IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Kasım 2011, 11:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Enya *




May it be
May it be an evening star
Shines down upon you
May it be when darkness falls
Your heart will be true
You walk a lonely road
Oh! How far you are from home
Mornie utúlië (darkness has come)
Believe and you will find your way
Mornie alantië (darkness has fallen)
A promise lives within you now
May it be the shadows call
Will fly away
May it be you journey on
To light the day
When the night is overcome
You may rise to find the sun
Mornie utúlië (darkness has come)
Believe and you will find your way
Mornie alantië (darkness has fallen)
A promise lives within you now
A promise lives within you now





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Asıl adı Eithne Ní Bhraonáin olan Enya, İrlanda'nın en ünlü müzisyenlerinden biridir. 2001 ve 2002 yıllarında Dünya çapında albumleri en çok satan bayan vokal olmuştur. Özellikle Kelt müziği üzerine eserler veren Enya, bu müzik türünün bu gün Dünya'da bu ölçüde tanınıp dinlenmesinde en önemli katkısı olan sanatçılardan biridir. Kökleri çok eskiye dayanan ve birçok ülkede geleneksel olarak yaygın olan Kelt müziğine yeni bir soluk getirip şarkıları, geleneksel tonları ve melodileri güçlü sesiyle çok yaygın bir kitleye hitap edecek şekilde yeniden yorumlamıştır. Böylelikle Loreena McKennitt'in de aralarında bulunduğu birçok ünlü vokaliste esin kaynağı olmuştur.
Enya 1962 yılında müzikle uğraşan bir ailenin dokuz çocuğundan beşincisi olarak İrlanda'da dünyaya geldi. 1980'de kardeşleri Maire, Pol ve Ciaran ile amcaları Noel ve Padraid Duggan'ın bulunduğu Clannad adlı gruba dahil oldu. Grubun çıkardığı Crann Ull ve Fuaim adlı albumlerde piyanist ve arka vokal olarak görev aldı. 1982'de gruptan ayrılan yapımcı ve yönetici Nicky Ryan'ı izleyerek tek başına kariyer yapmaya koyuldu.
Nicky Ryan ve eşi Roma ile çalışmalarına hız veren Enya, Ghaoth Ón Ghrian (Güneş rüzgarı) ve Miss Clare Remembers (Bayan Clare hatırlıyor) adında iki adet enstrümental parça kaydetti. 1984'te Kurbağa Prens adlı sinema filmi için yaptığı şarkılarda ilk olarak Enya ismini kullandı. 1987'de Sinead O'Connor'un The Lion And The Cobra (Aslan ve Kobra) adlı albumünde arka vokalist olarak yer aldı.
Enya 1987'de BBC tarafından hazırlanan Keltler adlı belgeselin müziklerinin yapımında görev almak üzere kontrat imzaladı. Bu müzilker Enya'nın ilk solo albumü olan ve şarkıcının kendi adını taşıyan albumde yer aldı fakat fazla ilgi çekmedi. Enya'nın kariyerindeki dönüm noktası, hemen sonraki sene çıkardığı Watermark (Su izi) adlı album oldu. New Age Kelt müziğinin çok başarılı bir sentezi olan ve üzerinde kılı kırk yararcasına çalışılmış bu albumde, özellikle Orinoco Flow (Orkinoslar Uçarken) adlı hit parça uzun süre müzik listelerinin tepesinde yer buldu. Enya, çok güçlü olmamasına rağmen hassas, duygulu ve temiz sesiyle büyük bir hayranlık uyandırdı.
1991 yılında başka bir hit album olan Shepherd Moons'u (Ay'ın kılavuzluğunda) çıkardı. Bu albumün satış rakamları Watermark'ı bile geride bıraktı. Watermark'taki çizgisini geliştirerek devam ettiren Enya'nın bu albumünde özellikle Caribbean Blue.
1995'te Grammy ödülü kazanan The Memory of Trees (ağaçların hafızası) adlı albumu piyasaya çıktı. Bu albumün, müzikal bakımdan ortalama dinleyiciye biraz daha uzak
Enya 1997'de iki yeni parça da içeren Paint the Sky with Stars (Gökyüzünü yıldızlarla boya) adlı koleksiyon albumünü çıkardı. Bu dönemde James Cameron'un Titanic adlı filminin müziğini yapması için getirilen teklifi reddetti. Bunun üzerine teklif götürülen James Horner'ın bestelerinde Enya'nın tarzını taklit etmesi, bu parçaların daha sonra yanlışlıkla Enya'ya mal edilmesine neden oldu.
5 yıllık bir aradan sonra Enya'nın A Day Without Rain (Yağmursuz bir gün) adlı albumü piyasaya çıktı. Bu album yine Enya'nın oturmuş ve bilinen tarzının tüm özelliklerini taşıdığı halde, kendini çok fazla tekrar eden parçalarla bazı hayranlarını hayal kırıklığına uğratmıştır. 11 Eylül saldırılarından sonra Only Time (Yalnız zaman) adlı parçasını içeren bir single çıkartıp gelirlerini 11 Eylül mağdurlarına bağışlamaya karar verdi.
Şarkı bestelemekte titizliğiyle bilinen ve aceleci davranmayan Enya, 2005 yılında Amarantine'i çıkardı. Enya bu albumüyle de her zamanki istikrarını fazla ödün vermeden korumayı ve her zamanki kaliteli ve derin müziğini zevkleri ve yaşam tarzları gittikçe farklılaşan bir kuşağın beğenisine sunmayı bilmiştir.
Enya 2006 itibarıyle Dublin'de bir şatoda bekar olarak yaşamını sürdürmektedir. 109 milyon Sterlinlik servetiyle Enya, İrlanda'nın en zenginleri arasında kendine yer edinmiştir.
(Karayip mavisi) adlı parçası çok sevildi. Bu albumdeki bazı parçalar ilerleyen zamanlarda çeşitli filmlerde kullanıldı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yine de başta albumle aynı adı taşıyan parça olmak üzere albumdeki bazı parçalar herkes tarafından çok beğenildi. Bu dönemlerde, artık birçok kişinin gözünde Enya adı New Age ile özdeşleşmiş hale geldiyse de, Enya bunu şiddetle reddetmiş ve yalnızca Kelt müziği yaptığını söylemiştir.


Albumleri
Enya (1987)
Watermark (1988)
Shepherd Moons (1991)
The Celts (1992)
The Memory of Trees (1995)
Paint the Sky with Stars (1997)
A Day Without Rain (2000)
Amarantine (2005)


DVD
Warner Müzik 2000 yılında Enya'nın bazı kliplerinin yer aldığı Enya: Klip Koleksiyonu. Orinoco Flow'dan Wild Child'a kadar hemen hemen tüm klipleri bulunabilir. Bu DVD'de ayrıca röportajlar ve kliplerden bazılarının yapım aşamasına dair bilgiler bulunmaktadır. adlı bir DVD çıkardı. Bu DVD'de Enya'nın Yüzüklerin Efendisi adlı filmin DVD versiyonunda May It Be adlı parçasının (bu parça Lisa Kelly tarafından da, daha ağır ve ağıta yakın bir tarzda seslendirilmiştir) klibi bulunmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
enya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
eNyA eNyA Hey Sen! Beni Tanıyor Musun? 4 24 Ağustos 2009 20:46