IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2015, 13:38   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Baleyi kim Bulmuştur




Baleyi kim Bulmuştur


Hareket, söz ve şarkı unsurlarını içeren ilk bale, John Weaver’m “The Lovers of Mars and Venüs” (Mars ve Venüs’ün Aşkları” adlı balesidir. İlk kez 2 Mart 1717 günü Kraliyet Tiyatrosu’nda sahnelendi. Mars rolünde Louis Dupre, Venüs rolünde ise Bayan Santlow oynadılar. Vulcan rolünü de bizzat Weaver canlandırdı. Müzik, iki ayrı besteci tarafından bestelenmişti. Richard Fairbank, dans müziklerini hazırlamış, Kraliyet Orkestrası’ndan Henry Symonds ise senfonilerin sorumluluğunu üstlenmişti. Tiyatronun yöneticisi Colley Cibber, prodüksiyon giderleri konusunda alabildiğine cimri davranmıştı. Çünkü, bu tür yeni eğlence tarzının ne gibi bir sonuç vereceğini kestiremiyordu. Ancak, halkın ilgisi, beklenenin de üstüne çıktı. Sonuçtan yeterince memnun olmayan tek kişi, balenin yazarı Weaver’ in kendisiydi. Seyircilere göre daha gelişmiş bir beğenisi olduğunu öne sürüyor, bu nedenle de dansçıların performanslarından memnun olmuyordu. Dansçılar da Weaver’in “avantgarde” koreografisini yeterince özümleyememişlerdi doğrusu. Weaver, anılarında, “İtiraf etmeliyim ki” diyordu, “Dansları düzenlerken, modern eğilime daha çok kaydım.”

Weaver, baleyi operadan ayıran ve bir sanat biçimi olarak bağımsızlığa kavuşturan ilk sanatçıdır. Kıta Avrupası’nda sahnelenen ilk “ballet d’action” ise, Marie Salle’in “Pygmalion” adlı yapıtıdır. İlk kez 1734 yılı Ocak ayında Covent Garden’de seyirci karşısına çıktı ve aynı yıl Paris’te François Riccobini tarafından Theâtre-Italien’de yinelendi. Bale, Fransa’dan Rusya’ya geçti ve bu ülkede, 1751 yılında bale üstadı Lande yönetiminde İmparatorluk Tiyatro Okulu kuruldu. Bu verimli kaynakta klasik formunu bulan bale, 1911 yılında doğum yeri olan İngiltere’ye Diyagilev topluluğu ile geri döndü.

Bir balede özel pabuç kullanan ilk koreograf, Charles Didelot’dur. Didelot, 1796 yılında Kraliyet Tiyatrosu’nda “Zephyr et Flore” adlı balesini sergilerken, balerinlere ve baletlere ayak uçlannda yeterince yükselebilmeleri için özel mekanizmalı pabuçlar giydirdi. Didelot’- nun “Zephyr et Flore” adlı balesi, aynı zamanda erkek dansçının partnerini havalandırması ve bu hareketin iki dansçı arasında bir iletişim aracı olmasından ilk örnektir.

İlk bale eteğini, 12 Mart 1832′de Paris Operası’nda galası yapılan Filippo Taglioni’nin “La Sylphide” adlı balesi için A.E. Chalon çizdi. Bazı bale otoritelerine göre, bu eteği hazırlayan ressam, Eugene Lami’dir. Bale, aynı yıl 26 Temmuz’da Covent Garden’da yinelendi. Her iki yapımda da başbalerin Marie Taglioni ve öteki balerinalar, beyaz muslinden yapılan bu özel etekleri giydiler. Bu giysilerin etek boyları, baldırın ortasına kadardı; kollar ise tamamen çıplaktı. Bu ilk bale eteği, ufak-tefek birtakım değişiklikler geçirmesine rağmen günümüz romantik balesinin standart giysisi olma özelliğini kazandı. James Laver adlı ale uzmanına göre, bu ilk bale giysisi, 1830′ların moda eteklerinin biraz “tiyatrosallaştırılmiş” haliydi. Çember etekli ilk bale giysisi ise, 1885 yılında St. Petersburg’da Kraliyet Tiyatrosu’nda “La Fille du Pharaon” adlı balede, İtalyan balerina Virginia Zucchi tarafından giyildi

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
baleyi, bulmuştur, kim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kan Bankasını Kim Bulmuştur PySSyCaT Mucitler ve İcatları 0 02 Aralık 2015 21:22
Kan naklini kim Bulmuştur PySSyCaT Mucitler ve İcatları 0 02 Aralık 2015 21:21
Sezaryeni kim Bulmuştur PySSyCaT Mucitler ve İcatları 0 02 Aralık 2015 20:36
Sinemayı kim bulmuştur PySSyCaT Mucitler ve İcatları 0 30 Kasım 2015 11:33
Çeşmeyi Kim Bulmuştur PySSyCaT Mucitler ve İcatları 0 30 Kasım 2015 11:02