IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Şubat 2012, 20:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bene Israel




Bene Israel (İbranice: בני ישראל‎, "İsrailoğulları", Marathi:बेने इस्राएल) 19.yy'da batıdan Mumbai, Pune, Ahmedabad ve Karaçi (Karaçi sonradan Pakistan'ın bir parçası oldu) şehirlerinin yakınlarına göç eden bir grup Yahudidir. Bene Israel alt kıtanın en kalabalık Yahudi nüfusunu oluşturur ve bu grup Pakistan Yahudilerini de teşkil eder. Bene Israel'in anadili Marathi'nin bir kolu olan Yahudi Marathi'dir. Bene Israel halkının çoğu İsrail'e göç etmiştir.

Geleneklerine göre atalarının M.Ö. 2.yy'da Celile'den kaçtığına inanırlar. Bene Israel'in Yahudi olmayan Maratha halkına olan hem görünüşteki hem geleneklerindeki benzerlikleri bu iki grubun karışık evlilikler yaptığının ifadesidir. Fakat Bene Israel, Kaşer, Şabat ve Brit Mila kurallarına uymaktadır.

Bene Israel, yedi erkek ve sayısı bilinmeyen kadın atalarının Celile'de yağ üreticiliği yaptığını ve bir gemi kazasından sağ çıktıklarına inanırlar. Bu grup 18.yy'da Bağdat'lı tüccarlar tarafından "tekrar keşfedildiler". Bu zamanda Bene Israel dışarıdaki Yahudilerin yaşamına yakın bir hayat yaşıyorlardı fakat bir din adamları yoktu. Bağdat ve Koçin'den öğretmenler 18. ve 19.yy'da Bene Israel'e o günün Yahudiliğini öğrettiler.

Ortaçağ'da Yahudi tüccarlar ticaret amacıyla Avrupa'dan Hindistan'a geldiler fakat güney Asya'da kalıcı bir yerleşim birimi oluşturup oluşturmadıkları kesin değildir. Yahudilerin Hindistan'da yaşadığına dair ilk güvenilir kanıt 11.yy'da bulunmuştur. İlk Yahudi yerleşim birimlerinin batı kıyısının ortasında olduğu kesindir. Abraham ibn Daud'un 12.yy'da yazdığı kısa ve yüzeysel bilgiler bulunur ve bundan birkaç asır sonrasına kadar başka bir kaynak yoktur.

İngiliz hegemonyası altında Bene Israel halkı "Anglo-Hint" olarak sınıflandırıldığı için öne çıkmayı başardılar. Irkçılık ve ayrımcılık politikalarına maruz kalmadılar, Yahudi olmayan komşularına kıyasla orduda daha fazla gelir getiren yüksek makamlara geldiler. İngilizlerin Hindistan'ı 1947'de terk etmesiyle daha fazla kazanç elde edemiyeceklerini anlayan Bene Israel halkı İsrail'e göç etti.

1830'larda yaklaşık 6000 Bene Israel Yahudisi bulunmaktaydı; bu sayı 1900'de 10,000'e ve 1948'de en yüksek rakam olan 20,000'e çıktı. Bu zamandan sonra daha çok İsrail'e olmak üzere dış göçlerle nüfus 5000'e kadar düştü.

1964'te İsrail Hahambaşılığı tarafından Bene Israel'in "her anlamda tam Yahudi" olduğu bildirildi.

Bene Israel Musa'nın kardeşi Harun soyundan geldiklerine dolayısıyla Kohen olduklarına inanırlar. 2002'de yapılan DNA testiyle Bene Israel halkıyla Kohenler arasında benzerlikler bulunmuştur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bene, israel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Israel'in doğuşu (14 mayıs 1948) YapraK Musevilik 12 10 Haziran 2009 16:39
Israel topraklarına dönüş (20. Y.y.) YapraK Musevilik 4 23 Nisan 2009 14:04