IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2014, 21:18   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Laterna





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


''Tekerlekli Keman'' olarak da bilinen laterna, belirli aralıklarda tellere bastıran tahta kıskıları kontrol eden bir klavye kullanılarak notaları basılan Nyckelharpa'ya çok benziyor. Bu keman benzeri enstrümanla ilgili en ilginç olan şey, tellerinin titreşiminin elle çevrilen bir kolla sağlanıyor olması. Laternanın, enstrüman çalınırken istikrarlı armonik sesler çıkaran birçok ses teli bulunuyor. Laternanın ses kalitesi, gaydanın ses kalitesine çok benzerdir.

Laterna, Batı Avrupa'da ilk icat edildiği 11.yüzyıldan bu yana birçok şekil ve boyut değişikliğine uğramış. Bu zamanlarda enstrüman, manastıra ait koro müziklerinde kullanılıyormuş. 17.yüzyıl boyunca enstrümandaki teknolojik gelişmeler bu aletin daha düşük sınıflara yayılmasına olanak tanıdı. Bu, elit sınıfın enstrümanı alaya almasına ve küçümsemesine neden oldu ve laterna "Dilencilerin liri" olarak anılmaya başlandı.

18.yüzyılda laterna dönemin müzik bestecilerinden hak ettiği popüleriteyi seçkinlikle birlikte geri kazanmasını bildi. Laterna, Doğu Avrupa'ya ve Slav ülkelerine de yayıldı ve buralarda bu enstrümanın birçok benzeri ortaya çıktı. 20.yüzyılın başlarında çok az sayıda laterna kaldı ve bu enstrümanın birçok değişik versiyonuna rastlanmaz oldu. Laternanın günümüzde yeniden bir doğuşu söz konusu. Bu enstrüman, tüm sıra dışı ve modern müzik tiplerinde kendisine yer buluyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
laterna


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık