IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By Run
  • 1 Post By Chen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ekim 2018, 20:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sütyeni kim buldu





Sütyeni kim icat etti?

En eski sütyen giymiş bir kadın figürü, M.S. 3. yüzyıldan kalma bir Sicilya mozaiğinde görülmüş olsa da, geçmiş dönemlerde, özellikle belin üst kısmını kavrayan iç çamaşırları, genellikle çok büyük bir alanı kaplar ve vücudu da sımsıkı sarardı. Bunlar, 19. yy’ın sonlarında yerlerini korselere bıraktılar.

Antik Yunanistan’da kadınlar ilk sütyen olarak, göğüslerinin üzerinden bir yün veya keten bezler sardığına dair kanırlar bulunmuştur.

Caresse Crosby


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Her şey Caresse Crosby (Mary Phelps jacobs olarak da bilinir)’un 1913’te yeni aldığı elbiseyle korsesi uymadığı için Fransız hizmetçisi Marie ile diktiği ilk sütyenle başladı. Crosby birkaç arkadaşına yeni icadından hediye etmişti ki, aldığı bir mektupla kendisinden patent hakkı istendi. Kasım 1914’te patent alan Crosby elde birkaç yüz sütyen üretti. Pazarlama sorunlarını aşamayan Jacobs patentini 1.500 dolara Warner Kardeşler Korse Şirketine sattı.

Korseler 16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Avrupa kadınının gündelik giysisi olmuştu. 18. yüzvıldan itibaren darlaşmaya başlayan kadın elbiseleriyle birlikte giyilmeye başlanan korseler 18. yüzyılın sonlarında ince uzun, dar belli, bedeni saran yünlü, pamuklu elbiselerle bir dönem terk edilse de, jüponlar, büzgülü etekler ve karnı ve mideyi saran korseler 19. yüzyılda tekrar kullanıma girdi. Bu donemde ilk kez memeleri altan iten veya bastıran korseler yerine üst kısmı çanak biçiminde taşıyıcı korselerin üretimi başladı. Aslında bu dönemde Fransa’da da, ABD’de de korsenin ayrı bir parçası olarak çeşitli sütyen biçimleri geliştirilmişti. ABD’de 18401ardan beri çeşidi patentler alınmış,

Fransa’da korse yapımcısı Herminie Cadolle 1898’de bugünkü biçimin arası olan sütyeni üretmişti. Fransızcada 1904’te ilk kez kullanılan “soutien-gorgen” sözcüğü de tutmak, destek olmak, taşımak anlamında “sustinere” sözcüğünden türetilmişti. Kadın özgürlük hareketlerinin gelişimi, sağlık endişelerinin giyimde dikkate alınmaya başlaması ve Birinci Dünya Savaşı’nda kadınların çalışmak zorunda kalmasıyla, korse ortadan kalkmaya başlarken, korseden ayrı, daha hafif ve pratik üstlükler üretilir olmuştu.



1920’lerden itibaren kadim savaş döneminin erkek çocuk görüntüsünden çıkaran, göğsü belirginleştirip beli darlaştıran giyim moda oldu. Bu tarzla birlikte sütyen, kadınların modadan etkilenmeyen temel giyimi olacak kadar yaygınlaştı. 1920’lerde elastik kumaşların kullanımı, 1928’de ilk fabrikasyon üretim ve 1930’larda askısız sütyenler ve standart ölçüler başladı. 1950’lerın Hollywood filmleri sütyenlerin dünyaya yayılmasında etkili oldu. Madonna’nın büstiyer modasında ne kadar etkin olduğunu anımsayanlar, sütyenin yayılmasında Hollywood yıldızlarının etkisini teslim edeceklerdir. 1968 öğrenci hareketi sırasında sütyenler yakılsa da, sütyen üreticisi, zaman benden yana, diyordu.

Türkiye’ye sütyenler 1960’lı yıllardan itibaren Avrupa da çalışan işçiler tarafından getirildi ve önce İstanbul ve Ankara’daki Amerikan pazarlarında satıldı. İthali yasak olduğu için sütyenler ülkeye kaçak sokuluyordu. Eski cumhurbaşkanlarından birinin devlet memuruyken bir görevle gittiği Avrupa’dan dönerken eşine aldığı çamaşırları gümrükten geçirebilmek için, içine giydiği bilinmektedir. İlk Alman ürünlerinden sonra 1970’li yıllarda Amerikan patentiyle üretim başlamış, 1979-80’de “çeyizlik sütyen” üretimine girişilmiştir. Sütyen ithalatı ise 1980’den sonra başladı. 1989’da ithalat rejimi düzenlemeleri sırasında bayan iç giyiminde gümrük oranları yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü ve iç giyim sanayii geliştikçe sütyen üretimi de gelişip çeşitlendi. The Sütyen (1993) kitabının yazarı Cüneyt Ayral, yine de sütyen kullanıcılarının genç nüfusla birlikte arttığını söylemektedir.



aLinti..





__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 17 Ekim 2018, 23:03   #2
Çevrimdışı
Run
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sütyeni kim buldu




Bilgilendirme için teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] merak ettiğim bir konuydu. Dinî konulardan sonra çok iyi geldi.

__________________
Hiçbir şey istediğim yok senden felek!
Ama yine de ucuz olsun ekmek
Ve pahalı olsun insan hayatı...
‘R.Hamzatov’
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 17 Ekim 2018, 23:29   #3
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sütyeni kim buldu




iyiki bulmuşlar bence
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 15 Mayıs 2019, 06:09   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sütyeni kim buldu




eskı fılmlerde o korseyı gosterıyorlar ya hanı hızmetcılerı hanımların arkasına gecip ucu bucaği sonu gelmeyen korse ıpını çekıstırıp duruyorlar gozumde canlandı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



korse nasıl gıymısler nefesım daralır benım

özgürlük her alanda olmalı göbüşlere özgürlük

__________________
Al Beyin Kafana Sokarsın
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
sütyeni kim buldu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünyanın En Eski Sütyeni Sue Ah Kadınlar 2 11 Ağustos 2012 18:58
Dünya'nın En Büyük Sütyeni Afrodit Ah Kadınlar 0 25 Nisan 2012 22:09
Acil Durumda Sütyeni Çıkarınız!.. Süslü Esrarengiz Olaylar 0 18 Aralık 2010 20:27
Adriana Lima 2 Milyon Dolar Değerindeki Sütyeni Tanıttı Afrodit Haber Arşivi 0 23 Ekim 2010 00:36