IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

28Beğeni(ler)

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Şubat 2024, 06:42   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
balık script




Aciklama: Ülkemizdeki bazi yenilebilir çoğu baliğın özelliklerini, tüketim şekillerini, tüketim zamanlarini, avlanma boylarini iceren bir kod hazirladim. Umarim faydasini gorursunuz.
-
Kullanim Ornekleri:
!levrek
!çinekop
!hamsi
!torik vs.
-
Kod:   Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
on $*:text:/^[!.](.+)/i:#:{ var %str = $strip($$1), %msg = msg $chan if $regex($1,/^[.!][oa]ht[ao]pot/i) { %msg 2-3 cm ile 10 m arasında değişik büyüklüktedir. Ahtapotlar, uzun kolları ve kocaman kafaları ile her zaman ilgi odağı olmuşlardır. %msg Bir çok kişi tarafından korkulu gözlerle bakılan ve bazı korku filmlerine konu olmuş dev ahtapotları biliyorsunuzdur. %msg Ahtapotlar, 8 adet ve üzerilerinde vantuzlar bulunan güçlü kollara sahiptir. Dünya üzerinde 300 den fazla türde ahtapot türü vardır. %msg Kafadan bacaklılar sınıfına aittirler. %msg Ahtapotlar oldukça yumuşak bir gövde yapıya sahiptir. 8 uzun kolları vardır. %msg Yumuşak olduğu için çok iyi şekilde şekil değiştirebilir ve kendi boyutundan çok daha küçük yerlere, gövdesini sıkıştırarak girebilir. %msg İki gözü vardır, ağzı ise kollarının ortasında yer alır. %msg KISA BİLGİLER: Latince ismi : Octopus vulgaris %msg Bulunduğu denizler : Akdeniz, Ege %msg TÜKETİM ŞEKLİ: Salatası ve Izgarası yapılır. %msg AV YASAĞI BİLGİLERİ Minimum ağırlığı 1000 (gr) } if $regex($1,/^[.!]akya/i) { %msg Akya, tek yada küçük sürüler halinde yaşayan ve avı en zor balıklardan biridir. %msg Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de yaşayan akyanın diğer adları hanım balığı, pulsuz ve çıplaktır. %msg Akyaya bu adların takılmasının nedeni bedeninde neredeyse hiç pul bulunmamasıdır. %msg Ortalama uzunluğu 50-60 santimetre, ağırlığı ise 30-35 kilogramdır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Lichia ama %msg Bulunduğu denizler : Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 30-100 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Akyanın kafasından çorba, ızgara (fileto veya şiş), yahni, galeta ununa batırılmış etinden ise tava yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Genellikle yaz ayları, Haziran - Temmuz - Ağustos- Eylül-Ekim %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av yasağı 30 cm dir. } if $regex($1,/^[.!]bakalyar/i) { %msg Mezgit ve Gelincik ile aynı türdendir. Ilıman ve oldukça soğuk denizlerde, 30-300 m arasındaki derinliklerde yaşayan, gezici balıklardır. %msg Kış aylarında kuvvetli akıntı sebebiyle Karadeniz'den Marmara'ya sürüler halinde göç ederler. %msg İnce uzun gövdeli bir balık olan bakalyaronun boyu 20-50 cm arasında değişir. Ağırlığı 1-2 kilogramı bulanları vardır. %msg İnce olan derisi yumuşak pullarla kaplıdır. Sırtında üç, karnında iki yüzgeç bulunur. Kuyruk yüzgeci az çatallı dır. Bakalyaro balığının yüzgeçleri dikensizdir. Gözleri iricedir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Merluccius merluccius %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 25 - 30 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Eti, beyaz, yumuşak ve çok lezzetlidir. Tavuk etine benzeyen etinin hazmı kolaydır. %msg Bu sebepten Tavuk balığı diye de bilinir. Yurdumuzdaki tüketimi daha ziyade taze olarak yapılır. Tavada ve fırında pişirilerek tüketilebilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm } if $regex($1,/^[.!](barbun|tekir)/i) { %msg Denizlerimizin bu tatlı balığı genellikle Ege ve Akdeniz de bulunur. %msg Vücut yanlardan basık, oval şekilde baş irice yandan görünüşü buruna doğru yuvarlak, alnı dikey, yüzgeçleri sarı, vücudu pembe-kırmızı, baş, vücut büyük, kolayca dökülebilen pullarla kaplı, alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır. Alt çenede diş yoktur. %msg Yan çizgisi aralıksız ve düzdür. Dorsal yüzgeç renksiz veya düz renklidir. %msg Kaya Barbunyası, Kum barbunyası, Ot barbunyası ve Paşa barbunu diye dört çeşidi vardır. Bunların içinde en makbulü kaya barbunyasıdır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Mullus Barbatus %msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 17-20 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur. %msg [TÜKETİM AYLARI] Yaz sonu ve Sonbahar Ayları ( Ocak-Şubat-Mart-Ekim-Kasım-Aralık ) %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Av Boyu: 13 cm } if $regex($1,/^[.!]([çc]upra|[cç][iu]pura)/i) { %msg Çipura balığı (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığıdır. %msg Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır. %msg Boyları ortalama 25-35 cm. ağırlıkları 0,5-3 kg'' yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanları da seyrek olarak görülebilir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Sparus aurata %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 20-50 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Izgarası, Tavası, buğulaması ve fırında çeşitli yemekleri yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Avlanma Boyu: 20 cm } if $regex($1,/^[.!]([çc]im[cç]im)/i) { %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Tüketim boyları: 4-7 cm %msg Bulunduğu denizler: Akdeniz, Ege ve Marmara %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg Güveci ve Tavası güzel olur. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg Temmuz ile Ocak ayı arası en lezzetli olduğu aylardır. } if $regex($1,/^[.!]dil/i) { %msg Denizlerimizde 10 m'den 300 - 500 m'ye kadar derinliklerin, kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde fazla hareket etmeden ve uzun süre göç yapmadan yaşar. Boyları 20 - 25 cm. olur. %msg Kış aylarında eti dolgun ve lezzetli olur. Genelde her mevsimde bulunan ekonomik değeri yüksek olan bir balıktır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Solea solea %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 20-30 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Dil balığı da yerli balıklarımız dan olup Ege ve Akdeniz'de bolca yakalanır. Her mevsimde yenebilir.Tavası çok güzel olur.İrilerinden fileto çıkarılıp şiş veya salçalı fileto yapılabilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg En lezzetli tüketim zamanı Kasım İle Şubat Ayları arasıdır. %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] %msg Minumum av Boyu 20 cm } if $regex($1,/^[.!]fener/i) { %msg Fener balığı (Lophius piscatorius), Lophiidae familyasına ait ilginç bir balık türü. %msg Yüzünün önüne sarkan "feneri" ile denizin derinliklerindeki karanlıkta ışık yaparak ufak balıkları avlar. %msg Vücudu çok yassıdır, büyük bir kafası ve çok büyük bir ağzı vardır. Sırtında iki yüzgeci ve dikenleri vardır. %msg Bu dikenlerin birisi diğerlerinden çok daha uzundur ve ağzının önüne kadar sarkar. %msg Bu dikenin ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yaşayan bakteriler, ışık üretirler. %msg Fener balığı bu "fener"ini olta olarak kullanır; ışığı merak edip tam ağzına kadar yaklaşan küçük balıklardan beslenir. %msg 300-350 metre derinliklerde yaşarlar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Lophius piscatorius %msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz , Marmara ve Karadeniz %msg Tüketim Boyları : 40-60 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tava, ızgara, şiş veya fileto, pilaki, buğulama olarak tüketilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ekim-Kasım-Aralık-Ocak } if $regex($1,/^[.!][gk][ıia]?rany[oöÖüua][sz]/i) { %msg Halk arasında kocaman ve içi sarı bir ağza sahip olduğu için `sarıağız olarak anılan balık ülkemiz denizlerinde, okyanusun uzantıları olan ılıman bölgelerde yaşar. %msg Boyu maksimum 200 cm yi bulan sarıağız, oldukça obur bir balıktır. %msg Kocaman ağzıyla kabukluları ve küçük balıkları yiyerek beslenir. Levrek ve minakop balıklarına çok benzer. %msg Sarıağızın en belirgin niteliklerinden ikisi de yanal çizgisini oluşturan siyahımsı noktalarla ağzının içinin bütünüyle sarı renkte olmasıdır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Argyrosomus regius %msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları: 30 - 100 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Izgarası, buğulaması, fırında sebzelisi, tuz içine gömülerek fırında pişirilmesi yaygın pişirme usullerindendir. %msg Sarıağızın pulları ile birlikte bütün olarak ağır ağır pişirilmesi de çok iyi netice verir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm } if $regex($1,/^[.!][h]ams[iıİ]/i) { %msg Hamsi özellikle Karadeniz'de kış aylarında gırgır adı verilen çevirme ağlarıyla avlanan doğal ürünümüz. %msg Hamsi (Engraulis) genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerde yaşayıp, kıyı kesimlerinde sürüler oluşturuyorlar. %msg Hatta zaman zaman nehir deltalarında da görülebiliyorlar. Hamsi özellikle Karadeniz ve Marmara Denizii'nde bol miktarda bulunan bir balık türüdür. %msg Bu balığın Karadeniz'deki türleri, Engraulis encrasicolus ponticus ve Engraulis encrasicolus maeticus. %msg Bunlardan Engraulis encrasicolus ponticus, Karadeniz hamsisi olarak sıkça bahsedilen tür. %msg Karadeniz hamsisinin boyu 18-20 cm'ye kadar büyüyebilir. Engraulis encrasicolus maeticus ise Azak hamsisi olarak bilinir ve boyu 15 cm' ye kadar ulaşır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Engraulis encrasicolis %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara , Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 9-15 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Yağlı ve çok lezzetli eti olan hamsinin ızgarası, tavası, buğulaması, haşlaması, içli tavası gibi kendine has çeşitli yemekleri yapılır. %msg "Hamşur" ekmek denilen mısır unuyla pişirilmiş ekmeğin içine katılan hamsi parçaları ekmeğe ayrı bir lezzet verir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Av sezonu içindeki kış aylarında tüketimi tercih edilir. Ocak-Şubat-Mart-Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Avlanma Boyu: 9 cm } if $regex($1,/^[.!]h(ano[sz]|an[iİI])/i) { %msg Hani balığı ( Hanos), Serranidae familyasını oluşturan çoğu ılıman ve tropikal denizlerde, bir kısmı acı ve tatlı sularda bulunan balık türleridir. %msg Pulları ktenoid tiptedir. Yan çizgisi vardır. Renkleri parlak kırmızı olup üzerinde açık lekeler bulunur . %msg 40 cm ye kadar büyüdükleri görülmüştür. Türkiye'de " hanos" , " hani" gibi isimlerle de anılır. %msg Ülkemizde sık görünen 3 türü vardır. : %msg Asıl Hani Balığı (Serranus Cabrilla veya İngilizce Comber ) %msg Yazılı Hani (Serranus Scriba veya İngilizce Painted Comber) %msg Benekli Hani ( Serranus Hepatus veya İngilizce Brown Comber ) %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Serranidae %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz ,Akdeniz, Ege ve Marmara %msg Tüketim Boyları: 15-30 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Hanos balığının haşlaması ve tavası çokça yapılan yemekleridir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Sonbahar ve Kış ayları. } if $regex($1,/^[.!][iIİı]?skorp[ıIİi][td]/i) { %msg Kafa büyük olup, vücudun yarısı kadardır. Kafasında sayısız diken ile girinti ve çıkıntı vardır. %msg Vücut rengi koyu kırmızıdan, açık pembeye kadar değişme gösterir. Göğüs yüzgeci fazla geniş ve yuvarlaktır. %msg Birinci sırt yüzgecinin on bir, anüs yüzgecinin üç, karın yüzgecinin bir dikeni zehir taşır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Scorpaena porcus %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 20-30 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Çorba, yahni, buğulama , pilaki, fileto tava olarak tüketilir. Çorbası çok makbuldür. %msg [TÜKETİM AYLARI] Sonbahar ve İlkbahar Ayları } if $regex($1,/^[.!][iIİı]?[sz]paro[zs]/i) { %msg Sırtı gümüşi gri, yanları sarımtırak, karnı beyazdır. Göğüs, karın ve anal yüzgeçler yeşilimsi sarıdır. %msg Bazen göğüs yüzgeç koltuğunda siyah leke bulunur. %msg Maksimum uzunluk 25 cm; ortalama uzunluk ise 12-18 cm. %msg Genellikle deniz çayırlarının (Posidonia) olduğu ortamlarda yaşamını sürdürür. Güney Akdeniz'de 0-90 m derinliklerde bulunur. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Diplodus annularis %msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz ,Marmara ve Karadeniz %msg Tüketim Boyları : 12-16 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Tava ve ızgara olarak tüketilmesi makbuldür. Karagöz, mırmır, mercan tarifleri ispari içinde geçerlidir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Sonbahar ve Kış Ayları } if $regex($1,/^[.!][iIİı]stavr[ıIİi][td]/i) { %msg Sırtı mavimsi yeşil, yanları gümüşi ve karın beyazdır. Kuyruk yüzgecinin rengi sarıdır. %msg Maksimum uzunluk 60 cm; ortalama uzunluğu 10-50 cm dir. Yarı pelajik bir türdür. %msg Etçil olup; besinlerini hamsi, çaça, gümüş ve sardalya gibi balıkların yavruları ile kabuklular ve kurtlar gibi omurgasız hayvanlar oluşturur. %msg Türkiye balıkçılığında önemli yeri olan T.mediterraneus bilhassa Karadeniz'in doğu kısımlarında yoğun olarak görülen ikinci balık türüdür. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Trachurus trachurus %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 13-30 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Yahni, buğulama , pilaki, fleto tava olarak tüketilir. Çorbası çok makbuldür. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak -Eylül-Ekim-Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Av Boyu: 13 cm } if $regex($1,/^[.!][iIİı][zs]mar[ıIİi][td]/i) { %msg Sırtı gri veya koyu grimsi mavi renkli ve mavi noktalıdır. Yumurtlama döneminde mavi noktalar daha belirgindir. Karın bölgesi ise gümüşi renklidir. %msg Maksimum boy erkeklerde 25 cm, dişilerde ise 21 cm dir. Genellikle 12 - 20 cm arasında bulunurlar. %msg Demersal bir tür olup 170 m. derinliğe kadar posidonialı ortamlarda, çamurlu veya sert yapılı zeminlerde sürüler halinde yaşarlar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Spicara maena %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 15-20 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Tavası güzel olur. Sonbahar ve kış aylarında ızgarası dahi yapılır. İzmaritler ızgara yapılırken ayıklanmaz. %msg Olduğu gibi pişirilip bilahare derisi, bağırsakları ve kılçıkları ayıklanır. Üzerine limon ve zeytinyağı ile kıyılmış maydanoz eklenerek hazırlanır. %msg Pulları kazındıktan sonra derisi tulum çıkarılarak yapılan tavası da çok güzel olur. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Ekim-Kasım-Aralık } if $regex($1,/^[.!][kg]al[a]?mar/i) { %msg Kalamar, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. %msg Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. %msg Keskin ve papağanın kine benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen 8 kol ve bu kollardan bariz miktarda uzun olan iki adet de dokunaç vardır. %msg Kalamarın büyük bölümünü iç organları koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesini sağlayan manto adındaki kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Mastigoteuthis flammea %msg Bulunduğu denizler : Marmara, Ege ve Akdeniz %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Bağ dokusunun fazla olmasından dolayı pişirildiğinde sert ve lastik gibi bir hal alır. %msg Marinasyon işlemi yapıldıktan sonra kalamar yıkanmadan pişirilirse daha uygun olacaktır. %msg Kalori değeri açısından düşük ama aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. %msg Çoğunlukla kızartılan kalamarın kısmen buğulaması ve dolması yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Her mevsim tüketilebilir. %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Her mevsim avlanabilir. } if $regex($1,/^[.!][kg]alkan/i) { %msg Vücutları üstten dairevi görünüşlü ve biraz bombelidir. Alt tarafları tamamen düzdür. %msg Derisi pulsuz fakat küçük kemiksi yumrularla kaplıdır. Gözler vücudun sol tarafında bulunur. %msg Sırt yüzgeci gözlerin önünden başlar. Göğüs yüzgeçleri küçüktür. Bütün yüzgeçleri yumuşak ışınlıdır. %msg Sırt yüzgecinde 60-71, anal yüzgecinde ise 44-52 ışın bulunur. Keskin dikenleri bulunmaz. Ortalama 40-65 cm arasındadırlar. %msg Maksimum 100 cm boya kadar ulaşırlar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Psetta maxima %msg Bulunduğu denizler : Marmara,Ege ve Akdenizde Nadir avlanır. Karadeniz Ana avcılık kaynağıdır. %msg Tüketim Boyları : 45-65 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Özellikle buğulama ve tavası güzeldir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum Av Boyu : 45 cm } if $regex($1,/^[.!]([k]am[iİI]t|[çcÇ][iİI]ran)/i) { %msg Bu balığa ( Ciran) da denir. Pulatarina adı verilen kefal türüdür. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg İsmi : KAMİT ( Kefal Türü ) %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz,Marmara,Ege ve Akdeniz Sahilleri %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Beyaz eti çok lezzetlidir. Küçük boy kefalin tavası güzel olur. Büyük boyların ise buğulaması yapılır. %msg Tepsiyle soğanlarla beraber dizilen fırında kefal de lezzetli bir yemektir.Bunun yanı sıra mayonezli haşlaması ve pilakisi de yapılır. %msg Tütsülemesi de çok lezzetlidir.Yumurtasından tarama ve balık yumurtası yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Kasım-Aralık } if $regex($1,/^[.!]karag[öoÖ][zs]/i) { %msg Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz de bulunan Karagöz'ün denizlerimizde karagöz, baltabaş karagöz, sivri burun karagöz olmak üzere üç türü yaşar. %msg Vücut rengi, koyu gümüşi gri pembemsi nüanslıdır. Kafa mavimsi alın bandı kahverengidir. %msg Maksimum uzunluk 45 cm; ortalama uzunluk 18-25 cm.dir. %msg Kıyısal bölgede 130 m derinliğe kadar olan kumluk ve kayalık alanlarda demersal olarak yaşar. %msg Genç bireyler ise deniz bitkilerinin oldukları zeminleri tercih ederler. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Diplodus vulgaris %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz ,Marmara,Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 18-25 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Karagözün eti lezzetlidir. Tavası, ızgarası, buğulaması ve kiremitte fırını yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum avlanma boyu 18 cm. } if $regex($1,/^[.!]kar[ıİiI]?de[zs]/i) { %msg Karides denildiğinde genel olarak akıllara gelen ilk soru karides balık mıdır sorusudur. %msg Karides denizlerde yaşayan kabuklu bir deniz canlısı türüdür. %msg Düşük kalorisi ve doymuş yağ içermesi nedeniyle diğer balık türlerinden ayrılır. %msg Böceğe benzeyen görünümü nedeniyle pek fazla tercih edilmeyen karides, tadına bakıldığında vazgeçilmez bir lezzet olarak hafızalara kazınır. %msg Soğuk denizlerde yaşayan karides, kalabalık bir grup içinde kendi türleri ile birlikte yaşar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Penaeidae fam. %msg Bulunduğu denizler : Ege,Akdeniz,Marmara ve Karadeniz %msg Tüketim Boyları : Ortalama 6 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Izgarası, tavası ve haşlaması yapılarak tüketilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Her mevsim tüketilir. } if $regex($1,/^[.!]kefal/i) { %msg Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de sürüler halinde yaşar. %msg Has kefal, sidikli ilarya, altınbaş kefal, mavri gibi adları olan değişik türleri vardır. %msg Ortalama uzunluğu cinsine göre 25 ile 90 santimetre arasındadır. Ortalama ömrü ise 15 yıldır. %msg Çok zeki, güçlü ve çevik bir balık olan kefal avı çok zahmetlidir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Mugil cephalus %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz,Marmara,Ege ve Akdeniz Sahilleri %msg Tüketim Boyları : 20-50 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Beyaz eti çok lezzetlidir. Küçük boy kefalin tavası güzel olur. Büyük boyların ise buğulaması yapılır. %msg Tepsiyle soğanlarla beraber dizilen fırında kefal de lezzetli bir yemektir.Bunun yanı sıra mayonezli haşlaması ve pilakisi de yapılır. %msg Tütsülemesi de çok lezzetlidir.Yumurtasından tarama ve balık yumurtası yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] %msg Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy 35 cm %msg Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata 30 cm %msg Kefal (Has kefal) Mugil cephalus 30 cm %msg Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo,Chelon labrosus, %msg Liza ramada Liza saliens 20 cm } if $regex($1,/^[.!]k[iIiİ]l[iIiİ][cçÇ]/i) { %msg Nesli son yıllarda çok azalan kılıç balığı okyanusların sıcak ve ılıman bölgelerinde yaşayan çok gösterişli bir balıktır. %msg Vücut kaslarından gözlerine yayılan ısı ile özel bir ısıtma sistemine sahip kılıç balığı yerin 600 metre derininde 5 derecede bile yaşayabilir. %msg Ortalama uzunluğu 1,80-3,30 metre arasında değişir. Ortalama ağırlığı ise 45 ila 140 kilogram arasındadır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Xiphias gladius %msg Bulunduğu denizler : Marmara,Ege,Akdeniz ve Karadeniz %msg Tüketim Boyları : 150-200 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Eti lezzetlidir. Şiş ızgarası çok makbuldür. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ağustos , Eylül ve Nisan aylarında özellikle lezzetli olur %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 125 cm. } if $regex($1,/^[.!]k[iIiİ]rlang[iIiİ][cçÇ]/i) { %msg Ege, Akdeniz ve Marmara'nın fazla göç etmeyen, yerli balığıdır. Kısmen Karadeniz'de rastlanır. %msg Küçüklerine derviş balığı da denir. Ortalama 25-50 santimetre olur. 80 santimetre ve 6-8 kilogram olanlarına rastlanır. %msg 15-20 yıllık yaşamı vardır. 3 yaşında olgunlaşıp sahillerden uzakta üremelerini yapar. %msg Küçük kabuklular, yumuşakçalar, deniz bitkileri ve böceklerle beslenir. Etinin lezzet ve yararıyla, her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir. %msg Diğer Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de bol tüketilir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Chelidonichthys lucerna %msg Bulunduğu denizler : Marmara,Ege, Akdeniz ve Karadeniz %msg Tüketim Boyları : 20-40 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Özellikle çorbası muhteşemdir. Bunun yanında pilakisi, fırın kebabı yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 18 cm } if $regex($1,/^[.!]kofana/i) { %msg İri bir kafa ve orta derecede sivri bir burun bulunan sağlam ve diri bir vücuda sahiptir. %msg Ağzı, öne doğru çıkıntı şeklinde güçlü bir alt çeneden oluşur. %msg Kofana, bu güçlü çeneyi ve keskin dişleri kullanmaktan hiç çekinmeyen yırtıcı bir balıktır. %msg Ayrıca çatallı bir kuyruğu vardır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz ve Marmara (Göç Balığı) %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Fırında ve Izgarada tüketilebilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart } if $regex($1,/^[.!][kg]olyo[sz]/i) { %msg Vücudunun sırt bölgesinde düzensiz, ağ teşkil edecek şekilde koyu mavi-siyahımsı çizgiler bulunur. %msg Karnın yan tarafları ise az çok büyük olan yeşilimsi gri beneklidir. Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara balığı sayılır. %msg Şeklen uskumruya çok benzer fakat ayrı bir türdür. Büyük Okyanus'ta da sürüler halinde yaşar. Küçük balıklar, yavrular ve planktonlarla beslenir. %msg Maksimum uzunluk 50 cm dir. Karadeniz'de ise bu 35 cm dir. Ortalama uzunluğu 15-30 cm arasındadır. %msg 40 cm ve üzeri olanlara balıkçı dilinde Eşşek Kolyozu denir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Scomber japonicus %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 20-25 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber, taze-kuru-tuzlu olarak bol tüketilen bir balıktır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Ekim-Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 18 cm. } if $regex($1,/^[.!][kg][ıiI]?ra[cçÇ]a/i) { %msg Boyu 10 cm den küçük istavrit balığına Kraça denir %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Trachurus trachurus %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Yahni, buğulama , pilaki, fleto tava olarak tüketilir. } if $regex($1,/^[.!]k[uoüöÜÖ]pe[zs]/i) { %msg Sparidae familyasına mensup diğer balıkların elips şeklinin aksine iğimsi bir vücut yapısına sahiptirler. %msg Uzunluğu derinliğinin 4 katı kadardır.Büyük gözlüdür. Göz çapı göz çukuru önündeki mesafeden daha uzundur. %msg Ağzı küçük eğik ve uçtadır. Maksimum 36 cm; ortalama uzunluğu 10-25 cm.dir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Boops boops %msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz ve Karadeniz %msg Tüketim Boyları : 10-25 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Fırında ve Tavada güzel olur. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık } if $regex($1,/^[.!]l[a][hgğ]o[zs]/i) { %msg Uzun ve yanlardan basık vücutludur. Ağız büyük olup her iki çenenin ön kısmında köpek dişi benzeri dişler ve arkada küçük dişler bulunur. %msg Sırtı ve yanları grimsi, karın ise beyazımsıdır. Anal ve karın yüzgeçlerin kenarları mavidir. %msg Maksimum boy 120 cm dir. Ortalama 30-80 cm arasındadır. %msg Genellikle balıklar, sefalopotlar ve kabuklularla beslenir. %msg Tropik ve ılık denizlerde yaşarlar. Kıyıdan itibaren 20-200 m derinliğe kadar olan kumlu ve çamurlu bölgede demersal olarak bulunur. %msg Akdeniz ve Ege Denizi'nin en değerli balığıdır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Epinephelus aeneus %msg Bulunduğu denizler : Marmara ve Egede görülmesine rağmen genelde Akdeniz'de bulunur. %msg Tüketim Boyları : 30 - 80 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Yurt içinde taze olarak tüketilen bu balıkların etleri beyaz, gevrek ve çok lezzetlidir. %msg Yurt dışına taze ve dondurulmuş olarak pazarlanır. %msg Buğulama, yahni, ızgara (şiş, fileto), çorba, haşlama, pilaki, salata olarak tüketilir. %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Av Yasağı 1 Haziran - 31 Ağustos } if $regex($1,/^[.!]levrek/i) { %msg Levrek, Moronidae familyasını oluşturan ılık ve soğuk denizlerde yaşayan balık türleridir. %msg Vücudu fusiform şeklinde ve derisi iri pullarla örtülü, sırtı kurşuni, karnı gümüşi renktedir. %msg Küçük siyah benekli olduğundan alabalığı andırır. Genç levreklerin sırtları siyah benekli, erginlerin sırtları ise beneksiz veya koyu renktedir. %msg Dillerinin üzerinde diloit dişleri vardır. Boyları 40-100 cm arasında değişir. %msg Genellikle ağırlıkları 8-10 kg dır.15 kg'a kadar çıktığı görülmüştür. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Dicentrarchus labrax %msg Bulunduğu denizler : Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 25 - 35 cm ( Doğada 50 - 100 cm kadar büyüyebilmektedir.) %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Izgaradan ziyade, buğulaması ya da tuzda yapılmış olanı olan " tuzda levrek " çok daha lezzetli olur. %msg [TÜKETİM AYLARI] Şubat-Mart-Nisan-Mayıs %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm } if $regex($1,/^[.!]l[Iİi]dak[İIi]/i) { %msg Ağırlığı 180 grama kadar ulaşan çipuraya ''lidaki'' adı verilir. 200 gram ve üzerinde ağırlığa ulaşan lidakiler ise çipura olarak anılır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Bulunduğu Denizler : Ege Marmara ve Akdeniz Kıyıları %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Çok lezzetli bir balık olan lidaki, çipura balığının küçük boyudur. Lezzeti süper ama çok kılçıklı olduğundan çocuklar açısından yemesi zor bir balık türüdür. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg İlkbahar ve Yaz Ayları } if $regex($1,/^[.!](l[üÜ][fv]er|[çÇc][ıIİi]neko[bp]|sar[ıIi]kanat)/i) { %msg Türkiye'deki suların ve İstanbul'un deyim yerindeyse en özel balığıdır. %msg Eski İstanbul'un en renkli kahramanlarından lüferin çocukluğundan iri yarı olmuşuna kadarki her halinin ayrı bir ismi vardır. %msg Lüfer en küçüğünden en büyüğüne şöyle sıralanır ve adlandırılır: Defne yaprağı, çinekop, sarıkanat, kofana ve sırtıkara. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Pomatomus saltator %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 20-50 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Özel bir lezzeti olan lüferin ızgarası Türk Mutfağının en duru, en leziz tatlarından biridir. %msg Sebzeli lüfer çorbasından, beşamelli lüfere, kiremitte lüferden, lüfer pilavına kadar ana malzemesi lüfer olan birçok yemek vardır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 20 cm. } if $regex($1,/^[.!]melanur/i) { %msg Ülkemizde Melanur Balığı olarak da tanınan Melanurya balığı, Sparidae familyasına aittir. %msg Melanur balıklarının ortalama boyları ise; 25 santimetre olarak hesaplanmıştır. %msg Fakat bazı nadir durumlarda 40 ile 45 santimetre arasında Melanur balıklarının oldukları keşfedilmiştir. %msg Melanur balıkları diğer balıklara nazaran, kuyruğun dibinde olan siyahlık ile ayırt edilmektedir. %msg Kuyruk yüzgeçleri çatallı olup, sırt kısımları ise koyu kurşuni renktedir. Yan bölgeleri mavimsi gümüş renginde olup, parlak gri paralel çizgilere de sahiptirler. %msg Karın renkleri ise, beyazdır. Sparidae familyasında en kıvrak ve en süratli balık olarak, sektörde bilinmektedir. %msg Pulları ise derisinin dibinde olmasından dolayı, kolayca ayrılmamaktadır. %msg Gece ve gündüz aktif bir yaşama sahip olan Melanur, Levrek balığından daha zeki balıklar olmasından dolayı kolayca avlanılamamaktadırlar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Oblade melanurya %msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları: 20 - 25 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Etleri ise oldukça lezzetli olup, ekonomik değerleri çok yüksektir. Izgarası , tavası ve mezesi yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık } if $regex($1,/^[.!]mer[cçÇ]an/i) { %msg Vücut oval, iki yandan basıktır. Kafa oldukça kuvvetli, nokta burunludur. Ağız geniştir, ağzın içi ve solungaç kapakçıklarının iç tarafı siyah renklidir. %msg Sırt taraftan karın istikametine doğru, giderek açılan, düz ve hareli (koyulu açıklı) kırmızımsı-pembe renklidir. %msg Maksimum uzunluk 60 cm; ortalama uzunluk 20-25 cm dir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Pagellus erythrinus %msg Bulunduğu denizler : Marmara, Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 20-35 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Tava, buğulama, ızgara, yahni, haşlama mayonezli, salata, kâğıt kebabı, pilavlı olarak tüketilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Kasım-Aralık-Ocak-Şubat %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 15 cm. } if $regex($1,/^[.!]me[sz]g[İIi][dt]/i) { %msg Kafası gövdesine orantılı büyüklükte olan Mezgitin ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri dişler bulunur. %msg Alt çenelerinde daima kısa bir bıyığı vardır. Gözleri iridir. Yanal çizgisi belirgin olup, kuyruğa doğru uzanır. %msg Karın yüzgeci, göğüs yüzgeçlerinin bir parça önündedir. %msg Bu balığın en önemli karakteristik özelliği üç adet sırt yüzgeci ile iki adet anal yüzgecinin bulunmasıdır. %msg Başı, sırtı ve yan taraflarının üst kısmı boz-mavi veya sarı kurşunidir. Karnı gümüşi, parlak ve beyazdır. %msg Göğüs yüzgeçlerinin kaidesi üzerinde yuvarlak siyah leke bulunur. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latiice ismi : Merlangius merlangius euxinus %msg Bulunduğu denizler : Karedeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz ( Daha çok Karadeniz ve Boğazlar) %msg Tüketim Boyları : 16-40 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Tava, buğulama, haşlama olarak tüketilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Şubat ve Mayıs Aylarında lezzetlidir. %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 13 cm. } if $regex($1,/^[.!](m[iIİı]ne[kg][oöÖ][pb]|[gk][öoÖ]tek)/i) { %msg Türkiye'de bütün sularda bulunan minekop balığına,Karadeniz'de "kötek" ya da "götek" denir. Ortalama boyu 40 santimetredir. Ağırlığı ise üç kilogram dolaylarındadır. %msg Minekop, 100 metre derinlikteki kumlu ve kayalık zeminlerde yaşar. Çok lezzetli bir balık olan minekopun eti beyazdır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Umbrina cirrosa %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz ,Marmara, Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 25 - 40 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Özellikle kış aylarında balık yağ tuttuğu için ızgarası lezzetlidir. Haşlaması, pilakisi ve galeta ununa batırılarak tavası da yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg Minekop Akdeniz ( Ocak - Şubat - Ekim - Kasım - Aralık ) %msg Minekop Karadeniz ( Ocak -Şubat-Mart-Nisan-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık ) %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm. } if $regex($1,/^[.!]m[iIİı]rm[iIİı]r/i) { %msg Vücut gümüş grisidir. En karakteristik özelliği vücudunda birbirine paralel 14-15 koyu şeridin dikine uzanmasıdır. %msg Burun bölgesi ile gözlerinin arası da koyu renklidir.Maksimum boy 55 cm; genellikle 25 cm yi geçmez %msg 1-80 m lik kumlu ve çamurlu zeminler ile deniz çayırlarının egemen olduğu ortamlarda demersal olarak yaşarlar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Lithognathus mormyrus %msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 20 - 25 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tavası ve Izgarası yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan } if $regex($1,/^[.!](palamu[td]|tor[iİIı]k)/i) { %msg Uzun ve iri vücutludur. Kuyruk gövdesinin iki yanında büyük birer çıkıntı bulunur. Vücudu çok küçük pullarla kaplıdır. %msg Başı çıplaktır. Sırt yüzgeçlerinin kaidesi boyunca ve göğüs yüzgeçlerinin üst tarafında, pullar daha büyüktür, yan çizgisi genellikle hafifçe girintili çıkıntılıdır. %msg Başı ve ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri ve batıcı dişler bulunur. Damak üzerinde de ayrıca küçük dişler vardır. Gözleri vücuduna göre küçüktür. %msg Palamutlarda sırt mavimtraktır. Gençlerde sırt üzerinde geniş ve koyu renkte, enine çizgiler bulunur. Yanlarının altı ve karın gümüşsüdür. %msg Azami uzunluğu 90 cm ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. %msg Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir. %msg Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm), %msg Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla). %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Sarda sarda %msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz, Karadeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 25 - 65 cm %msg TÜKETİM ŞEKLİ %msg Tavası, haşlaması, buğulaması, pilakisi, köftesi, ızgarası, torik kafasından çorbası ve özellikle de lakerdası yapılır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 25 cm. } if $regex($1,/^[.!](papa[ğg]an)/i) { %msg Papağan balığının oldukça farklı bir özelliği bulunmaktadır. %msg Suyun altında mavi, yeşil ve sarı tonlarında süzülürken sudan çıktığı anda, renginde bir solma meydana gelir. %msg Bir süre geçtikten sonra renginin karardığı da bilinir. %msg Yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan oksijeni, sürekli yüzerek karşılayan bir balıktır. %msg Görünüşü ile tropikal bir balık olduğunu hissettirir. Başı diğer balıklara nazaran daha geniş ve ovaldir. %msg Geniş ve kuvvetli bir ağız yapısı olduğundan avlarını kolayca yakalayabilir. %msg Çok önceden sadece Akdeniz'de görülen papağan balıkları değişen mevsim koşullarından dolayı Ege'de de görülmektedir. %msg Oldukça kalın bir deriye sahiptir ve bu deri üzerinde dağınık şekilde ufak benekler yer alır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Coryphaena hippurus %msg Bulunduğu denizler : Ege ve Akdeniz %msg Tüketim Boyları: 40 -150 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Etleri sert, yavan ve lezzetsizdir. Bu nedenle de ekonomik değeri bulunmamakla beraber taze iken tavası güzel olur. } if $regex($1,/^[.!](peygamber|d[uüÜ]lger)/i) { %msg Boyu 50-60 santimetreye ulaşan peygamber (Dülger) balığı, göçebe bir türdür. %msg Mayısta Marmara'dan Karadeniz'e çıkar. Akdeniz, Ege, Marmara ve kısmen de Karadeniz'de yaşayan, kalın pullarla örtülü dülger balığı, etobur bir balıktır. %msg Büyük ağzıyla kendinden küçük pek çok balığı yutarcasına yer. Genelde 60-70 metre derinliklerde yaşar. %msg Dülger balığı, İzmir-Antalya arası yörelerimizde peygamber, dikenli peygamber balığı olarak da tanınır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Zeus Faber %msg Bulunduğu denizler : Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz %msg Tüketim Boyları : 25 - 60 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Et oranı düşük olmakla birlikte lezzetli bir balık olan dülgerin, sırt ve alt kısımlarındaki dikenler ile kafası alındıktan sonra kalan etler tava ya da buğulama olarak değerlendirilebilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak-Şubat-Mart-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık } if $regex($1,/^[.!]s[ae]rd[ae]ly[ea]/i) { %msg Vücut yuvarlak, yanlardan hafif basık, solungaç kapakları dalgalı görümündedir. %msg Vücudun yanlarında ve sırta yakın bölgelerde siyah noktalar bulunur. %msg Vücut üst tarafta yeşilimsi, yanlarda gümüşi beyazdır. Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. %msg Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. %msg 10-25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Sardina pilchardus %msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz, Karadeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 11 - 17 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Izgarası ve tavası güzel olur. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg Av sezonu içindeki kış aylarında tüketimi tercih edilir. Ocak-Şubat-Mart-Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 11 cm. } if $regex($1,/^[.!][sz]ar[pb]a/i) { %msg Vücut uzunca ve ovaldir. Yanlarında az yassılaşmış, arka kenarlarında, tarak şeklinde olan pullarla kaplıdır. %msg Kafası gövdesine oranla küçük ve gözlerinin üstünden aşağıya doğru basıktır. Burnu yuvarlak ve kalındır. %msg Ağzı küçük ve kemerlidir. Üst çene alt çeneden bir parça uzun olup, yassı, geniş ve keskin olan bir tek diş sırası bulunur. %msg Görünüşü güzel olan bu balığın üst kısımları mavimsi grimsi, yanları ve alt kısımları gümüşi beyazdır. %msg Yan tarafları ve başı üzerinde, portakal veya altın renginde, boyunca uzanan 10-11 adet dar bant bulunur. Başın üst kısmında yeşilimsi bir bölge vardır. %msg Maksimum uzunluk 51 cm olup; genellikle 12-30 cm arasında bulunurlar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Boops salpa, Sarpa salpa %msg Bulunduğu denizler : Türkiyede En çok Ege, Akdeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 12 - 30 CM %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Tavası ve buğulaması güzel olur. Diğer balıklara ait tava ve buğulama tarifleri sarpa içinde uygulanabilir. Ancak balığın oldukça taze olmasına özen gösterilmelidir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak - Temmuz } if $regex($1,/^[.!][sz][iIİ]nar[iIİ][td]/i) { %msg Karagöz ailesinden olan Sinarit Ege ve Akdeniz'in sert, hareketli ve kuvvetli bir balığıdır. %msg Maksimum uzunluk 100 cm, ortalama uygunluk 20-50 cm arasındadır. %msg Kabuklular, yumuşakçalar ve özellikle mürekkep balığı ile beslenir. Kuvvetli çenesiyle bir İstakozu rahatça kırıp yiyebilir. %msg Yazın kıyıların taşlık, kayalık bölümlerinde, kışın da 300 m'ye varan derinlerde küçük sürüler halinde yaşar. Etinin lezzeti ve ender avlanmasıyla çok kıymetli bir balıktır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Dentex Dentex %msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 20 - 30 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Tava, ızgara (şiş, fileto), buğulama, kağıt kebabı, haşlama, pilaki ve tuzda balık olarak tüketilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg Ağustos ve Eylül ayında avlananlar özellikle çok lezzetlidir. %msg Ocak-Şubat-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 20 cm } if $regex($1,/^[.!]sok+a[rn]/i) { %msg Ülkemizde "Sokar" ya da "Sokan" balık ismiyle bilinen Sokar Balığı aslında bir Kızıldeniz balığıdır %msg ve Türkiye'ye yaz aylarında yumurtalarını bırakmak için Süveyş Kanalı üzerinden giriş yaparak uzunca bir yolculuk yapar. %msg Kendisi bir kaya balığı türü olan Sokar, Antalya'da Fethiye ve Kaş'ta; ayrıca Kıbrıs sularında kendisini gösterir. %msg Yazın Kaş ve Fethiye'de bol bulunur ama restoran menülerinde pek tercih edilmez. Sadece balıkçılar ve yerel halk bilir. %msg Bunun nedeni de yüzgeçlerinin üzerindeki dikenleridir. %msg Bu dikenler Sokar balığının kendisini avcılardan koruması içindir. Bir kez batarsa uzun süreli ağrılara neden olur. Bu yüzden ismi Sokardır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Siganus luridus %msg Bulunduğu denizler : Akdeniz, Ege ve Marmara %msg Tüketim Boyları: 20 - 25 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Yemekte daha çok kızartması tercih edilir. Kızartılan Sokar balıkları sarımsak, limon ve unla yapılan sosla tavada tekrar hafiften pişirilirse harika olur. } if $regex($1,/^[.!]som(on)?/i) { %msg Sombalığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindendir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Salmonidae %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz %msg Tüketim Boyları: 800-1000 gr } if $regex($1,/^[.!][sz][uüÜ][bp]ye/i) { %msg Solungaç solunumu yaparlar. Ağız bölgesinden çıkan 10 adet kolları vardır. %msg İki kolu diğerlerinden daha uzundur. Dinlenme halinde içe çekilmiş olan bu kollarını avlarını yakalamak veya korunmak amacıyla ileri doğru fırlatırlar. %msg Kollarının iç yüzeylerinde çok sayıda vantuz (emeç) bulunur. Vantuzların içleri dişli boynuzsu yapılarla bezenmiştir. %msg Ilıman ve sıcak denizlerin kıyı sularında bol rastlanırlar. %msg Boyları 17 cm ile 17 metre arasında değişen türleri vardır. Çoğu 50-60 cm arasındadır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Sepia officinalis %msg Bulunduğu denizler : Ege , Akdeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 20-50 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tavası ve kavurması güzel olur. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg Eylül -Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan } if $regex($1,/^[.!][td][iIİ]r[sz][İIi]/i) { %msg Sardalyalar ile yakın akraba olan tirsi balığının Maksimum uzunluk 55 cm, ortalama uzunluk ise 20-40 cm'dir. %msg Sırt taraflarının rengi yeşilimsi-mavi ile gri-siyah, karın tarafları ise açık gümüş beyazıdır. Tirsi bir Karadeniz balığıdır. %msg Ama İstanbul Boğazı'nda, Marmara Denizi'nde ve Akdeniz'de de bulunabilmektedir. Sürü halinde kıyılara yakın yaşarlar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Alosa fallax nilotica %msg Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara , Akdeniz %msg Tüketim Boyları : 20 - 40 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Taze, tuzlama ya da tütsülü olarak tüketilir. %msg [TÜKETİM AYLARI] %msg Ocak-Şubat-Mart- Ağustos-Eylül - Ekim - Kasım - Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] %msg Minimum avlanma boyu 20 cm. } if $regex($1,/^[.!]tomb[iIİ]k/i) { %msg Sırt yüzgeçleri arasında büyük mesafe bulunur. Bu özelliği gobene balığının kolayca tanınmasına olanak verir. %msg Kafanın arkası ve göğüs yüzgeci etrafı, geniş ve kalın pullarla korse gibi örülmüştür. Vücudun diğer kısımları pulsuzdur. %msg Sırtın arkası düzensiz lekeli ve çizgilidir. Göğüs ve karın yüzgeci pembe ve iç yüzeyleri siyah renklidir. %msg Sırtı mavimsi, kafa daima siyah renklidir. Sırtında ve yanlarında üst tarafında düzensiz eğri koyu çizgiler bulunur. %msg Azami 50 cm boyunda olanlarına rastlanmakla beraber genellikle 20-40 cm arasındadır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Auxis thazard %msg Bulunduğu denizler : Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Ege ve Marmara da az miktarda bulunur. %msg Tüketim Boyları : 20 - 40 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Taze, füme, konserve ve tuzlu olarak tüketilir. Palamut gibi değerlendirilmektedir. Ancak kanlı bir balık olduğundan oldukça taze olmalı ve kanı iyice alınmış olmalıdır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Ocak - Şubat - Mart -Eylül-Ekim- Kasım - Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum avlanma boyu 20 cm } if $regex($1,/^[.!][tz]urna/i) { %msg Kefalgillerden, vücudu yuvarlak, uzunca, pullu, burnu sivri, hamsi, sardalye, uskumru, kolyoz gibi küçük balıklarla beslenen, bütün sıcak ve ılık denizlerin sığ sularında %msg 100 metre derinliğe kadar orta sularda yaşayan bir balıktır. Et yiyen cinsinden ve avlarına karşı yırtıcıdır. Marmara'da az, Ege ve Akdeniz'de bolca bulunur. %msg Yaklaşık boyu 1 metreye erişen turna balığı, barakuda olarak okyanuslarda 3 metreye kadar büyüyebilir. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Esox lucius %msg Tüketim Boyları : 40 - 90 cm %msg Bulunduğu denizler : Ege ve Akdeniz %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Eti sert, beyaz, lezzetli ve özellikle 0,5-2 kg olanları makbuldür. Yumurtası da değerlidir. %msg Memleketimizde taze, değişik ülkelerde ise taze kurutulmuş, tuzlanmış ve konserve halinde yenir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum avlanma boyu 40 cm } if $regex($1,/^[.!](vonoz|uskumru|lipar(i)?)/i) { %msg Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de bulunan uskumru yok olma tehlikesi yaşayan lezzetli bir balıktır. %msg Uskumrunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmasının iki temel nedeni vardır; Deniz kirliliği ve aşırı avlanma. %msg Özellikle aşırı avlanma yüzünden uskumru sürüleri son yıllarda Marmara'ya ve Karadeniz'e çıkamadığından göçü sona ermiştir. %msg Ortalama boyu 20-25 santimetre olan uskumrunun yavrusuna ''vonoz'', 30-35 santimetre uzunluğundaki irileri nede ''lipari'' adı verilir. %msg Yağsız uskumruya ise ''çiroz'' denir. Ortalama ağırlığı 110 gramdır. %msg Açık denizlerde sürüler halinde yaşayan uskumrunun en sevdiği balık hamsi, çaça, aterina ve çamukadır. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Scomber scombrus %msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 20 - 35 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] %msg Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, dolması, buğulaması ve çirozu çok makbuldür. %msg Tütsülenmiş ve konserve uskumru, balıkçılık endüstrisi gelişmiş Atlas Okyanusu ülkelerinin en önemli ihracat kalemi arasındadır. %msg [TÜKETİM AYLARI] Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim -Kasım-Aralık %msg [AV YASAĞI BİLGİLERİ] Minimum av boyu 20 cm } if $regex($1,/^[.!]vato[zs]/i) { %msg Vatozlar, köpek balıkları ile birlikte bir kıkırdaklı balık olarak sınıflandırılır. %msg Vatozların diğer balıklardan en önemli farkları arasında iyice yassı olan gövdeleri, çok uzun ve ince olan kuyrukları ve biçimi kelebek kanadını andıran büyük yüzgeçleri sayılabilir. %msg Vatozların gözleri yassı gövdelerinin üzerinde, ağızları ve solungaçları ise gövdelerinin altında yer alır. %msg Gözlerinin arkasında bulunan özel gelişmiş delikler sayesinde nefes alırlar. Su o deliklerden girer ve vücudun altında bulunan solungaçlardan çıkar. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Bulunduğu denizler : Afrika dan Antartika ya kadar bütün denizlerde bulunur. %msg Latince Adı: Raja clavata %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Buğulaması güzel olur. %msg [TÜKETİM AYLARI] Her mevsim tüketilir. } if $regex($1,/^[.!]zargan(a)?/i) { %msg Zargana (Belone belone), Belonidae familyasına ait uzun ve ince vücutlu bir deniz balığı türüdür. %msg 60-70 cm, hatta bazen 1 m uzunluğa varır ve ortalama 18 yıl yaşar. %msg Çaça, hamsi, kıraça ve çamuka gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır. %msg Kılıç balığının başlıca düşmanıdır. Vücut yapısıyla gayet çevik ve hızlı yüzen bir balıktır. %msg Kendini korumak için su yüzeyine Sıçrayarak da ilerleyebilir. %msg Lezzetli eti ticari açıdan değerlidir. Ilık ve sıcak kıyılardan hoşlanır ve her yaz iskele kıyılarında dolaşırlar. %msg Ülkemiz sularında av dönemlerinde oldukça fazla bulunan bir balıktır. Tam bir fosfor deposudur. %msg [GENEL BİLGİLER] %msg Latince ismi : Belone belone %msg Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara %msg Tüketim Boyları : 30 - 60 cm %msg [TÜKETİM ŞEKLİ] Tavası, çorbası, ızgarası ve yahnisi güzeldir. %msg [TÜKETİM AYLARI] Tüm balık sezonunda değişik zamanlarda bulunurken, Mart ve Nisan ayında lezzetli olur } }



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
Bana sihirli kelimeyi söyle
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Yazgulu Sohbet
Alt 08 Şubat 2024, 07:07   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emegine saglik abi
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
ʙᴇɴɪ ʏᴏʀᴀɴ ʏɪʟʟᴀʀ ᴅᴇɢɪʟ ɴᴀᴍᴇʀᴛ ᴋᴜʟʟᴀʀ.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Şubat 2024, 07:27   #3
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




Emeğine sağlık üstad.

__________________
TEKEL'inle tut beni. ALKOL'larina boğ beni..
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Şubat 2024, 07:29   #4
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




Emeklerinize sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Şubat 2024, 07:39   #5
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




Emeğine sağlık genç başarılar dilerim...

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Şubat 2024, 08:24   #6
Çevrimiçi
~ BLaCK_and_WHiTe ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




Yine sıradışı bir kod ellerine sağlık

__________________
BLaCK_and_WHiTe is now known as SNOOPY
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Şubat 2024, 08:28   #7
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




Elinize emeğinize sağlık

__________________
Bin cihana değişmem
Şu öksüz Türk'lüğümü...
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Şubat 2024, 08:29   #8
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




Balıkçılığa merak saranlara güzel bilgilendirmeler bunlar teşekkür ederiz

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Şubat 2024, 08:34   #9
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




Eline sağlık üstad

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Şubat 2024, 08:37   #10
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: balık script




Emeğine sağlık

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
C2C Pazaryeri Scripti (N11 Tarzı Script) C2C Marketplace Script websitekaydet Script Satışı 1 25 Nisan 2019 13:13
LaDyGiRL ScripT Bayanlara Özel ScripT Bir ScripT Huzurlanızda. MasteR06 mIRC Scripting Tanıtımları 10 20 Mart 2013 11:57
IRCop X Script - Heaven Script - SecureSpy Scriptleri StanteaR mIRC Scripting Tanıtımları 33 02 Ağustos 2012 06:58
acil aqua script yada Turkiye script lazım Rekor37 mIRC Scripting Tanıtımları 0 20 Ağustos 2011 23:35