IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Mucitler ve İcatları (https://www.ircforumlari.net/mucitler-ve-icatlari/)
-   -   Bungee Jumping kim buldu (https://www.ircforumlari.net/mucitler-ve-icatlari/888308-bungee-jumping-kim-buldu.html)

PySSyCaT 11 Kasım 2020 22:15

Bungee Jumping kim buldu
 

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Son yıllarda açıkhava festivallerinin de gözdesi olan bungee jumping, ekstrem sporların en heyecan vericilerinden biri.

Bungee Jumping’in kökeni, Doğu Avustralya açıklarında bulunan Vanatu adası yerlilerinin, erkekliğe geçiş törenlerinde bambudan yaptıkları kulelerden sarmaşıktan yapılma iplere bağlanarak atlamasına dayanır. 1970’ler Avrupa’sında, birkaç Oxford Üniversitesi öğrencisi, bagaj gerdirme lastikleriyle ilk bungee atlayışlarının temelini atmış. Bungee Jumping, 80’lerde artan talep karşısında, teknolojinin tüm imkanlarından faydalanılarak önemli ve güvenli bir sektör haline getirilmiş, günümüzde ise tüm dünyada yüz binlerce kişiye ulaşan, hatta uluslararası alanda yarışmaları düzenlenen bir spor dalı olarak kabul görmüştür.

Bungee Jumping’le Türkiye 1995’te tanıştı. Son yıllarda ülkemizde de popülaritesi hızla artmakta olan Bungee Jumping, büyük davet, açılış ve organizasyonlarda, festivallerde, parti ve konserlerde; kısacası eğlencenin olduğu her ortamda aranır hale geldi.

Bungee jumping yapılırken, malzemelerin yapısına büyük önem verilmesi gerekiyor. Kullanılan tüm malzemeler, uluslararası standartlara uygun olmalı. Elastik ipler, Avrupa’da iplerin standardını belirleyen APAVE sertifikası taşımalı. Kullanılan diğer tüm emniyet malzemeleri (karabinalar, emniyet kolonları, perlonlar, kurtarma ipleri) tırmanış ve doğa sporları standartlarına uygun olarak UIAA sertifikalı olmalı. Atlayış sepeti, gerekli statik değerlere uygun olarak yapılmalı. İstenildiği takdirde organizasyon öncesi, atlayıcılar sigortalanabilmeli. Ayrıca ekipte eğitimli profesyonellerin bulunması da büyük önem taşıyor.

Kalp rahatsızlığı, ortopedik rahatsızlıklar, epilepsi, tansiyon hastalığı, madde bağımlılığı, psikolojik veya nörolojik rahatsızlıklara sahip olanların bungee jumping yapması son derece riskli. Bunların dışında bungee jumping yapmak için başkaca bir engel bulunmuyor.

Bungee Jumping yapacak kişi, bu sporu yapmak için, tehlikeli olabilecek rahatsızlıklarının bulunmadığını önceden yazılı beyanatla belirtmek zorunda. Bundan sonra bungee jumping yapacak kişinin ağırlığı görevlilerce ölçülerek gerekli güvenlik malzemeleri giydiriliyor. Atlayıcı, vinç tarafından yukarı çekilecek sepete bir görevliyle birlikte gerekli emniyet önlemleri alınarak bindiriliyor ve ağırlığına uygun olan iple, vinç tarafından gerekli yüksekliğe çıkarılarak (yükseklik yaklaşık olarak 50 m’dir) buradan boşluğa bırakılır. Atlayıcı yaklaşık olarak 10 m’lik bir serbest düşüşten sonra insan fiziğine zarar vermeyecek bir ivmeyle ip tarafından yavaşlatılır. Düştüğü yüksekliğin yaklaşık %70’i kadar tekrar yukarı ivmelenir ve bu hareket sönümleninceye kadar devam eder. Daha sonra atlayıcı vinç tarafından yer minderine indirilerek görevlilerce emniyet malzemeleri çıkartılır.



iLkKimbuLdu..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:36.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net