IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2012, 16:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hipotez Testleri




Bilimsel araştırmalar ile çoğu zaman örneklemden elde ettiğimiz bilgileri kullanarak, hedef kitle ile ilgili tahminler yaparız. Hatta bazı durumlarda bu bilgiler alacağımız kararlara temel teşkil ederler. Örneğin pilot okullarda etkinliği doğrulanan bir eğitim sistemi, tüm ülke genelinde uygulamaya konulabilir. Benzer şekilde yeni bir yönetim anlayışının verimlilik üzerine etkileri, birkaç fabrikada denendikten sonra, ilgili holdinge bağlı diğer fabrikalarda da hayata geçirilebilir.

Fakat böyle bir karara varabilmek için araştırma yaptığınız grubun, diğerlerinden farklı özellikler göstermelidir. Yeni eğitim sistemine geçebilmek için, pilot okulların diğerlerine göre daha başarılı olması, yeni yönetim yaklaşımının benimsenmesi için, uygulama yapılan fabrikanın diğerlerine göre daha verimli çalışması gerekir.

Ancak burada farkın olup olmamasından ziyade farkın büyüklüğü önemlidir. Örneğin iki farklı çalışma programındaki işgörenlerin tatmin düzeylerini anket aracılığıyla ölçtüğümüzü varsayalım. Bu ölçüm sonucunda, araştırma grubunun tatmin düzeyi, kontrol grubundan 7 puan yüksek bulunmuş olsun. Acaba aradaki bu fark, yeni çalışma programının mı bir sonucu, yoksa tamamen rastlantısal mı? Şans faktörünü devre dışı bırakabilmek için, farkın ne kadar büyüklükte olması gerekli?

Hedef kitledeki, birimlerin hepsini saymadığımız sürece elde edeceğimiz sonuçlar kesin olmayacaktır. Hatta aynı kitleden örneklemlerin ortalamaların dahi aynı olması çok güçtür. Ancak bu fark, tamamen farklı özellikler taşıyan kitlelerden alınan örneklemler arasındaki farka göre daha az olacaktır. Bizim burada amacımız, aradaki farkın örnekleme hatasından mı kaynaklandığı, yoksa belli bir nedene mi dayanmakta olduğunu tespit etmektir.

İki grup arasındaki farkın ya da zaman içersindeki değişimin rastlantısal olup olmadığına karar verebilmek için hipotez testlerinden yararlanılır. Örneğin yeni eğitim sistemi ile ilgili hipotez, “X eğitim sistemi, Türkiye’deki ilköğretim okullarının etkinliğini arttırır” şeklinde olabilir. Bu hipotezi %100 doğrulayabilmek için, eğitim sisteminin ülke genelinde uygulamaya konulması ve etkilerin ölçülmesi yani tamsayım yapılması gereklidir.

Fakat pek çok durumda bu yolun kullanılması imkansızdır. Bunun yerine hedef kitleden seçilen bir örneklem üzerinde çalışma yapılır ve elde edilen sonuçlar, hedef kitle için genellenir. Bu şekilde örneklem verilerine dayanarak, bir hipotezin geçerliliğini araştırma işlemi “hipotez testi” olarak adlandırılır.

Ancak bir şeyin doğruluğunu ispatlamak çok güç olduğundan, hipotez testlerinde yanlışlama yoluna gidilir. Örneğin yeni eğitim sistemine geçen okulların üstünlüklerini sıralamak yerine, bu okulların diğerlerinden farklı olmadığı (eşitliği), test edilir. İki grubun eşitliğini savunan bu hipotezin reddedilmesi durumunda, karşıt hipotez olan araştırma hipotezi kabul edilecektir.

İstatistik analizde eşitliği test edilen ve araştırma hipotezinin tam tersi olan bu hipotez, sıfır hipotezi olarak adlandırılır.

alıntı



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hipotez, testleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gelişim ve zeka testleri Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 1 21 Şubat 2012 20:31
İnsan - Kâinat İkilisi Hipotez ve Gerçekler Kalemzede Felsefe 0 07 Ekim 2011 15:23
Hamilelik Testleri Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Eylül 2010 14:08