IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Aralık 2015, 22:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Röntgen Işınını Kim Bulmuştur




Röntgen Işınını Kim Bulmuştur

Modern fiziğin en önemli buluş*larından biri olan X ışınlarını Wil*helm Conrad Röntgen (1845-1923) adında bir Al*man fizikçisi bulmuştur. Bu ışınlara Röntgen ışınları de*nir.Wihelm Röntgen’in X Işınlarını Kullanarak Çektiği İlk Görüntü hangisidir? Karısının Elidir


Wilhelm Röntgen, Almanya’nın Prusya kesiminde dünyaya geldi. İs*viçre’de Zürich Üniversitesi’nde öğre*nim gördü. Würzburg Üniversitesinde fizik profesörü oldu. Elektrik-üze*rinde deneyler yaparken, kullandığı deney tüpünün yanında duran bar*yum bileşiği kaplı bir kâğıt üzerinde beliren parıltılar dikkatini çekti. Bu parıltıların neden ileri gelebileceğini merak ederek incelemeğe girişti. Söz konu*su parıltıların, deney tüpünden çıkan ve göz*le görülmeyen ışınlardan ileri geldi*ği sonucuna vardı. Bu ışınların ne olduğunu bilmediği için onlara bilin*meyen ışınlar anl***** X ışınları adını verdi.


X ışını elde etmek için çok yüksek voltajlı akıma ihtiyaç vardır. Sanayi*de kullanılan röntgen ışınları 2 000 000 voltluk akımla sağlanır ve bu ışın*lara sert denir. Daha düşük voltaj*la (sözgelimi 100 000 volt) elde edilen X ışınlarıysa yumuşaktır; bunlar deriden ve etten geçtikleri halde ke*miklerden geçemez, bu nedenle tıpta kullanılabilir.
Röntgen ışınlan tıpta, özellikle radyoskopi ve radyografi yap*mak için kullanılır. Bu yoldan içorganlara bakılabildiği gibi, bu organ*ların resimleri de çekilebilir. Rönt*gen aygıtlarının kullanılması uzman*lık ve dikkat ister, çünkü bu ışınlar canlı dokular için çok tehlikelidir, ancak kısa bir süre vücuda verilebi*lir. Ama röntgen ışınlarının bu nite*liğinden yararlanılarak kanser hücre*lerinin öldürülmesi için röntgen te*davisi de yapılabilir.

Dalga boyu nedir:

X ışınları da radyo ışınları gibi gözle görülemeyen elektromagnetik ışınlardandır. Ama bunların dalga böyu son derece kısadır (ışığın dalga boyundan 5 000 defa daha kısa). Dalga boyunun çok kısalığfnedeniyle X ışınlarının geçiciliği çok yüksektir. Işık camdan nasıl geçerse, X ışınları da insan vücudundan, bir kısım madenlerden, tahtadan v.b. öylece geçer.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bulmuştur, işınını, kim, röntgen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Röntgen PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 29 Eylül 2014 12:25