IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Nisan 2009, 05:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ekolojinin Kronolojisi




Ekolojinin Kronolojisi

EKOLOJİNİN KRONOLOJİSİ

Ekoloji ile ilgili bulguları tarihin önceki devirlerinde bulmak mümkündür. M.Ö. 389 - 322 yılında Aristotalesin öne sürdüğü fikirler içinde doğa ile ilgili olanlar dikkat çekmektedir.
- 15. Yüzyılda Rönesans çağında dünyanın yuvarlak olduğu güneşin çevresinde döndüğü kabul edilerek doğa kanunlarının bulunması ile çevrenin canlılar üzerindeki etki ve tepkileri incelenmeye başlanmıştır.
- 1453 te Fatih Sultan Mehmet Haliçi korumak için İstanbula bugünkü deyimiyle bir Belediye Başkanı atamıştır. Haliçin ekolojik dengesini korumak için öneriler getirilmiştir.
- 17. Yüzyılda Antony Van Leenin ilk mikroskobu icadı ile ekolojinin temeli daha sağlıklı parametrelere oturmuştur.
- 1757 de Reamur ekolojik bilgilerle altı ciltlik eserini ortaya çıkarmıştır.
- Louis Aqassıa (1846) kara ve denizler arasındaki ilişkiyi incelemiştir. 1862 de Pasteur üreme yolu ile canlı meydana geleceğini saptamıştır.
- 1866 - 1867 yıllarında Alman Prof. Ernest Heckel Ekolojinin Biyolojiden ayrılmasını önermiştir. 1900lü yılarda ayrılmış ve kendi başına bir bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır.

1.3. EKOLOJİNİN PRENSİPLERİ

1.3.1. Dayanışma :

Ekolojinin önemli kuralı her şeyin bir diğerine ilişkin olmasıdır. Yani bir organizmanın çalışmasını sürdürebilmesi için diğer bir organizma ile bağlı ve onun etkileşim alanı içinde faaliyet göstermelidir. Mesela; ormanlarda ağaçlardan dökülen yapraklar yine ağaçların kendi kökleri tarafından etrafta bulunan mikroorganizmalar yardımıyla emilir ve bu besin maddeleri olur.
1.3.2. Sınırlama :

Ekosistem içinde hiçbir organizma ya da tür sonsuz büyümez. Yörenin hayvan ve bitki türleri toplam sayıları Ekosistem kaynaklarına uygun olmalıdır.
1.3.3. Bağlılık :

Canlılar ve cansızlar arasında karmaşık bir ilişki vardır. Canlılar yaşamak için birbirlerine bağımlıdır. Örneğin insanlar oksijen alabilmek için bitkilere bağımlıdırlar.


1.4. EKOLOJİ VE İNSAN İLİŞKİSİ

İnsan çevresine büyük zararlar vermektedir. Temiz akan sular kirlenmiş çevrenin pisliklerini taşıyan pislik kanalları haline gelmiştir. Toprak ve yaprak süprüntüleri endüstriyel atıklar sualtı yaşamı etkilemiştir. Sağlıklı yaşam kuşağı olan biosferin incelmesi ve kaynakların sınırlı oluşu insanları ekolojik plânın içine itmiştir. Hava su toprak vb. canlı yaşamı için önemli kaynakların kullanılmasına dikkat etmek 2000li yıllar için önemlidir.
Teknoloji ve sanayinin gelişmesi ile insanların doğadan gereksinimlerinin artması doğanın dengesiz kullanımına yol açmıştır. Doğanın dengesiz kullanımı ile toprakta verim azalmış doğal denge bozulmuş olacaktır.
İnsan Ekolojisi sosyoloji biliminin bir koludur. İlkel toplumlarda insan çevre ilişkisini inceleyen Antropoloji içinde ağırlık yine insan ekolojisidir. Çevre düzenlemesi ve şehir proje tasarımlarında hijyenik ve ekolojik parametrelere uymak insan sağlığını koruyucu standartlara uymalıyız. Dünya nüfusunun hızla artması hızlı şehirleşme endüstriyel atıklar sanayileşme için doğanın katledilmesi insan sağlığını etkileyen önemli sebeplerdendir.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ekolojinin, kronolojisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Toplumsal Ekolojinin Felsefesi. Düş Kitap Tanıtımları 0 21 Ocak 2015 00:01
Savaşların kronolojisi Zen Tarih 0 17 Mayıs 2014 02:39
Atatürk Kronolojisi Sue Atatürk Köşesi 0 03 Temmuz 2012 22:51
Tarih Kronolojisi Süslü Merak Ettikleriniz 0 10 Şubat 2010 23:42
Lozan Kronolojisi YapraK Tarih 1 17 Ocak 2010 20:34