IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Eylül 2009, 04:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Histamin




Histamin, histidinden karboksil giderilerek üretilir. Tüm memelilerin dokularında ve çavdar mahmuzunda değişik oranlarda bulunur.

Histamin Denemesi (Histamin Tübajı)
Mide salgısını histamin tuzuyla inceleme yöntemi. (Çok az dozda (0.5 mg) histamin, klorhidrat, sırıngayla deri altına verilir, daha sonra tübajla mideden alınan suyun hacmi, serbest ve toplam asitliği, petik (sindirim) gücü incelenir.)
Nörobiyol: Histamin mastositlerde bazofillerin hücre içi keseciklerinde bulunur. Orada bir protein ve heparinden oluşan komplekse bağlıdır. Histamin özellikle ani aşırı duyarlılık hallerinde serbest hale geçer. Bu geçiş, bir antijen organizmaya yeniden girdiğinde mastosit zarına bağlı bir antikorla tepkimeye girişince ortaya çıkar. Bazı fiziksel olgular (deri irkilmeleri, yanıklar) sırasında da histamin serbestleşir; bazı kimyasal etkenler de onu serbest hale geçirebilir.

Etkileri
Histaminin histaminerjik alıcılara yapışması yoluyla ortaya çıkar. Histamin kılcal damarların genişlemesiyle beraber yerel geçirgenliğin artmasına (karıncalanma), bronşların ve bağırsakların büzüşmesine, mide, tükürük ve böbreküstü bezi özeği salgılarının artmasına neden olur.yani vazodilatasyon ve mıde mukus salgısını arttırır. Beyindeki yeri ve işlevi hakkındaki bilgiler daha kıttır; uyku-uyanıklık devrelerine, atardamar basıncının kontrolüne ve vücut sıcaklığının ayarlanmasına da katılmış olabilir.


Histamin Alıcıları İki Kategoriye Ayrılır
H1 tipi antihistaminikler alerjik tepkilere ve taşıt tutmalarına karşı kullanılırlar ve esasta yatıştırıcılardır. H2 tipi antihistaminikler ise mide salgılarını azaltır ve sindirim ülserlerinin tedavisinde kullanılır.

Vücuttaki dokuların çoğunda histamin bulunur. Fakat cild, mide ve barsaklarda dokunun gramı başına 10 mikrogram mevcuttur. Histamin bazı böceklerin zehirlerinde de bulunur. Yabani arının zehiri % 2 gibi yüksek bir nisbette histamin ihtiva edebilir. Tatarcıklar ve ısırgan otları histamin ihtiva ettiğinden kaşıntı ve şişmeye sebeb olurlar. Vücuttaki “mast hücreleri” yüksek miktarda histamin ihtiva ederler. Mast hücrelerini uyaracak etkiler neticesinde mast hücrelerinden histamin boşalır ve bunun ortaya çıkardığı durumlar görülür. Saman nezlesinde çiçek tozları allerjiye sebeb olarak histamin boşalmasına sebeb olurlar ve sonucunda burunda kızarıklık, şişme, akıntı ortaya çıkar.

Histaminin vücuttaki eşitsiz dağılımının önemi halen bilinememektedir. Tıpta tedavi maksadıyla kullanıldığı yer hemen hemen yoktur. Teşhis maksadıyla kullanıldığı yerler vardır. Mide asit yapma yeteneğinin ölçümünde histaminle yapılan bir test kullanılır ki bu, mide ülserlerinde önemlidir.

Vücutta açığa çıkan histaminin zararlı tesirler meydana getirmesi halinde “antihistaminik” denilen ilaç grubu kullanılır. Bu ilaçlar, kaşıntılarda, burun akıntısında, böcek sokmalarında, vasıta tutmalarında oldukça etkilidirler

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
histamin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık