IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Kasım 2018, 11:37   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Telefonun İcadı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Telefonun icadı, birçok kişi tarafından yapılan çalışmaların doruk noktasıydı ve ve birçok kişi ve çok sayıda şirketin patent talepleri üzerine açılmış bir dizi dava konusu oldu. Telefonu icat eden ilk kişi gerçekten kimdi? Antonio Meucci mi, Alexander Graham Bell mi yoksa Elisha Grey mi? İşte bu soru çok uzun zamandır tarihçiler tarafından tartışılmaktadır. Bu üç ismin haricinde Johann Philipp Reis, Innocenzo Manzetti, Charles Bourseul, Amos Dolbear, Sylvanus Cushman, Daniel Drawbaugh, Edward Farrar, ve James McDonough isimler de telefonun icadı ile ilgili tarihsel dökümanlarda geçmektedir.


Fakat hepsinden önce şunu kabul etmek gerekir. Telefon, telgrafın bir gelişimi idi. 1835 New York Üniversitesi’nde bir profesör olan Samuel Morse, sinyallerin tellerle iletilebileceğini kanıtladı. 1838’de halka yapılan bir gösteri ile bu yenilik duyuruldu. 1843’de Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Washington’tan Baltimore’a deneysel telgraf hattı oluşturmak için 30.000 ABD Doları tutarında finansman sağladı. İlk telgraf mesajı ile anlık bir iletişim çağına girildi.

Antonio Meucci


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İtalyan Mucit Antonio Meucci hem Gray hem de Bell’den yaklaşık 5 yıl önce telefonu icat etmişti. 1871 Aralık ayında bir telefon cihazı için geçici patent başvurusu yaptı. 1874’de geçici patent süresi sona erdi. Geçici Patenti kalıcı bir patent başvurusuna parasızlıktan dolayı çeviremedi. Alexander Graham Bell’e 1876 Mart ayında patenti verildi. Yine de bir çok tarihçi ve akademisyen Meucci’yi telefonun gerçek mucidi olarak görüyorlar.

Alexander Graham Bell


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Alexander Graham Bell öncelikle telgrafın geliştirilmesine odaklandı. Oldukça başarılı olmasına rağmen, telgraf tek seferde bir mesaj alıp göndermekle sınırlıydı. Bell, aynı anda aynı tel üzerinden birden fazla mesaj gönderme olasılığı hakkında çalışmalar yaptı. İcat ettiği “Harmonik telgraf”, sinyallerdeki tonlarda farklılık olması durumunda aynı tel boyunca aynı anda birden fazla ileti gönderilebilmesi ilkesine dayanıyordu.


Elisha Grey


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir başka mucit, Ohio doğumlu Elisha Grey, telgrafın iyileştirilmesi için kendi çözümleri üzerinde çalışırken telefona benzer bir cihaz icat etti. Elisha Gray patent başvurusunda geç kaldığı için Alexander Graham Bell telefon için patent almıştı bile.

Grey / Graham Bell Sorunu

Telefonun gelişiminde bu çok önemli bir noktadır. 1876’da Gray, telefon için Patent Ofisine bir uyarı gönderdi. Aynı gün (14 Şubat) ama beş saat sonra, Graham Bell telefon için bir patent başvurusunda bulundu. Gray, ihbarını patent haline getirmediği için patent Graham Bell’e verildi.

Alexander Graham Bell 14 Şubat 1876’da telefon için patent başvurusunu yaptı. Aynı gün Gray’in avukatı, Patent Uyarısı yazısı gönderdi. Patent Uyarısı, aynı veya benzer bir buluş üzerinde başvuruda bulunan kişilerin başvurularının doksan gün süreyle patent kaydına işlenmesine engel olmaktadır. ABD Patent Ofisi Grayin uyarı yazısını işleme almadı ve Bell’e #174465 nolu patenti verdi. Gray, Bell a karşı 1878’de bir dava açtı fakat sonucunda kaybetti.

1840’lardan 1870’lerin ortalarına

Telefonun ilk ilk fikri, Innocenzo Manzetti’nin konuşma telgrafı fikrini ortaya çıkardığı 1844 yılında ortaya çıktı. Bununla birlikte, bu buluş hakkında fazla bilgi yoktur.

1860’da bazıları Johann Reis adlı bir Alman mucitinin, seslerin duyulduğu bir cihaz kullandığını iddia ettiler.

1870’lerin sonundan 1900’lü yıllara

10 Mart 1876’da Graham Bell, ortağı Watson’a ilk çağrıyı yaptı. Kelimeler “Buraya gel Watson, seni istiyorum”

Aynı yılın ağustos ayında Graham Bell, telefon tarihinde bir ilki gerçekleştiren ilk uzun mesafe görüşmesini Ontario’ya yaptı. Aynı yıl Tivadar Puskas adlı bir Macar bilim adamı telefon santralini kurdu.

O yılın ocak ayında Graham Bell, Boston ve Cambridge arasındaki ilk iki yönlü uzun mesafe görüşmesini gerçekleştirdi. Birkaç yıl sonra Telefon Company Ltd İngiltere’de açıldı. Avrupa’daki ilk telefon santraliydi.

Eylül 1879’dan sonra Birkaç yıl sonra Amerikan Bell Telephone Company kuruldu ve beş yıl sonra AT & T ortaya çıktı. 1890’da Bell patenti süresi doldu ve birkaç şirket telefon tarihini değiştiren yenilikler yapmaya başladı.

1915 yılında Tom Watson (San Francisco) ve Graham Bell (New York) arasında kıtalararası bir çağrı yapıldı. Bir düzine yıl sonra ilk transatlantik çağrı Missouri’den İngiltere’ye yapılır. 1935 yılında dünya çapında bir telefon görüşmesi yapıldı.

1941, çok frekanslı aramayı başlattı. 1950’lerde İngiltere’de DDD (doğrudan mesafeli arama) ortaya çıktı. 1958’de modemler çıktı. 1973’te arada santral olmadan direkt yapılan bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Beş yıl sonra hücresel şebekeler ortaya çıkmaya başladı.

O zamandan beri telefon tarihi birçok değişiklik ve yeniliğe tanık oldu. Telefon evlerde ve ofislerde ayrılmaz bir parça haline geldi.




aLinti..


__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
telefonun icadı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlk telefonun tuş kilidi CtrL Komedi ve Mizah 0 18 Şubat 2014 20:11
Kullandıgım Telefonun Saglamlıgı CeSaRCripS Cep Telefonlar 1 06 Ağustos 2013 20:33
Cep telefonun karanlık yüzü! Slipknot Bilim Dünyasından Son Haberler 0 16 Temmuz 2010 20:07
Şu an kullandığınız telefonun modeli BLaCK_and_WHiTe Merak Ettikleriniz 59 03 Nisan 2008 21:37