IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2012, 16:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Demoscene - Bilgisayar Kültürü






Demoscene, bir bilgisayar sanatları alt kültürüdür. Temelinde interaktif olmayan, bilgisayarda gerçek zamanlı olarak görsel ve işitsel sunumlar yapan demo üretimi yatar. Bir demo’nun asıl amacı sanat, müzik ve programlama yeteneklerinin sergilenmesidir.

Demoscene’ler ilk defa Commodore 64, ZX Spectrum gibi 8 bitlik bilgisayar çağında ortaya çıkmış ve 16/32 bitlik ev bilgisayarlarının (Amiga, Atari ST) yükselişi döneminde üne kavuşmuştur. İlk yıllarında demoların program kırmayla (software cracking) güçlü bir ilişkisi vardı. Bir kırık program çalışmaya başladığında, kıran ekip ile ilgili grafiksel bir bilgi görünürdü. Yani kendi reklamlarını yaparlardı. Buna crack intro (kısaca cracktro) denirdi. Daha sonraları intro yapımı gelişerek ve yazılım korsanlığından ayrılarak kendi başına bir alt kültür haline geldi. Zamanlarını demo kodlamayla, bilgisayar grafikleri programlamada tecrübe kazanarak geçiren birçok genç yetenek kendilerini daha önceleri ürünlerini crack ettikleri bilgisayar oyun endüstrisinde çalışırken buldular.

Tarihi

Demolarla ve demo efektleriyle benzerlik gösteren ilk bilgisayar programları “display hacks” denen programlardır. Bunlar 1950’lerin başına kadar uzanırlar.

Demoscene kültüründe demolar cracker’ların, kopya korumasını kaldırdıkları programlara ekledikleri kendi imzaları olan crack ekranlarıyla ve crack intro’larla başladı. Crack ekranları ilk defa Apple II bilgisayarlarda 1970’lerin sonlarında 1980’lerin başlarında ortaya çıkmıştır. Bunlar ilk zamanlarında cracker’ı ya da ekibi tanıtan düz yazıdan başka bir şey değildi. Ama giderek bu sabit görüntülerin yerini daha etkileyici görünümlü, animasyon efektli ve müzikli tanıtımlar almaya başladı. Bir süre sonra crack grupları korsan programdan bağımsız tek başına çalışan intro’lar üretmeye başladılar. Önceleri mektup, mesaj gibi isimlerle anılan bu yazılımlar daha sonraları demo olarak adlandırılmaya başlandı.

1986 yılında şimdileri demoscene olarak bilinen hareket doğmuş oldu. C64 kökenli Hollanda’lı gruplar, 1001 Crew ve The Judges ilk demo grupları olarak ifade edilir. Birbirleriyle yarışırken orijinal grafikli ve müzikli saf demolar ürettiler. Bunu yaparken donanım hilelerini kullandılar. O sıralarda diğer grupların demoları İngiltere’deki Compunet sunucularında dolaşmaya başlamıştı.

ZX Spectrum bilgisayarda Castor Cracking Group isimli grup Castro Intro dedikleri ilk demolarını 1986’da yayımladılar. Speccy demoscene (Spectrum bilgisayarlarındaki demoscene) yavaş başlamıştı ama 1980’lerin sonunda özellikle Doğu Avrupa’da yükselişe geçti.

Yarışmalar

Demoscene, grupların ya da bireylerin teknik ve artistik becerilerini karşılaştırdıkları yarışma ağırlıklı bir alt kültürdür. Günümüzde compo denen bu yarışmalar demo partilerinde yapılıyor. Bazıları ise online oluyor. Önceleri en iyi kodcular, müzisyenler, grafikerler ve demolar, diskmags isimli yazılımlarda listelenirdi. Ama listelere ilgi 1990’larda azaldı.

Parti temelli yarışmalarda genelde temsil için gruptan biri gerekir. Ziyaretçilerin oylarıyla kazanan kişi ya da grup partinin sonunda törenle ödülünü alır. Tipik bir partideki yarışmalar demo yarışması, intro yarışması (genelde 64K), grafik yarışması, müzik yarışmasıdır. Birçok parti aynı zamanda platform, biçim ve stil olarak farklı kategoriye ayrılır.

Ziyaretçilerin belli kriterlere oy vermesini sınırlayan kurallar yoktur. Ziyaretçi kendini en çok etkileyen, en beğendiği şeye oy verir. Eski demolarda programlama teknikleri önemli sayılırdı. Aradan geçen yıllarda ilgi teknik becerilerden görsel-işitsel etki gibi artistik değerlere kaydı.

Partiler

Demo partisi, demo yapanları bir araya toplayıp birbirleriyle yarışmalarını sağlayan olaydır. Tipik bir demo partisi bir hafta sonu boyunca durmaksızın sürer. Ziyaretçilere sosyalleşmeleri için bolca zaman sağlar. Yarışmalarda genellikle projeksiyon cihazları ve büyük hoparlörler kullanılır.

Demo partileri kopya partileri (copyparties) formunda 1980’lerde ortaya çıkmışlardı. Kopya partilerinde yazılım korsanları bir araya gelerek tanışır ve kendi yazılımlarını paylaşırdılar. 1990’ların başına kadar yarışmak partilerin ana fikri değildi.

Yılda tahminen 50 partiyle en fazla demoscene partisi Avrupa kıtasında yapılır. ABD’de ise yaklaşık sadece bir düzine parti yapılır. Tüm dünyadan ziyaretçi çeken Breakpoint ve Assembly gibi uluslararası partiler olmasına rağmen çoğu parti sadece tek ülkeye hitap eden yerel partilerdir.

Demo türleri

Demoscene, PC, C64, ZX Spectrum, Atari, Amiga, Dreamcast, Game Boy Advance gibi birçok platformda hala var. Platform çeşitliliği demoların karşılaştırılmasını zorlaştırıyor.

Demoların sınıflandırıldığı çeşitli kategoriler var. En yaygın kategoriler demoların boyutunun 65536 byte ile sınırlandığı 64K ve 4096 byte ile sınırlı 4K kategorileridir.

Gruplar

Tipik bir demo bir demoscene grubu tarafından yaratılır. Bazı grupların düzinelerce elemanı olmasıyla övünmesine rağmen, bir demo üretimi için gereken eleman sayısı nadiren 10’u geçer.

Bir demoscener grupta genelde sadece uzmanlık alanında faaliyet gösterir. Geleneksel görevler; programlama işlemleri için kodcu, grafikçi ve müzisyendir. Grubun, demo yapımına katılmayan, parti organizasyonu gibi farklı görevlere sahip üyeleri de olabilir.

Türkiye'de Demoscene

Türkiye'de de bilgisayar kültürünün yayılmaya başladığı 90'lı yıllarda Demoscene gruplar çıkarmış ve çeşitli ürünler üretebilmiştir. Bu durum 2000'li yıllarla birlikte BBS kültürünün de azalması ve Internet'e kaymasıyla birlikte azalmıştır.

Türkiye Demoscene'inde Turkish Demo Scene News (TDSN) adında bir dergi çıkarılmıştır.

Etkisi

Demoların, sanatın pek bilinmeyen şekli olmasına rağmen bilgisayar oyun endüstrisine ve yeni medya sanatları üzerinde etkisi olmuştur.

Pek çok Avrupa’lı oyun programcısı, grafikeri ve müzisyeni demoscene kültüründen gelmiştir ve tekniklerini, felsefelerini o zamanlarda geliştirmişlerdir. Max Payne oyunlarıyla tanınan Finlandiya’lı Remedy Entertainment firması Future Crew isimli PC grubu tarafından kurulmuştur. Çalışanlarının çoğu zamanında demoscene ile uğraşmış ya da hala uğraşan kişilerdir.

Demoscene’in kısıtlı özelliklere sahip donanımda inanılmaz şeyler yaratma ruhu günümüzde hala yaşıyor. İşlemci gücü, belleği kısıtlı olan avuç içi oyun konsolları ve cep telefonları için birçok demoscener oyun geliştiriyor.

Demoların bir sanat formu olarak tanınırlığını arttırmak için çeşitli denemeler yapıldı. Örneğin demo gösterileri, demo galerileri, demoscene ile alakalı kitaplar, TV programları.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 15 Nisan 2012, 15:17   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Demoscene - Bilgisayar Kültürü




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]a En nihayetinde birisinin çıkıpta günün birinde 1980 lerden günümüze içinde bulunduğum toplugu tez haline getirmiş bir insanı görmek inan beni çok sevindirdi.1980 li yıllardan günümüze benimde bu aktivitelerin içinde bulunan bir coder & hardware guru (programcı & Donanım uzmanı olarak) söylemek istediğim türkiyede malesef bizim camiadan biri ve birileri bu kültürü yeni nesillere ögretmeyi unuttu çogu genç gözünü ya windows 98 de yada xp de açtı oysaki inanın 8 bit programcılık çok daha zevkli .Bugün hala gerek Türkiye'de ve gerek Avrupa'da çok az kalsa'da (dediğime bakma hala 100 binlerce dünyada fan var) demoscener dediğimiz insanlarki bunların çoğu hala 8 bit yada 16 bit makinelerde programcılık grafikerlik kompozitörlük yapan bizlerin retro oldskool vintage computers diye adlandırdığımız aslında bilişim ve programcılık dünyasının temellerini oluşturan C C++ gibi birçok dilin atası olan basic ve assembler (makine kodu (binary ve hexadecimal ve decimal) kodlamaları içerir c++ kadar kolay bir kodmala sistemi değildir dgünümüze kadar gelip teknolojinin bu hale gelmesini sağlayan insanlar topluluğudur.halen bu aktiveteleri türkiyede ve tüm dünya ülkelerinde düzenlemektedir 7dx demoscene party (1990 lı yılların ortasından beri Boğaziçi üniversitesi kampüsünde bilgi üniversiti kampüsünde bu partiler gerçekleşmiştir) olarak googledan aratırsanız geçmişten günümüze türkiyedeki demoscene ve demoscene aktiviteleri ile bilgi alabilirsiniz...

Ufuk CINGAY AKA DARKANGEL/UNREAL/TEMPEST (demoscene)

commodore 64 de 6510 8 bit (6502 değil! 6502 cpu (işlemci) 6510 serisinden evvel kulanılmıştır turbo assemblerda nasıl program yazıldığını (basit hello world-merhaba dünya) yazıldığını burdan izleyebilirsiniz... (Y O U T U B E )'dan en basit şekili ile commodore 64 te merhaba dünya nın nasıl yazıldığını /elbette merak eden genç arkadaşlara) buradan ; /watch?v=9hLGvLvTs1w"]
Demoscene programcılığında kullanılan 8 bit programlarla ilgili aşağıdaki linkten (ingilizce!) bilgi alabilirsiniz...

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


2004 de yapılan commodore 64 assembley partisinden bir görüntü (photoshop değildir)

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Türkiye'de yapılan 7dx demoscene partilerinin offical web sitesi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Demoscene müziklerinin resmi sitesi (Slaygon's Radio// Kenneth 'mutka' slaygon) kendisi bir zamanlar dalnet'e linkli gaston adlı sunucunun sahibidir ve yakın radyosunu zevkle 7/24 sıkılmadan bıkmadığım dinlediğim kadim dostumdur.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bilgisayar kültürü nedir, demoscene hakkında, demoscene nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bilgisayar toplamak isteyenler yada yeni bilgisayar almak isteyenler BehroozWolf Bilgisayar Donanımı 7 23 Nisan 2008 20:08