IRCForumlarý - IRC ve mIRC Kullanýcýlarýnýn Buluþma Noktasý
  sohbet

 Kayýt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Nisan 2009, 04:07   #1
Çevrimdýþý
Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
IF Ticaret Sayýsý: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
EXCEL Hakkýnda Herþey




EXCEL Hakkýnda Herþey - Taným, Kullaným

Ders-1: Dosya Açmak, Kapatmak, Kaydetmek

Temel Bilgiler

Microsoft Excel, satýr ve sütunlarýn bulunduðu hücrelerin meydana getirdiði çalýþma sayfalarýnýn bir kitapta toplanmýþ halidir. Çalýþma sayfalarýný oluþturan satýrlar sayýlarla; sütunlar ise harflerle belirtilir. Satýr ve sütunlarýn kesiþtiði yere hücre denir. Excel’in iþlem sayfasý üzerinde çizgileri diðerlerine göre daha kalýn olan hücre etkin hücre olarak adlandýrýlýr. Etkin hale getirilmek istenen hücreye klavyedeki yön tuþlarý ile gidilebilir yada farenin imleci ile o hücre týklanýr. Birinci satýr ile birinci sütunun kesiþtiði yer A1, bir altýndaki hücre ise A2 olarak adlandýrýlýr. Excel’de yapýlabilecek bütün iþlemler ve fonksiyonlar Resim 1.1’de yer almaktadýr.


Menünün altýnda yer alan ve kimilerince düðme kimilerince de toolbar olarak adlandýrabileceðimiz kýsayol tuþlarý (Resim 1.2) ile de menüde yer alan konutlara eriþim imkaný bulunmaktadýr.
Bir Excel kitabýnýn birden fazla sayfasý bulunabilir. Bu sayfalar arasýndaki geçiþ ekranýn alt sol tarafýnda (Resim 1.3) bulunan iþlem sayfalarýna týklayarak saðlanýr.
Püf Nokta : Eðer sütunlar harflerle deðil sayýlarla gösteriliyor ise referansýnýn A1 þeklinde gözükmesi için Tools menüsünden Options komutu seçilmeli

Yeni Dosya Açmak ve Kaydetmek

Microsoft Excel’i her baþlattýðýnýzda, açýlan boþ sayfa ile çalýþabilir yada FILE menüsünden New komutunu seçerek boþ bir sayfa ile çalýþmaya baþlayabilirsiniz. Üstünde çalýþýlan bir dosyayý kaydetmek için ise FILE menüsünden Kaydet komutu seçilir. Menüde Save, Save As, Save As Html, Save Workspace olarak adlandýrýlýmýþ dört farklý kaydetme komutu bulunmaktadýr. Save komutu daha önceden kaydedilmiþ dosyanýn üstüne güncelleme yapar. Save As ise, üzerinde çalýþýlan dosyanýn farklý bir isimde ve yeni bir dosya olarak kaydedilmesini saðlar. Kayýt edilmemiþ olan dosyalara Book1, Book2 gibi isimler verilir. Bu dosyalar kaydedilmek istendiði taktirde Save ya da Save As komutlarýndan hangisi seçilirse seçilsin Save As komutu çalýþýr.
Save in olarak adlandýrýlan kutucukta dosyanýn kaydedilmek istendiði yer seçilir. File Name kutucuðuna ise dosyaya verilecek olan isim yazýlýr ve Save düðmesine basýlarak kaydetme iþlemi tamamlanýr.Kayýt iþlemi klavyeden CTRL+S tuþuna basýlarak da yapýlabilmektedir.

Dosya Açmak

Önceden kaydedilmiþ dosyalarýmýzý açmak için FILE menüsünden Open komutunu (Resim 1.6) ya da CTRL+O tuþlarýný kullanýrýz.Hangi yolu kullanýrsak kullanalým;




Þeklinde pencere ile karþýlaþýrýz. Bu pencerede Look in ile anlatýlmak istenen, açmak istenen dosyanýn nerede kayýtlý olduðudur. Doðru dizini seçtiðimiz taktirde dosya ismi ekranýmýzda belirmiþ olacaktýr. Mouse ile dosyayý seçtikten sonra Open Komutunu seçtiðimizde ya da dosyayý iki kere týkladýðýmýzda dosyamýz açýlmýþ olur.

Dosya Kapamak

Dosya kapamanýn yollarýndan biri FILE menusunden Close komutunu kullanmaktýr. (Resim 1.7) Ýkinci yol, ekranýn sað üst köþesinde bulunan düðmesine týklamaktýr. Ýki adet olan çarpý düðmelerinden üstte bulunaný Excel programýný kapamaya, alttaki ise Excel’de çalýþtýðýmýz dosyayý kapamaya yarar.

Eðer dosyada yapýlan iþlemleri kaydetmeden kapamak istersek taktirde save edip edilmeyeceðini soran bir mesaj penceresi ile karþýlaþýrýz. (Resim 1.8) ‘Yes’ ile save iþlemi yapýlýr, ‘No’ ile kayýt iþlemi yapmadan dosyayý kapar.




Ders-2: Hücre Seçmek, Veri Giriþi, DeðiþtirmekBirden Çok Hücre Seçmek (Bloklamak)

Birden fazla hücre üstünde ayný iþlemler yapýlacak ise, her defasýnda ayný iþlemleri yapmaktan ziyade hücreler bloklanarak yapacaðýmýz iþlem sayýsýný azaltýrýz. Mesela A1’den A10 kadar olan hücrelerin yazý fontunun deðiþmesini istiyor isek; A1’den A10’a kadar olan hücreleri bloklarýz (Resim 1.9) ve fontu deðiþtiren komutu uygularýz. Zemin beyaz renkte ise seçili blok rengi siyaha, veriler siyahsa blok beyaz renge dönüþür.

Bloklama iþlemi için ilk hücre mouse ile seçildikten sonra mouse’un okunu son hücreye doðru sürükemek gerekmektedir. Bir baþka yolu ise SHIFT tuþunu basýlý tutarak klavyedeki yön tuþlarý ile bloklamak istediðimiz hücreleri seçmektir. SHIFT tuþu ile bitiþik hücreler üstünde bloklama iþlemi yapýlýr. Bitiþik olmayan hücreler için CTRL tuþu kullanýlmalýdýr. Bu sayede etkin hale gelmiþ olan alan üstünde kopyalama, baþka bir yere hücrelerin içeriklerini taþýma… gibi bir çok iþlem yapýlabilir.

Veri Giriþi

Çalýþma yapraðýnýn her hücresine metin, sayý veya formul girilebilir. Standart hücre boyutlarýný aþan bir metni yazdýðýmýzda; eðer yan hücreler herhangi bir yazý içermiyor ise metnimizin tamamýný görebiliriz.



Burada yapýlmasý gereken A2 hücresinin boyutlarýný A sütünunun sað tarafýndaki çizgiye iki kere týklama ile yada mouse ile yazýyý içine alacak biçimde geniþletmektir





Ders-3: Veri Silmek, Taþýmak, Kopyalamak, Yazý TipiHücreden Veri Silmek

Bir veriyi hücreden kaldýrmak istiyorsanýz, hücreye yeni bilgiler yazarak ; yazýnýzýn eskisinin yerini almasýný saðlayabilirsiniz. Ayný iþlem hücre seçildikten sonra DELETE tuþuna basýlarak da yapýlabilmektedir ya da EDIT menüsünden CLEAR komutunu kullanabilirsiniz. Eðer silme iþlemini yeni birþey yazmak için yapacaksak; eski bilgilerin yerine doðrudan yenilerini girmek en hýzlý yöntemdir.

Hücrenin Ýçeriðini Taþýmak

Bir hücrenin içeriðini çalýþma yapraðýndaki herhangi bir hücreye taþýmak için çeþitli yöntemler kullanýlabilir. Ýçeriði taþýnmak istenen hücre seçildikten sonra, mouse’un sað tuþu týklanarak kýsayol menüsünden CUT komutu seçilir

Hücrenin çevresindeseçildiðini gösteren kesik çizgiler belirecektir. Çalýþma sayfasýnda istediðimiz yere konumlanýp yine mouse’ýn sað tuþundan kýsayol menüsünü açtýktan sonra PASTE komutunu kullanarak hücrenin içeriði yeni bir hücreye taþýnmýþ olur. CUT komutuna düðmesi kullanýlarak da ulaþýlabilir PASTE komutunun düðmelerde gösteriliþ biçimi ise þeklindedir. Seçilen hücrelerin üstünde yapýlabilecek iþlemler farenin sað tuþu ile açýlan bu kýsayol menüsünde toplanmýþtýr. Excel’de bir çok iþlem için kýsayol tuþu atanmýþtýr. Bir baþka yol ise kesilecek bloðu seçtikten sonra CRTL+X tuþlarýna birlikte basmaktýr. CTRL+V tuþlarýnýn birlikte basýmý halinde; seçilen blok otomatik olarak yeni hücresine

yapýþtýrýlabilir.Bu yol en kolay yol alarak bilinmektedir. Ayný iþlem EDIT menüsünden CUT komutu kullanýlarak da yapýlabilir.



Hücrenin Ýçeriðini Kopyalamak

Seçili olan bir veriyi kopyalamak için birkaç yol izlenebilir. Taþýma iþleminde de olduðu gibi, ilk önce kopyalanmak istenen hücre seçilir. Sonra kýsayol menüsünden COPY komutu uygulanýr. Çalýþma sayfasýnda istenilen hücreye konumlandýktan sonra yine kýsayol menüsünden PASTE komutu uygulanarak içerik yeni hücreye kopyalanmýþ olur. COPY komutuna düðmesinden de ulaþýlabilir. EDIT menüsündeki COPY komutu da bir diðer kullaným biçimidir. Klavyeden ise CTRL+C ile kopyalama; CTRL+V ile yapýþtýrma iþlemleri gerçekleþtirilir.


Püf Nokta : Yapýþtýrma iþlemi verinin otomatik olarak çoðaltýlmasýdýr. PASTE komutunun uygulanmasý için; CUT veya COPY komutlarýnýn önceden uygulanmýþ olmasý, yani hangi verinin kopyalanacaðýnýn ya da taþýnacaðýnýn belli olmasý gerekmektedir.

Yazýtipinin ve Boyutunun Deðiþtirilmesi

Yazýtiplerini deðiþtirmek için FORMAT menüsünden CELLS komutu uygulanýr.

Açýlan penceren FONT alt menüsüne girerek yazý tipi ve boyutu deðiþtirelebilir.

Arial olarak Font kutusunda seçili olan yazý tipi, sað tarafýndaki aþaðý yukarý hareket eden ok düðmelerini kullanarak farklý tipe dönüþtürülebilir. Size kutusundaki 10 deðeri de ayný biçimde azaltýp, çoðaltýlabilir. Format Cells komutuna kýsayol menüsünden de ulaþýlabilir. Kýsayol düðmeleri de ayný iþlevdedir.

Püf Nokta : Microsoft Excel’de hücre ile ilgili yapýlacak iþlemlerden önce deðiþikliðin hangi hücrede yapýlmasý isteniyorsa ; o hücrenin seçili olup olmadýðý kontrol edilmelidir. A2 hücresinin yazý boyutu 20’ye çýkartýldýðý zaman diðer hücreler deðiþikliðe uðramayacaktýr. Eðer yapýlacak iþlem bütün sayfaya uygulanacak ise EDIT menüsünden SELECT ALL komutu ile bütün sayfa seçilmelidir.

Kalýn, Italik Yazým

Bir metni koyu veya italik (yatay) olarak biçimlendirmek için istenilen hücre seçildikten araç çubuðundaki Bold (Kalýn) düðmesine basýlarak veya kýsayol tuþlarýndan CTRL+B ile koyu yapýlýr. Format Cells iletiþim penceresinin Font Style kutusundan da ayný iþlemler yapýlabilir. Italik yazýnýn kýsayol düðmelerinde gösterilmesi þeklindedir.

Altý Çizili Yazým (Underline)

Microsoft Excel’de hücreye altý çizgili olarak veri yazmak için kýsayol düðmelerinden düðmesine veya CTRL+U tuþlarýna basýlmalýdýr. Format Cells menüsünün Font penceresinden Underline kutucuðu ile de ayný iþlem yapýlabilmektedir. Single, altý tek çizgili ; Double altý çift çizgili yazmak içindir





Ders-4: Hizalamak, Sýnýrlarý Çizmek, Hizalamak

Microsoft Excel’de, metinler soldan, sayýlar ise saðdan hizalanýrlar. Ancak hücre içinde metinlerin saðdan, diðer verilerin ortadan hizalanmasý istenebilir. Ya da, çalýþma sayfasýnýn üst tarafýna hücreler arasýnda ortalanmýþ baþlýk koymak istenebilir. Format Cells iletiþim penceresinin Alignment seçeneðinden hizalama iþlemleri gerçekleþtirilir..

Horizantal penceresinde hücrenin içeriðini yatay konumda hizalayan komutlar vardýr.
Left sola hizalar, Center ortalar, Right saða hizalar, Fill hücrenin içeriðini sýnýrlarý dolana kadar tekrar eder.Justify iki yana, Center Across Selection hücreler arasýnda hizalar.
Text control kutusunda bulunan Wrap Text ile hücre içinde bulunan yazý hücrenin boyutlarýný aþýyor ise; hücrenin bulunduðu satýrýn yüksekliðini, hücrenin içeriðinin boyutlarýna göre arttýrmak içindir. Shrink to Fit ise hücre boyutlarýný aþan yazýyý; yine hücrenin içine sýðacak þekilde küçültmek için kullanýlýr. Merge Cells komutu ile de hücreler arasýndaki kenar çizgileri kalkarak seçili hücreler tek bir hücre gibi iþlev görür
Kýsa yol düðmeleri ile de hizalama yapýlabilir. Ayný menüdeki Orientation kýsmýnda ise, verinin hücreye hangi düzende yazýlacaðý gösterilmiþtir


Sýnýrlarýnýn Çizilmesi

Çalýþma sayfalarýnda çizgi ve renkler kullanýlarak çalýþmalarýn daha çarpýcý görünmesi saðlanabilir. Bir hücrenin üstüne, altýna ve iki yanýna eklenen çizgilerdir. Bir hücrenin etrafýna çerçeve çizmek için ya Format araç çubuðundaki Outside Border düðmesi týklanarak açýlan seçeneklerden istenilen çerçeve bu menüde varsa doðrudan týklanarak seçilir ya da Format menüsünden Cells komutunun BORDER penceresi kullanýlýr.



Outline ile hücrenin veya seçili hücrelerin dýþýna, inside ile de içine çizgi çekilir. None, önceden çizilmiþ sýnýrlarý kaldýrmak için kullanýlýr. Line style ile çizginin düz kesik, çift çizgi mi… olacaðý belirlenir. Color kutusundan ise çizginin rengi seçilir. Border kutularýndan da çizginin hücrenin hangi tarafýna çekileceði belirlenir. Diðer iþlemlerde olduðu gibi kýsayol menüsünden Format Cells komutu da uygulanabilir.






Püf Nokta :
Outside Border düðmesi standart araç çubukalrýnda gözükmüyor ise araç çubuðu üstünde mouse’ un sað tuþuna basýlarak genel araç çubuklarý penceresinden seçilebilir.





Ders-5 : Satýr ve Sütün Ýþlemleri

Satýr ve Sütunlarýn Gizlenmesi

Format menüsünde ROW ya da COLUMN seçeneklerinden HIDE komutu ile o anda etkin olan hücrenin bulunduðu satýr veya sütun gizlenir. UNHIDE komutu ile de tekrar görünür hale getirilir.

Satýr Yüksekliðinin Ayarlanmasý

Satýr yüksekliði, satýr etikeki üstünde mouse týklanýp þekil1 þeklini aldýðýnda yukarý veya aþaðý sürüklenerek ayarlanabilir.Satýr yüksekliðini ayarlamanýn bir diðer yolu da Format/Row menüsünden Height komutunu seçmektir.

Açýlan diyalog penceresine istenen satýr yüksekliði klavyeden girilebilir.

Satýr veya Sütun Ekleme/Çýkartma

Microsoft Excel’de gerek duyulduðu zaman kolayca satýr ve sütun eklenip, çýkarýlabilir.Satýr ya da sütun eklemek için, Insert menüsündeki Cells (Hücre), Row (Satýr), Column (Sütun) komutlarý kullanýlýr. Bir hücreyi, satýrý ya da sütunu silmek için ise Edit menüsündeki Delete komutu kullanýlýr.

Deðiþiklikleri Geri Almak

Excel’de yanlýþlýkla bir hücre, grafik yada çalýþma sayfasý (Sheet1) silindiði zaman; bu türden hatalarý düzeltmek için Edit menüsündeki UNDO komutu ya da Undo kýsayol düðmesi kullanýlýr. Bu komut kullanýldýktan sonra biraz önce yapýlan deðiþikliðin aslýnda doðru olduðu düþünülüp karar deðiþtirilebilir. Bu gibi durumlarda da Edit menüsündeki REPEAT komutu kullanýlýr. Kýsayol düðmesi de ayný iþlevdedir.Geri al komutunun adý son olarak yapýlan iþlemi yansýtacak biçimde deðiþmektedir. Bazý durumlarda Undo (Geri Al) komutu kullanýlamaz. Örneðin son yapýlan iþlem çalýþma defterini kaydetmek olursa Undo komutu yerine Can’t Undo (Geri Alýnamaz) komutu görünür. CTRL+Z tuþ kombinasyonu da ayný görevdedir.





Ders-6 : Hýzlý Ýþlemler,

Hýzlý Tarihler

Ýçinde bulunduðunuz günün tarihini (veya tarih ve saat) herhangi bir hücreye girmek için sadece =TODAY() veya =NOW() yazmanýz yeterlidir. Böylece dökümaný her açtýðýnýzda Excel o günkü tarihi ve saati hesaplayarak bu hücreyi güncelleyecektir. Tarihin sabit kalmasýný istiyorsanýz, CTRL+;'e basarak tarihi, CTRL+:'ye basarak da saati alabilirsiniz.

Hýzlý Veri Giriþi

Eðer bir metni tablo içinde birkaç defa yazýyorsanýz, bir iki harfini yazdýktan sonra Excel metni tamamlýyor. Eðer yanlýþ bir seçim yapmýþsa, yazmaya devam edin ya da ALT tuþuna basarak diðer tüm seçenekleri görebilirsiniz. Eðer bu otomotik tamamlama özelliðinden rahatsýz oluyorsanýz, Tools menüsünden Options'a girin ve Edit bölümünde bulunan Hücre Deðerleri içine Enable AutoComplate'in yanýndaki check'i kaldýrýn.

Aktif Hücreyi Bulmak

Uzun dökümanlarla çalýþýrken kimi zaman sayfalar arasýnda gezinirken nerede çalýþmakta olduðunuzu unutabilirsiniz. Böyle bir durumda CTRL+Backspace kombinasyonu ile aktif olan hücreye gidebilirsiniz.

Satýrlardan Sütunlara ve Sütunlardan Satýrlara

Satýrlar halinde bulunan verilerinizin sütun haline gelmelerini isterseniz, Excel bu deðiþimi yapabilir. Ancak kopyalama ve yapýþtýrma iþlemi yapmak zorundasýnýz. Ýstediðiniz satýrlarý kopyalayýn baþka bir yeri seçin ve Edit menüsünde bulunan Paste Special'ý seçin. Açýlan pencereden Transpose ibresini iþaretleyin.



Faresiz Sað Týklama

Genellikle klavye ile çalýþan bir insansanýz, SHIFT+F10 kombinasyonu ile sað týklama menüsünü ekrana getirebilirsiniz.



Hýzlý Hesaplama (1)

Belirli bir satýr için hýzlý bir þekilde hesaplama istiyorsanýz, iþiniz bittikten sonra sileceðiniz bir toplama formülü yazmak zorunda deðilsiniz. Excel bir Status çubuðunun saðýnda AutoCalculate penceresine sahiptir. Birden fazla hücreyi seçtikten sonra AutoCalculate penceresine sað týklayarak deðerlerin toplamýný görebileceðiniz gibi ayný zamanda Ortalama, Count, CountNums, Max ve Min hesaplamalarýný da öðrenebilirsiniz.



Hýzlý Hesaplama (2)

Hesaplama yapmak için hücrelerin beraber halde bulunmasýna da gerek yoktur. Hesaplama iþlemine katýlacak hücreleri seçmek için hücreye týklarken CTRL tuþunu basýlý tutmanýz yeterli olacaktýr.





Ders-7 : Çalýþma Sayfasý

Hýzlý Seçim

Hücrelerden oluþan bir bloðu taþýrken, uzun metinler tarafýndan kaplanan boþ hücreleri de taþýmanýz mümkün. Ya da yan hücrelerden bir tanesini kaçýrabilirsiniz. Veri kaybetmeden Excel'in sizin için seçme iþlemini gerçekleþtirmesini saðlayabilirsiniz. CTRL+SHIFT+8 (8'i klavyenin sað tarafta bulunan nümerik kýsmýndan deðil de karakterler kýsmýnýn üstünden seçin.) kombinasyonu ile aktif hücrenin etrafýndaki ilk boþ satýr ve sütuna kadar tüm doldurulmuþ hücreleri seçebilirsiniz. Taþýma ve kopyalama iþlemlerini oldukça kolaylaþtýrabilirsiniz.



Kendinize Bir Not

Hücreyi seçtiðinizde açýlan notlar kimi zaman çalýþma alanýnda karýþýklýk yaratabilir. Bir hücreye not eklemek için hücreye týklayýn ve Insert menüsünden Comment'i seçin. Ýstediðiniz metni yazdýktan sonra Tools kýsmýndan Options'ý sonra da View'ý seçin. Alýþýlmýþ not gösterme biçimi Comment Indicator Only'dir. Hücrenin bir köþesine ufak kýrmýzý bir iþaret ekler. Eðer notun her zaman açýk olmasýný isterseniz, Comments&Indicator'ý seçin. Hiç bir þekilde notun görülmesini istemezseniz de None seçeneðini iþaretleyin. Belirli bir notu saklamak için ise hücreye sað týklayýn ve HideComment'i seçin. Tüm saklý notlarý görüntülemek için ise View menüsünden Comments'i seçin.



Çalýþma Sayfalarý

Çalýþma Sayfasýnýn altýnda yer alan geçiþ düðmelerine týklanarak bir çalýþma defterinin istenilen sayfasýna kolaylýkla geçiþ yapýlabilir. Çalýþma sayfalarý arasýnda hareket etmek için klavye kýsayollarý da kullanýlabilir. CTRL+PGDN bir sonraki sayfaya; CTRL+PGUP ise bir önceki sayfaya geçiþi saðlar.

Microsoft Excel’de birden fazla hücre seçilebildiði gibi, ayný þekilde birden fazla çalýþma sayfasýda seçilebilmektedir. Bitiþik (komþu) olan birçok çalýþma sayfasýný seçmek için SHIFT tuþu basýlý tutularak istenilen sayfalarý iþaretleyerek seçilebilir. Seçmek istenen yapraklar bitiþik deðil ise CTRL tuþu ile seçim iþlemi yapýlýr. Bir çalýma defterindeki bir çok sayfa seçildiði zaman, her yapraða ayný bilgiler ayna anda girilebilmektedir.



Çalýþma Sayfalarýnýn Kopyalanmasý ve Taþýnmasý

Sayfayý kopyalamak ya da taþýmak için Edit/Move or Copy Sheet komutu kullanýlýr. Açýlan pencerede bu Excel dosyasýnda bulunan sayfalar bir liste olarak gözükür.

Çalýþma Sayfasýnýn Silinmesi

Edit menüsündeki Delete Sheet komutu ile çalýþma sayfalarý silinebilmektedir. Ya da kýsayol menüsündeki Delete komutu kullanýlýr.



Çalýþma Sayfasýnýn Adýnýn Deðiþtirilmesi

Sayfalarýnýn isimlerinin deðiþtirilmesi için Format/Sheet menüsündeki Rename komutu kullanýlýr. Ya da sayfa adýnýn yazýlý olduðu kýsmý çift týklamak gerekmektedir.


Adý deðiþtirilmek istenen sayfa seçili iken mouse’un sað tuþu yardýmý ile oluþan kýsayol menüsündeki Rename komutu da ayný görevi görmektedir. Bu komutlardan herhangi biri uygulandýðý zaman, Sayfa isminin yazýlý olduðu kýsým yeni ismin verilmesine hazýr durumdadýr.





Ders-8 : Çalýþma Sayfasý ve Sayfa Yapýsý

Çalýþma Sayfasýna Resim Eklenmesi

Insert/Picture menüsünün yardýmý ile Çalýþma sayfalarýna resimler eklenebilir..

Clipart komutu uygulandýðý zaman açýlan diyalog penceresinden istenilen resimler seçilerek sayfaya resim nesnesi eklenmiþ olur.



Çalýþma Yapraðýnda Önizleme Yapmak

Sayfalarýn istenilen satýr ve sütunlarý içerip içermediði, kenar boþluklarýnýn gerektiði gibi olup olmadýðý, verilerin sütunlara sýðýp sýðmadýðýný görmek için önizleme yapýlýr. Bunun için File menüsündeki Print Preview komutu kullanýlýr. Mouse’un oku sayfa üzerinde gezindikçe küçük bir büyüteç þeklini alýr. Sayfadaki bazý bilgilerin yerine (#) iþaretleri görüntülenir ise çalýþma yapraðýný yazýcýya göndermeden önce sütunlarý geniþletmek gerekmektedir.




Sayfa Yapýsýný Hazýrlamak

Bazen çalýþma yapraðýnýn yalnýzca bir bölümünü yazdýrmak ya da bir sayfaya sýðmayacak kadar fazla bilgi yazdýrmak gerekebilir. File menüsündeki PAGE SETUP komutuyla, kaðýt üzerindeki baský alanýný ve baský ölçeðini ayarlamak çok kolaydýr.

Kaðýdýn Dikey mi (Portrait) yoksa yatay mý (Landscape) durmasý gerektiði Orientation’da belirtilir. Scaling bölümünde yazýlacak kýsmýn ne oranda küçültülüp büyütüleceði ayarlanýr. Fit to baþlýðýyla basýlmak istenen dosya kaç sayfadan oluþursa oluþsun tek bir sayfada çýktýnýn alýnmasýdýr. Paper Size kýsmýnda yazýlýcak kaðýdýn A4 mü yoksa Letter …vb. olduðu belirlenir. First Page Number baþlýðýyla, yazýlacak ilk sayfaya vermek istenilen sayfa numarasý deðiþtirilebil

Ýkinci bölüm Margins’ dir. Burada kenar boþluklarý ayarlamalarý yapýlýr. Üst, alt, sað ve soldan ne kadar boþluk kalmasý gerektiði belirtilir.Yazýcýya göre bu deðerler belirli sýnýrlarda olmalýdýr. Header, Footer ise bu bilgilerin üst ve alttan ne kadar uzakta olacaðýný gösterir.Center on Page seçeneði, basým alaný kaðýt boyutundan küçükse kenarlarda kalacak boþluðun karþýlýklý kenarlara eþit daðýlmasýný saðlar.Seçeneklerin ikiside seçili ise, bu alan kaðýdýn tam ortasýnda bulunur; seçenekler iptal edilirse sol üst köþeye gider.

Üçüncü bölüm Header Footer. Bu bölümde kaðýdýn üst veya altýna sayfa numarasý, dosya adý, Excel sayfasýnýn adý, tarih gibi hazýr hatýrlatma notlarý koyulur. Bu seçenekler yeterli gelmediði taktirde Custom :Header veya Custom Footer seçeneklerinden istenilen notlar yazýlabilir.

Eðer yazdýrýlacak alan tek sayfaya sýðmýyor ve bazý satýr yada sütunlarýn her sayfada yazýlmasý gerekiyorsa, bu satýr sütunlar Repeat bölümünde belirtilir.
Kýlavuz çizgilerini, notlarýn veya satýr ve sütun çizgilerinin yazýlmasý isteniyorsa Print alt bölümünde seçilir. Page Order’dan ise sayfalarýn basýlma sýrasýný(önce aþaðý veya sola) dolayýsýyla sayfa numaralarýný ayarlayabilirsiniz.





Ders-9 : Yazdýrmak

Çalýþma Sayfasýný Yazdýrmak

Çalýþma yapraðýný yazdýrmak için kýsayol düðmelerinden Print düðmesini ya da File menüsünden PRINT komutu kullanýlýr.Print düðmesine týkladýðýnýzda, çalýþma yapraðýnýz o anki yazdýrma ve sayfa ayarlarýyla, varsayýlan yazýcýya gönderilir
Print komutu kullanýlýrsa, yazdýrmadan önce bazý deðiþiklikler yapýlabilir. Kopya sayýsý ve kaç sayfa yazdýrýlacaðý gibi. Seçilen bir hücre erimi, çalýþma yapraðý yada tüm çalýþma defteri yazdýrýlabilir. Sayfalarýn bir çok kopyasýnýn alýnabileceði gibi, sayfalarýn yalnýzca belirli kýsmýnýn çýktýsýda alýnabilir



Çalýþma Sayfalarýnda Giriþleri Tekrarlama

Çeþitli çalýþma sayfalarýný birbirlerine baðlamak oldukça kullanýþlý bir yöntem. Fakat belirli kalýplarý ve formlarý her sefer yeniden yazmak zorunda kalabiliriz. Bunu yerine çalýþmakta olduðunuz tablonun çerçevesine týklayýn. Daha sonra SHIFT basýlý durumda iken en son tablonun çerçevesini seçin. Etiketinizi, baþlýklarýnýzý ve formüllerinizi yazdýðýnýzda diðer tüm tablolarda da otomatik olarak belirecektir.



Çalýþma Sayfasýnda Gezinti

Sayfanýzda üzerinde sýkça deðiþiklik yaptýðýnýz veya gözlemlediðiniz bölümleri isimlendirerek kolayca ulaþabilirsiniz. Bunun için istediðiniz bölgeyi seçtikten sonra Insert menüsünden Name'i seçip Define'a girin. Buradan istediðiniz ismi vererek bölgenizi tanýmlayabilirsiniz. Daha sonra çalýþma sýrasýnda F5 tuþuyla Goto kutusunu ekrana getirebilir ve isim verdiðiniz bölgelerin listesinden seçim yapabilirsiniz. Bu kutu daha evvel gitmek istediðiniz bölümleri hatýrlayabildiði için kimi zaman daha kolay bir þekilde eriþim saðlayabilirsiniz. Baþka bir Excel dökümanýnda tanýmladýðýnýz bölgeye gitmek için belgenin adýný takiben bir ünlem iþareti ve bölgenin ismini yazmalýsýnýz.

Eðer birden çok sayfa ile ayný anda çalýþýyorsanýz, ekranýn alt kýsmýnda bulunan bölümdeki ok tuþlarý ile sayfalar arasýnda gezmek hem zahmetli hem de yavaþ olur. Eðer bu ok tuþlarýndan herhangi birine sað týklarsanýz tüm sayfalarýn listesi açýlacak ve istediðiniz sayafaya direkt olarak ulaþabileceksiniz.





Ders-10:Hesaplamak ve Grafik Eklemek

ýÜüSatýr ve Sütunlarý Otomatik Olarak Toplamak

Standart araç çubuðundaki otomatik toplam düðmesine týklayarak satýr ve sütunlarý toplayan formül oluþturulur. Otomatik toplam 3 þekilde kullanýlabilir: etkin hücreye en yakýn satýr ya da sütundaki verileri toplamak; seçilmiþ olan herhangi bir erimdeki verileri toplamak ve diðer toplamlarý içeren hücrelerin toplamýný (genel toplamlar) almak. En yakýn hücre erimindeki verileri otomatik olarak toplamak için, Otomatik Toplam düðmesine çift týklamak yeterlidir.



Aritmetik Ýþlemler

Excel’de formül kullanýmý sýrasýnda dikkat edilmesi gereken hususlar :

Yazýlan her formül ‘‘=’’ ile baþlar
Verilerin baþýna ‘‘=’’ iþareti konmaz. Bu durumda yazýlan aynen hücre içinde görünür.
Formül içeren hücrelere veri giriþi yapýlmamalýdýr. Bu alanlarýn sonuçlarý Excel tarafýndan hesaplanarak yazýlýr. Bilgi giriþi yapýldýðý an formül silinir.



Ýþlev Sihirbazý Yardýmýyla Formül Yazmak

Hesaplama yapýlacak olan hücre seçildikten sonra Standart araç çubuðunun üzerindeki Ýþlev Sihirbazý düðmesinden formüllere ulaþýlýr. Ýþlev kategorisini ve iþlevin adýný seçtikten sonra gerekli argümanlarýn girilmesi ile formül kolaylýkla yazýlabilmektedir.





Mantýksal Fonksiyonlar


Fonksiyon Adý

Açýklama

SUM

Toplam (=A1+A2+A3) ya da (=A1:A3)

IF

Eðer (Þart;doðruysa_deðer;yanlýþsa_deðer)

MAX

Ýstenen aralýklardaki en büyük sayý deðerini bulur

MIN

A1:A3 Ýstenen aralýklardaki en küçük sayý deðerini bulur

RANDOM

Rasgele Sayý Üret

NOW

Bulunulan hücreye günün tarih ve saatini yazar

AVERAGE

Ortalamayý bulur

COUNT

Belirtilen aralýklarda kaç tane rakam olduðu sayýsýný bulur.

COUNTBLANK

Belirtilen aralýklardaki boþluk deðerlerinin sayýsýný bulur.




Grafik Oluþturma

Grafikte görünmesi istenen datalarýn bulunduðu hücreler seçilir. Satýr ya da sütun baþlýklarýnýn da gösterilmesi isteniyor ise bunlarýn bulunduðu hücreler de seçim alanýnýn içinde yer almalýdýr. Grafik sihirbazý olarak da adlandýrýlan kýsayol düðmesi ile grafik hazýrlanýr.



1. Adým: Standart Types ve Custom Types pencerelerinde grafiðin þekli belirlenir

2. Adým: Verilerin satýr yada sütun bazýnda iþleneceði seçilir.

TITLES

Chart Title : Grafiðe Baþlýk yazýlýr.

Category (X) axis : X eksenine alt baþlýk yazar

Category (Y) axis : Y eksenine alt baþlýk yazar

GRIDLINES

Category (X) axis ve Category (Y) axis seçenekleri grafikteki yatay ve dikey çizgileri belirler.

Major Gridlines : Aralýklarý tam olarak alýr.

Minor Gridlines : Aralýklarý bölünmüþ olarak belirler.

LEGEND

Show Legend : Grafiði istenen verilerin isimlerini ya da baþlýklarýný gösterir.

Placement : Legend’
ýn yerini belirler.

DATA LABELS

None : Grafikteki deðerleri, isimleri göstermez.

Show Value : Deðerleri grafiðe ekler.

Show Label : Baþlýklarý grafikte gösterir.

DATA TABLES

Show Data Tables : Grafiðin hemen altýna verilerin girildiði tabloyu yerleþtirir

Show Legend Keys :Grafikte bulunan verilerin ayrýlmasýný saðlýyan LegendKeyleri gösterir.


As New Sheet ile yeni bir sayfada, As Object in ile ayný sayfada oluþacak grafiðin çizimi tamamlanýr.



Grafiðe Data Eklemek

Grafik Yapraðýna data eklemenin en kolay yolu, çalýþma yapraðýndaki datayý kopyalayarak grafiðe yapýþtýrmaktýr. Bir diðer yolu ise Chart menüsünden ADD DATA komutunu uygulamaktýr. Eklenmek istenen datalar bloklanmak suretiyle seçilir



Grafiðin Baþlýðýný, Deðerlerini Deðiþtirmek

Kategori baþlýklarýný deðiþtirmek için çalýþma sayfasýnda baþlýklarýn bulunduðu hücreler seçilir ve yeni bilgisi yazýlýr. Baþlýklarý grafikten deðiþtirmek için ise; rafik seçildikten sonra Chart menüsünden Source Data seçilir. Category axis Labels kutusunun Series sekmesinde yeni aralýk tanýmlanmasý suretiyle deðiþtirilir. Ayný zamanda Name kutusuna yeni baþlýk girilmesi sureti ile de deðiþtirme yapýlýr yalnýz bu þekilde deðiþtirme yapýldýðý taktirde çalýþma sayfasý ile olan baðlantýsý ortadan kalkacaktýr.Deðerler ise çalýþma sayfasýna yeni deðerlerin girilmesi ile deðiþtirilir. Grafik baþlýðý, Eksen Baþlýklarý ise text boxlardan deðiþtirilebilir.



Grafiðin Çalýþma Sayfasýndan Yeni Sayfaya Taþýnmasý

Yeri deðiþtirmek istenen grafik seçildikten sonra CHART menüsünden LOCATION komutu uygulanýr. Çalýþma yapraðý içindeki grafiði yeni bir grafik sayfasýna taþýnmak için AS New Sheet kutucuðu seçilir. Baþka bir sayfada yerleþmiþ olan grafiði çalýþma yapraðýna taþýmak için ise As Object In kutucuðu seçilir.



Grafiðin Rengini, Yazý Tiplerini Deðiþtirme

Kýsayol menüsünden Format Plot Area komutu ile grafik üstünde her türlü düzenleme iþlemi yapýlýr. Ayný menüye Format -à Selected Plot Area ile de ulaþýlabilir.

Grafik Serilerinin Yeniden Düzenlenmesi

Grafikte deðiþlik yapmak istenen seri seçildikten sonra kýsayol menüsünden Format Data Series seçilir.





Ders-11:Hazýr Fonksiyonlarý Kullanma

Fonksiyonlar, baðýmsýz deðiþken adý verilen belirli deðerleri, sözdizimi adý verilen belli bir sýrayla kullanarak hesaplamalar yapan önceden tanýmlanmýþ formüllerdir.



Topla Fonksiyonu

Bir sütunda bulunan birden fazla hücrenin içeriðini toplamak üzere formül hazýrlarken yukarýdaki örnekte yapýldýðý gibi formül çubuðuna içerikleri toplanacak hücrelerin adlarýný tek tek yazmak yerine, Excel'in hazýr TOPLA() fonksiyonundan yararlanabilirsiniz.

Bu amaçla formül yazmak üzere formül çubuðuna "=" karakterini yazdýktan sonra büyük harflerle TOPLA yazýlýr. Fonksiyonlara parametre olarak verilen bilgiler parantez içine yazýlýr. Formülde ayný hat üzerindeki hücreleri toplamak için bütün hücre adlarýný fonksiyona parametre olarak vermek pratik deðildir. Bu gibi durumlarda içerikleri ayný iþleme tabi tutulacak hücreler, Hücre Erimi olarak belirtilir. Hücre erimlerinde, iþleme tabi tutulacak ilk hücre ile son hücrenin adý arasýna iki nokta ":" karakteri konulur.


Eðer kullanmak istediðiniz hazýr fonksiyonun özelliklerini biliyorsanýz formül çubuðuna formülü doðrudan yazabilirsiniz, bilmiyorsanýz "Ekle" menüsündeki "Ýþlev" komutundan yararlanabilirsiniz. Komutu vermeden önce kendisi için formül hazýrlamak istediðiniz hücreyi aktif hücre durumuna getirmeniz gerekir.

"Ekle-Ýþlev" Komutu verdikten sonra ekrana "Ýþlev Yapýþtýr" diyalog kutusu gelir. Bu pencerede "Ýþlev Kategorisi" ve "Ýþlev Adý" adýnda iki liste kutusu bulunmaktadýr. Ayrýca "En Son Kullanýlan" adýnda bir kategori daha vardýr. "Topla" iþlevi bu listede de yer alabilir.

Otomatik Toplama:Excel, TOPLA() iþlevi dýþýnda otomatik toplama adýyla bir kolaylýk daha sunmaktadýr Otomatik toplama iþlemi için araç çubuðunda yanda görülen düðme bulunmaktadýr.

Otomatik toplama imkanýndan yararlanmak için, sonucu bulunacak deðerin yazýlacaðý hücre önce aktif hücre durumuna getirilmelidir. Ancak bu hücrenin söz konusu sütun veya satýrda içeriði toplanacak en son hücreden hemen sonraki hücre olmasýna dikkat etmelisiniz. Yukarýda verilen örneði þimdi de otomatik toplama özelliði ile yapalým.

Bu amaçla, sonucun yazýlacaðý B8 hücresini aktif hücre durumuna getirelim. Daha sonra araç çubuðu üzerindeki otomatik toplama düðmesini týklarsanýz, Excel, B sütununda bulunan ve sayýsal deðer içeren hücrelerin erim olarak kullanýldýðý bir formülü otomatik olarak hazýrlar. Excel, sizden hazýrlanan bu formülü onaylamanýzý ister (Enter'a basýnýz). Aþaðýda verilen ekran görüntüsünü inceleyiniz.

Eðer içeriklerini toplamak istediðiniz hücrelerin Excel tarafýndan tespit edilmesini istemiyorsanýz, söz konusu hücreleri seçili duruma getirip ondan sonra araç çubuðundaki "Otomatik Topla"
düðmesine týklayýn. Aþaðýdaki ekran görüntülerini inceleyin.

Eðer Fonksiyonu
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Deðerler ve formüller üzerinde koþula baðlý testler yapmak için "Eðer" fonksiyonunu kullanýrýz. Belirlediðiniz koþulun sonucu "Doðru" ise bir deðeri, "Yanlýþ" ise baþka bir deðeri verir. Bu fonksiyon dýþarýdan parametre olarak üç bilgi almaktadýr. Ýlk parametrede bir karþýlaþtýrma bulunmaktadýr. Karþýlaþtýrmanýn sonucu doðru deðerini içeriyorsa "Eðer" fonksiyonu geriye kendisine 2. parametre olarak verilen bilgiyi, karþýlaþtýrmanýn sonucu yanlýþ ise "Eðer" fonksiyonu bu kez 3.parametreyi geriye döndürür.


EXCEL'de mantýksal bir koþulu sýnamak için aþaðýdaki iþlemciler kullanýlýr.

< &a mp;n bsp; küçük

<= & amp; nbsp; küçük veya eþit

= ; ; eþit

>= & amp; nbsp; büyük veya eþit

> &a mp;n bsp; büyük

<> & ;nbs p; eþit deðil

EXCEL'DE iþlemlerde iþlem önceliði þu þekildedir:

1. parantez içi

2. * veya /

3. + veya -



Bu fonksiyonun nasýl çalýþtýðýný görmek amacýyla aþaðýdaki ekran görüntüsünü inceleyiniz.

Bu örnekte her satýrda bir müþteriye ait toplam alým ve ödemeler tutarý yer almaktadýr. Söz konusu müþterinin satýn aldýðý mallarýn fatura deðeri yaptýðý ödemelerden fazla ise D sütununa "Borçlu", yaptýðý ödemeler daha fazla ise bu kez D sütunundaki ilgili hücreye "Alacaklý" bilgisi yazýlacaktýr. D sütunundaki hücrelerin içeriklerini belirlemek için yazýlacak IF fonksiyonu ekranda görülmektedir.


D2 hücresine yazdýðýnýz formülü D3 hücresine kopyalayýnýz.


Ýç Ýçe Eðer Kullanýmý

=EÐER(A2<20;"SOÐUK";EÐER(A2<70;"ILIK";"SICAK"))

Dikkat:

1. Açýlan ve kapatýlan parantez sayýlarý birbirine eþit olmalýdýr.

2. Karakterler çift týrnak içinde gösterilmelidir. Sayýlar çift týrnak içine alýnmazlar.

3. Doðru ya da yanlýþ deðer verilmeyecekse noktalý virgül mutlaka konulmalýdýr.

Örnek;

"EÐERSAY"

B9 HÜCRESÝNDEKÝ FORMÜL: =EÐERSAY(C2:C8;1) formülünün anlamý: C2 ile C8 arasýndaki hücrelerden deðeri 1 olanlarý say.

"EÐER" ile "VE" nin birlikte kullanýmý

B2 HÜCRESÝNDEKÝ FORMÜL: =EÐER(VE(B2=1;C2=2);1;0) formülünün anlamý: B2 hücresindeki deðer 1'eþit ve C2 hücresindeki deðer 2'ye eþit ise sonucu 1 yaz, deðilse 0 yaz.

"EÐER" ile "YADA" nýn birlikte kullanýmý

C2 HÜCRESÝNDEKÝ FORMÜL: =EÐER(YADA(B2=1;C2=2);1;0) formülünün anlamý: B2 hücresindeki deðer 1'eþit yada C2 hücresindeki deðer 2'ye eþit ise sonucu 1 yaz, deðilse 0 yaz.

ORTALAMA FONKSÝYONU

"ORTALAMA" fonksiyonu, deðerlerin toplamýný deðer sayýsýna bölerek ortalamayý hesaplar.

Bu fonksiyonun en büyük avantajý, uzun formüller yazmak zorunda olmamanýzdýr. Örneðin, 13 tane hücre içerisinde yer alan sayýlarýn ortalamasýný hesaplamak için uzun bir formül hazýrlamanýz gerekir:

=(C1+C2+C3+C4+C5+C6+C7+C8+C9+C10+C11+C12+C13)/13

Ancak bu uzun formülün yerine " ORTALAMA " fonksiyonunu kullanmanýz yararýnýza olacaktýr:

= ORTALAMA (C1:C13)

E2 HÜCRESÝNDEKÝ FORMÜL: =ORTALAMA(B2
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajýnýz olmasý gerekir.
2)

F2 HÜCRESÝNDEKÝ FORMÜL: =EÐER(E2<45;"KALDI";"GEÇTÝ")

G2 HÜCRESÝNDEKÝ FORMÜL: EÐER(E2<25;0;EÐER(E2<45;1;EÐER(E2<55;2;EÐER(E2<7 0;3;EÐER(E2<85;4;5)))))

B2 ile B8 arasýndaki 1'lerin sayýsýný bulmak için "=EÐERSAY(B2
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajýnýz olmasý gerekir.
8;1)"; 2'lerin sayýsýný bulmak için =EÐERSAY(B2
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajýnýz olmasý gerekir.
8;2) formülü kullanýlýr.

Karma Adres:

Örnek Çarpým Tablosu

$A3: A 3'deki deðerler sabit kalsýn.

B$2: 2. Satýrdaki deðerler sabit kalsýn.

1. Sayfanýn A1 adresindeki deðer ile 2. Sayfadaki A1 adresindeki deðeri topla.

3.sayfanýn A1 hücresinde iken: "=Sayfa1!A1+Sayfa2!A1"

=ENÇOK_OLAN(A1:A8) : A1 ile A8 arasýndaki hücrelerde en çok yinelenen deðerleri bulur.

=MAK(A1:A8) & amp; nbsp; & amp; nbsp; : A1 ile A8 arasýndaki hücrelerde "En Büyük" sayýyý bulur.

=MÝN(A1:A() & amp; nbsp; & amp; nbsp; : A1 ile A8 arasýndaki hücrelerde "En Küçük" sayýyý bulur.

=EÐERSAY(A1:A8;"<3") : A1 ile A8 arasýndaki hücrelerde 3'ten küçük olan sayýlarý sayar.

=TOPLA(A5:A10;B5
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajýnýz olmasý gerekir.
10) : A5 ile A10 arasýndaki hücrelerin deðeri ile B5 ile B10 arasýndaki hücrelerin deðerlerini topla.

Yüzde Bulma

=ETOPLA(C3:C9;"<10";C3:C9) : C3 ile C9 hücreleri (mantýksal koþulun sýnanacaðý bölge) arasindaki sayýlar eðer 10 dan küçükse C3 ile C9 (toplama iþleminin yapýlacaðý bölge) hücrelerindeki sayýlarý topla. A8 hücresindeki deðer, A1 ile A7 hücreleri arasýndaki sayýlarýn toplamýdýr.

Alýntý.

 
Alýntý ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odalarý reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 11 Aðustos 2009, 14:16   #2
Çevrimdýþý
Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
IF Ticaret Sayýsý: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: EXCEL Hakkýnda Herþey




Merhabalar,

Excelde bir turizm satýþ programý hazýrladým.
Sayfalar arasý geçiþi saðlamak için her sayfada sayfalara koyacaðým linkler var.
Bunlarý bir takým þekillerde yerleþtiriyorum.Ancak çok fazla yer kaplýyor ve kopyala yapýþtýr iþlemlerinde problemler yaþýyorum.
Bir açýlýr menü yardýmý ile bu iþlemleri gerçekleþtirmeyi düþündüm.
Data sayfasýna baþlýklarý azdým ve bu baþlýklara gerekli linkleri ekledim.
Açýlýr menüyü de oluþturdum.
Ancak verilerin açýlýr menüde görünmesine raðmen linkleri çalýþtýramadým.
Makrolar hakkýnda hiç bir þekilde bilgi sahibi deðilim.

Bu konuda yardýmcý olabilecek arkaaþlara þimdiden teþekkür ederim.
Sevgi ve saygý dileði ile Dostçakalýn...

 
Alýntý ile Cevapla

Alt 15 Aðustos 2009, 06:07   #3
Çevrimdýþý
Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
IF Ticaret Sayýsý: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: EXCEL Hakkýnda Herþey




malesef benimde pek fazla bilgim olmadýðý için yardýmcý olamýcam
ama ben genede belki iþine yarayabilir diye kýsayollarýnýda paylaþayým

Excelde Kýsa yollar

F9 Aktif çalýþma sayfasýna hesapla
SHÝFT + F9 Aktif çalýþma sayfasýna hesapla
CTRL+C Kopyala
F11 veya ALT+F1 Grafik ekle
CTRL+1 Hücre biçimlendirme kutusunu görüntüle
SHIFT+ALT+0 Otomatik toplama formulü gir.
F5 Git
CTRL+ENTER Seçili hücreyi mevcut giriþ ile doldur.
CTRL+: Mevcut zamaný ekle.
CTRL+; Bugünün tarihini ekle.
CTRL+HOME Çalýþma sayfasýnýn baþýna git.
CTRL+END Çalýþma sayfasýnýn en son hücresine git.
CTRL+0 Aç.
CTRL+V Yapýþtýr.
SHIFT+F3 Bir iþlevi formüle yapýþtýr.
CTRL+P Yazdýr.
CTRL+S Kaydet.
CTRL+A Tümünü seç.
CTRL+BOÞLUK Mevcut sütunu seç.
SHÝFT+BOÞLUK Mevcut satýrý seç.
CTRL+Z Geri al deðiþtir
(F4) Geri al deðiþtir.
shift + alt + 0 Otomatik olarak toplam(sum) formulunu gosterir.
ctrl + c Seçilen hücredeki verileri kkopyalar
ctrl + x Seçilen hücreyi verilerini tamamen kopyalar
ctrl + v Kopyalanan veriyi istenen hücreye yapýþtýrmaya yarar
CTRL + Pagedown Excelde bir sonraki sayfaya geç
CTRL + Page Up Excelde bir önceki sayfaya geç
CTRL + F6 Excelde bir sonraki açýk olan dosyaya geç
CTRL + N Excel açýkken yeni bir excel dosyasý açar
CTRL +Tab Excelde bir sonraki açýk olan dosyaya geç
Alt + Tab ise Excel dosyalarý dýþýndaki açýk olan diðer dosyalara ulaþmak istediðinizde kullanacaðýnýz bir kýsayol
Ctrl + Ýnsert = Koplyalamak için kullanýlýr.
Ctrl + Delete = Hücre bilgisini baþka hücreye bütün olarak taþýmak istediðinizde kullanýlýr.Menüde kes olarak adlandýrýlýr. < style =text/css>



 
Alýntý ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
excel, exel, hakkinda, hakkýnda, hersey, herþey


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayýtlý üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok

BB code is Açýk
Smileler Açýk
[IMG] Kodlarý Açýk
HTML-Kodu Kapalý
Trackbacks are Kapalý
Pingbacks are Açýk
Refbacks are Açýk


Benzer Konular
Konu Konuyu Baþlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
C# Hakkýnda Herþey. Dilara C# 29 05 Temmuz 2009 07:06