dextroz tripton Broth

Formül:

Tripton : 10g

Dekstroz : 5g

Brom-krezol moru : 0.04g

Distile su : 1000ml

Tartılan hazır besiyeri içeriği distile su ile ısıtılarak çözündürülür. Otoklav sonrası pH 6,9 olacak şekilde ayarlanır. Tüplere 9ml olarak bölünür. 121+1oC‘de 15 dakika sterilize edilir.

Uygulama

11 g numune geniş ağızlı içinde cam bilyeler olan bulunan balon içine tartılır. 99 ml steril distile su ile 1/10 oranında seyreltilir. Karışım 5 dakika süreyle karıştırılır. Sonra bütün vejetatif hücrelerin ölmesi için, 20 dakika kaynar su banyosunda tutulur. Bu işlem sırasında balon 5 dakikada bir çalkalanır. Isıtılan 1/10luk ilk seyreltimden 1ml alınarak 9ml ringer çözeltisi bulunan tüplere aktarılır. 10-2 lik dilüsyon hazırlanır. Bundan 10-3, 10-4 lük dilüsyonlar hazırlanır. Her dilüsyondan 1ml içinde 9ml dextroz-tripton broth bulunan 3’er tüpe inoküle edilir. 32oC de 3 gün inkübasyona bırakılır.

Hesaplama

İnkübasyon sonucu yüzeyinde pelikül (zar) oluşmuş tüpler pozitif olarak kabul edilir. Her sırada zar oluşumu gözlenen tüp sayısı kaydedilir ve EMS tablosuna bakılarak sonuç EMS/g(ml) olarak bulunur.




aLinti..

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Amaç ve Kapsam

Laboratuvara gelen ekmek mayası ve unlu mamullerde Rope sporu aranması amacını taşır. Ekmekte yapışkan yapıda sarımsı ve kahverengi kitle oluşturan kapsüllü, amilaz enzimleri ile nişastayı ve proteaz enzimleri ile gluteni hidrolize ederek, ekmek yapısında bozulmaya (sünme) sebep olan, spor oluşturan Bacillus mesentericus (Bacillus subtilis) bakterilerinin uygun besiyerinde gelişerek oluşturduğu reaksiyonların tesbiti ilkesine dayanır. Ekmek üretimi sırasında yetersiz sanitasyon, ekmeğin yavaş soğutulması ve 25 °C ‘ın üzerinde saklanması, spor sayısının ekmek yapımında kullanılan hammaddelerde çok yüksek sayıda olması sonucu oluşan sünme ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Prensip

Metot ekim için hazırlanan seyreltim kaynar su banyosunda tutularak rop sporlarının vejetatif formlarının ölmesi daha sonra açılan sporların inkübasyon sonucu zar oluşturması ile sayılmasını esas alır .

Alet ve Ekipmanlar

Otoklav
Sterilizatör (160+5oC)
İnkübatörler (32+1oC)
Analitik teraziler
Su banyosu (80-100oC)
Stomacher
pH metre
Bunzen beki
Steril bıçak, pens,spatül, vb. malzemeler
Tüp karıştırıcı
Plastik steril petriler (15x90mm )
Otomatik pipet ve steril pipet ucu
Cam tüpler ve tüp sporlar
Erlen ,beher,mezür vb. standart laboratuvar cam malzemesi
Koloni sayacı
Mikrodalga

Kullanilan Besiyerleri

Ringer çözeltisi :

NaCl : 9g

KCl : 0,42g

CaCl2 : 0,48g

Sodyum bikarbonat : 0,2g

Karışım 1000ml distile su ile çözündürülür. 121+1oC‘de 15 dakika sterilize edilir. Kullanılmadan önce steril damıtık su ile ¼ oranında seyreltilir.

Dextroz tripton Broth

Formül:

Tripton : 10g

Dekstroz : 5g

Brom-krezol moru : 0.04g

Distile su : 1000ml

Tartılan hazır besiyeri içeriği distile su ile ısıtılarak çözündürülür. Otoklav sonrası pH 6,9 olacak şekilde ayarlanır. Tüplere 9ml olarak bölünür. 121+1oC‘de 15 dakika sterilize edilir.

Uygulama

11 g numune geniş ağızlı içinde cam bilyeler olan bulunan balon içine tartılır. 99 ml steril distile su ile 1/10 oranında seyreltilir. Karışım 5 dakika süreyle karıştırılır. Sonra bütün vejetatif hücrelerin ölmesi için, 20 dakika kaynar su banyosunda tutulur. Bu işlem sırasında balon 5 dakikada bir çalkalanır. Isıtılan 1/10luk ilk seyreltimden 1ml alınarak 9ml ringer çözeltisi bulunan tüplere aktarılır. 10-2 lik dilüsyon hazırlanır. Bundan 10-3, 10-4 lük dilüsyonlar hazırlanır. Her dilüsyondan 1ml içinde 9ml dextroz-tripton broth bulunan 3’er tüpe inoküle edilir. 32oC de 3 gün inkübasyona bırakılır.

Hesaplama

İnkübasyon sonucu yüzeyinde pelikül (zar) oluşmuş tüpler pozitif olarak kabul edilir. Her sırada zar oluşumu gözlenen tüp sayısı kaydedilir ve EMS tablosuna bakılarak sonuç EMS/g(ml) olarak bulunur.




aLinti..
__________________
#HerSeyCokGuzeℒoℒacak..ღ ❦
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
radyo44.com.tr
Cevapla

Etiketler
aranması, sporufaktörü, sünmerope

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cut the Rope 2 çok yakında cebinizde! Ecrin Bilim Dünyasından Son Haberler 0 21 Kasım 2013 12:45
Cut The Rope 2 Geliyor RaMSeS Oyun Dünyasından Son Haberler 0 18 Kasım 2013 00:31
Frizbi Sporu - Frizbi Sporu Nedir? Frizbi Sporu Hakkında Bilgiler.(Resimler) Sevda Diğer Spor Branşları 0 06 Şubat 2012 21:12
Maraton (Atletizm) Maraton Sporu Nedir? Maraton Sporu Tarihçesi - Maraton Sporu. Sevda Diğer Spor Branşları 0 15 Kasım 2011 00:23
Balon Sporu Nedir? - Balon Sporu Hakkında bilgiler../ Resimler.. Sevda Diğer Spor Branşları 0 05 Ekim 2011 05:11