IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ekim 2018, 18:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Barbieyi kim buldu






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Barbie bebeği oyuncak endüstrisi tarihindeki en başarılı oyuncak olarak kabul edilmektedir. Barbie’nin mucidi Ruth Handler, Barbie ile, bir çok küçük kız için idol olan, tartışmalı bir simge yarattı. Ruth Handler sadece Barbie oyuncaklarının mucidi değil, aynı zamanda göğüs kanseri hastaları için protez göğüs icat ederek tarihe geçti.


Barbie bebeklerinin yaratıcısı olan firma Mattel Inc. Harold “Matt” Matson ve Elliot Handler tarafından kuruldu. Poonyalı göçmen olan Ruth ise Elliot Handler’ın karısıydı.

Mattel Oyuncak Şirketi

Mattel şirketi aslında resim çerçevesi imalatı yapan bir atölye olarak faaliyete başladı. Çerçeve üretimi devam ederken artan malzemelerle yapılan küçük bebek evi mobilyaları oldukça fazla ilgi gördü. Piyasadaki bu talep, Mattel’in sahiplerinin çerçeve yapmaktansa, oyuncak yapma konusuna odaklanmasına vesile oldu. Resmi bir şekilde Mattel, Inc. tarafından üretilen ilk oyuncak “Uka-a-doodle” olan oyuncak bir ukulele idi.

1950’lerin başında Ruth Handler’ın büyümeye başlayan kızı Barbara’nın oyuncak bebekleri ile oynarken, onlara yetişkinlere has özellikler eklemeye çalıştığını farketti. Bu durum ilgisini çekmişti. Piyasada ise özellikle ergenlik öncesi yaşlarda olan kızların oynadığı bebeklerde çok fazla seçenek olmadığını gördü.

Handler, Avrupa seyahati sırasında İsviçre’de bir dükkanda Alman Bild Lilli bebeğini gördü. Lilli göğüsleri olan, büyük bir kadın görünümündeydi. Küpeleri ve ayakkabıları vardı fakat bu aksesuarlar çıkartılamıyor oyuncağın kalıbında yer alıyordu. Birkaç tane satın alarak Amerikaya geri döndü.

Ruth Handler, Lilli®’ye benzer plastik bir bebek yapma isteğini ve farklı olarak genç kızlara daha fazla seçenek imkânı tanımak istediği fikrini kocası ve Matson ile paylaştı. Ortaklar bu fikri çok beğenmedi ve satılacağına inanmadılar.

Barbie® Doğdu

Bir çok zahmetli çalışmadan sonra, Handler Lilli’ye benzeyene bir bebek yarattı. Bebeğin kalıbı yetişkin bir genç kadın olarak tasarlandı. Küpeler, ayakkabılar, kıyafetler gibi aksesuarların giydirilik çıkartılabileceği bir oyuncak yaratmıştı. Barbie adını verdiği bebeği giydirmek tamamen sahibinin zevkine kalmıştı.

Barbie, 9 Mart 1959’daki New York oyuncak fuarında, zebra şeritli bir elbise, topuklu ayakkabı ve ödüllü bir inci beyazı gülümsemeyle piyasaya tanıtıldı.


Fuardan sonra Barbie bir anda çok popüler oldu. Şirkete daha da fazla başarı sağlayacak bir hareketle Mattel oyuncakları için reklamlar yayınlanmaya başlandı. Şirketin reklamları tüm yıl boyunca Mickey Mouse Club showunda yer aldı.

Barbie’nin satışları resmen uçmuştu. Şirket yeni oyuncaklar geliştirmek için yeterli parayı kazanmıştı. Barbie’nin ardından yeni oyuncaklar Chatty Cathy, Hot Wheels, “Mouseguitar” ve See ‘n’ Say’i üretti. 1966 yılında şirket ortağı Harold Matson, şirketteki payını Handler’lara sattı ve Ruth Handler, 1967’de Mattel’in başkanlığına getirildi.

Barbie’ye Yapılan Eleştiriler

Barbie, pre-teen seti ile popüler oldu, ancak herkes bir Barbie hayranıydı. Barbie’nin vücudunun sağlıklı bir kadın için mümkün olmadığı konusunda eleştiriler yapılıyordu. Bebeğin boyu ile ölçülerinin uymadığı söyleniyordu. Ayrıca, bebeğin genç kızlar için gerçekçi olmayan beklentiler yarattığına ve dolayısıyla benlik saygısı düşüklüğüne neden olabileceğine dair bir argümanlar ortaya sürülüyordu. Ancak bu eleştiriler satışları engelleyecek yada olumsuz etkileyecek hiçbir şey yapmadı.

1970’lerde Mattel bebeği birazcık düzeltti. Ölçülerini değiştirdiler ve kadınlar için doktor, astronot, veteriner hekimlik ve diğer gelişmekte olan kariyer seçenekleri gibi kıyafetler hazırladılar. Barbie’nin saç modelleri de zamana ayak uydurmaya başladı. Bu yıllarda Barbie’nin erkek arkadaşı Ken piyasaya çıktı. Devamında aile ve arkadaşlar serileri piyasaya sürüldü.

1976 yılına gelindiğinde tüm dünyada bir milyarın üzerinde Barbie® bebeği satıldı ve bu onu oyuncak endüstrisinin en başarılı oyuncaği haline getirdi. 1976’da Bicentennial’ın kutlanması sırasında, Amerika‘nın Zaman Kapsülüne bir Barbie bebeği dahil edildi.

Ruth Handler’in Meme Kanseri ile Savaşı

Handler’a 1970 yılında meme kanseri tanısı konduldu, ve bir mastektomi ameliyatı geçirdi. Uygun bir şekilde kanıtlanmış bir protez meme bulmaya çalıştı fakat buldukları kullanışsızdı. Bu yüzden Handler kendi protezini yapmaya karar verdi. Elli dört yaşında Handler ikinci bir kariyere başladı. O ve Peyton Massey Ruthton Corp’u kurdular. Bir kadının göğsünün daha gerçekçi bir versiyonu olan “Nearly Me” adını verdikler bir göğüs protezi ürettiler.

Handler, 1997’de ABD İşletme Şeref Kürsüsü’ne dahil edildi.

Handler, 27 Nisan 2002’de 85 yaşında öldü.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
barbieyi kim buldu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Slime kim buldu PySSyCaT Mucitler ve İcatları 0 19 Ekim 2018 11:10
Vibratörü kim buldu PySSyCaT Mucitler ve İcatları 1 18 Ekim 2018 13:42
MS suçluyu buldu! Kralice Windows 0 11 Nisan 2009 14:26