IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2012, 01:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kimyasal Savaş Maddeleri Ve Özellikleri





3.1 Genel Özellikler



3.1.1 Kimyasal savaş maddeleri cansız maddelerdir ve etkileri miktarlarıyla kısıtlıdır.

Kimyasal silah olarak kullanılan toksik etkili kimyasal maddeler, sanıldığı gibi çok küçük miktarlarda çok büyük kitleleri etkileyebilen sihirli maddeler olmayıp, etkileri, miktarlarıyla kısıtlıdır. Biyolojik silah olarak kullanılan unsurlar (bakteri veya virüs) canlı olmaları sebebiyle uygun koşullar ve ortamlarda çoğalabilme ve yayılabilme özelliği gösterir, buna karşın kimyasal savaş maddeleri bu yönüyle biyolojik silahlardan farklı olup cansız unsurlardır. Orta büyüklükte bir yerleşim yerindeki insanları veya hareket halindeki bir orduyu etkileyebilmek için tonlarca madde kullanılması gerekir. Doğal olarak bu kadar fazla miktardaki maddenin kullanılacağı ortama taşınması ve yayılması da birçok güçlükleri olan bir işlemdir. Maddelerin ya uygun düzenekli uçaklardan püskürtülmesi gerekir veya taşıma kapasitesi yüksek füzeler (kimyasal savaş başlıklı), top mermileri, roketler, el bombaları, vb. ile uygulanacağı alana gönderilmesi gerekir.



3.1.2 Öldürücülük

Kimyasal savaş maddeleri, öldürücülükleri açısından öldürücü olanlar ve öldürücü olmayıp etkisiz hale getirenler olmak üzere iki gruptur. Bu ikisi arasında kesin bir ayırım yapılamamakla birlikte, kimyasal savaş maddelerinin çoğu, yeterli dozlarda alındığında öldürücüdür. Ancak öldürücü olanlar düşük dozlarda ölüme yol açmayabilir, yalnızca etkisiz hale getirir. Öldürücü olmayan maddeler esas olarak kapasite kullanımını önleyerek veya yaralayarak etkisiz hale getirmek amacıyla üretilmiştir. Ancak bunlar da çok yüksek dozlarda kullanıldığında ölüme yol açabilir.



3.1.3 Etkileme şekli

Toksik maddelerle etkileşim iki yolla gerçekleşir. Bunlar pasif etkileşim ve aktif etkileşimdir:



a) Pasif (istem dışı) etkileşim:

- - Solunumla, nefes yoluyla alma; akciğerleri tahrip eder ve/veya hızla kana karışır.

- - Deri yoluyla etkili olma; cilt ve gözler tahrip olur ve/veya cilt ve gözler vasıtasıyla vücuda girer.



b) Aktif etkileşim:

- - Ağızdan alma ve bu yolla hazım sistemini tahrip etme veya hazım sistemi yoluyla kana karışarak etkileme,

- - Kaslara veya damara enjeksiyonla alma ve bu yolla kana karışarak etkileme.



Genel olarak, kimyasal savaş maddelerinin geniş kitleleri etkileme şekli pasif etkileşimle bu maddelere maruz kalmadır. Toksik maddelerin aktif olarak alınması ise daha çok terörist olaylarda geçerlidir.



3.1.4 Etkileme hızı

Etkileme hızı, maddeye maruz kalındığı an ile etkilenmenin olduğu an arasında geçen süreyi ifade eder. Kimyasal savaş maddelerinin etkileme hızı doza bağlı olmakla birlikte, hızlı veya yavaş olabilir.



Hızlı etkileyen maddelerde, belirtiler hemen ortaya çıkar ve birkaç dakika gibi kısa sürelerde ölüm gerçekleşebilir.



Yavaş etkileyen maddelerde, ilk belirtiler günler sonra ortaya çıkabilir ve ölümler, haftalar hatta aylar sonra olabilir.



3.1.5 Toksiklik

Toksiklik, belirli bir etkiyi oluşturmak için gerekli madde miktarıdır. Kimyasal savaş maddeleri, solunum veya cilt yoluyla etkili olan oldukça toksik maddelerdir. Örneğin, 1 m3 havadaki 3200 mg fosgen, bu havayı soluyanların % 50’sinin ölümüne yol açar. Aynı öldürücülük için 1 m3 havada 70 mg sarin (fosgenden 45 kat daha az) yeterlidir. Sinir maddelerinden VX ise daha toksik olup, yalnızca 10 mg’ı, yetişkin bir kişiyi öldürebilir. Bu rakamdan yola çıkarak, kuramsal olarak, 1 g kütledeki VX maddesinin 100 kişiyi etkileyebileceği ve bunlardan en az 50’sinin ölümüne yol açabileceği söylenebilir. Ancak, uygulamada bu mümkün değildir. Çünki, 1 g maddeyi 100 kişiyi etkileyecek şekilde tam olarak o kişilerin bulunduğu ortama yaymak mümkün değildir. Gerçekte etkilkenen kişi sayısı, ortam koşullarına bağlı olarak, kuramsal olarak hesaplananın çok altında olacaktır.



3.1.6 Fiziksel Hal

Kimyasal savaş maddeleri, normal atmosfer basıncı ve sıcaklık koşullarında kat sıvı ve gaz halde olabilir. Ancak bu maddelerin çoğunluğu, normal şartlarda sıvı haldedir. Buna karşın bu maddeler için yanlış olarak “sinir gazı”, “hardal gazı” gibi tabirler kullanılır. Bu hatalı kullanım, sıvı haldeki maddelerin, adeta gaz şeklinde davranan ve ayresol olarak adlandırılan sıvı zerrecikleri veya buhar bulutları şeklinde yayılmasından kaynaklanmaktadır.



3.1.7 Kalıcılık

Kalıcılık, maddenin uygulandığı ortamda tehlike oluşturacak şekilde kaldığı sürenin bir ölçüsüdür. Kimyasal silah maddelerinin uygulandığı alandaki kalıcılığı ve dolayısıyla etkinliği, önemli ölçüde maddenin niteliğine ve özelliklerine, ayrıca o bölgedeki çevre ve iklim koşullarına göre değişir. Normal şartlarda gaz haldeki maddelerin kalıcılığı çok düşüktür. Kalıcı olmayan (kalıcılığı çok düşük olan) maddeler daha uçucudur ve hızla buharlaşır. Bunlar, ortam koşıullarına bağlı olarak birkaç dakika ila 1 saat arasında kalıcı olur. Yarı kalıcı olan maddeler birkaç saat ile bir gün arasında süreyle kalıcıdır. Kalıcı maddeler ise, uçuculuğu düşük, yoğun maddeler olup birkaç günden birkaç haftaya kadar kalıcı olabilir. Kimyasal savaş maddelerinin kalıcılığını artırmak için bu maddelere uçuculuğu düşük viskoz maddeler ilave edilebilir.



Bunlarla birlikte, bir maddenin tehklike olarak kaldığı gerçek süre çevreye (toprak, bitki örtüsü, vb.) ve iklim koşullarına (sıcaklık, rüzgar hızı, atmosferik kararlılık, nemlilik, güneş ışığı) önemli ölçüde bağlıdır. Örneğin yerdeki küçük bir su birikintisi güneşli bir temmuz gününde çok kısa sürede buharlaşarak kaybolurken, soğuk, nemli bir aralık gününde uzun süre kalır. Kimyasal savaş maddeleri de yüksek sıcaklıklarda ve rüzgarlı bir ortamda daha hızlı dağılacaktır.



3.2 Türler

Kimyasal savaş maddeleri, üretilme zamanları ve etkilerine göre aşağıdaki şekilde gruplandırılabilir:





3.2.1 Birinci Nesil Maddeler

Bunlar, kimyasal savaş maddesi olarak ilk üretilen ve kullanılan maddelerdir. Etkilerine göre aşağıdaki türlerden oluşur:



3.2.1.1 Boğucu maddeler

En eski kimyasal savaş maddeleridir. Yeterli miktarlarda, solunum sistemini tahrip ederek akciğerde ödeme sebep olur. Bu da solunumu engelleyerek ölüme yol açar. Bu gruptaki maddeler klor, fosgen, difosgen ve klorpikrin gazlarıdır. Fosgen, klordan daha etkilidir, solunum sisteminde su ile etkileşerek hidroklorik aside dönüşür ve hızla dokuları tahrip eder.



Bu maddeler, havadan ağır gazlar olup yer yüzeyine kadar inerek siperleri doldurma eğilimi gösterir. Ancak gaz oldukları için kalıcılıkları yoktur. Bundan dolayı geleneksel kimyasal savaş maddeleri arasında etkisi en az olanlardır.



3.2.1.2 Kan Zehirleri

Bu maddeler, solunum yoluyla vücuda alınır, oksijenin hücreler tarafından normal kullanımını engelleyerek ve dokuların hızla tahrip olmasına sebep olarak ölüme yol açar. Bu gruptaki başlıca maddeler hidrojen siyanür (AC) ve siyanojen klorürdür (CK). Normal şartlarda gaz halde olan bu maddelerin uçuculuğu çok yüksektir, kalıcılığı yoktur. Kısa sürede işgal edilmesi düşünülen yerlere saldırıda kullanılır.



3.2.1.3 Yakıcı-kabarcıklandırıcı maddeler

Bu maddeler gözleri ve akciğerleri etkiler, ciltte kabarcıklar ve yanıklar oluşturur. Hem solunum sistemi yoluyla hem de ciltten doğru etkili olmaları sebebiyle, genellikle ciddi tıbbi yaralanmalara yol açmada, hareketi yavaşlatmakta ve teçhizat kullanmayı engellemede kullanılır, öldürücü etkilidir. Başlıca örnekleri kükürtlü hardal, azotlu hardal, levisit ve fosgen oksimdir. Normal koşullarda sıvı halde olan bu maddelerin uçuculuğu düşük dolayısıyla kalıcılığı yüksektir.



Yakıcı maddelerin çoğu sinsidir, maruz kalındığında, başlangıçta acı vb. belirti vermez (levisit hariç).



3.2.2 İkinci Nesil Maddeler – G Serisi Sinir Maddeleri

Tabun (GA), Sarin (GB), soman (GD) ve GF, bu grubu oluşturan maddelerdir. Bu maddeler genel olarak, asetilkolinesteraz enziminin işlevini engelleyerek, merkezi sinir sistemini etkilemek suretiyle felç, nefes alma güçlüğü ve buna bağlı oksijen yetersizliği sonucu ölüme yol açar. Bunlar, çok düşük miktarlarda bile görüşte bulanıklaşmaya sebep olur. Organofosforlu bileşikler grundan olan bu maddeler aynı gruptaki tarım ilaçlarına benzer maddelerdir ve 1930’lu yıllarda, yeni tarım ilaçları arayışında olan Alman bilim adamları tarafından bulunmuştur. Bunlar hardaldan daha hızlı etki eder ve daha öldürücüdür.



G serisi maddeler, maruz kalındıktan sonraki birkaç saniye içinde olmak üzere çok hızlı etki ederler ve ciltten emilmek suretiyle veya solunum yoluyla vücuda alınırlar. Öldürücü doza maruz kalındıktan sonraki bir kaç dakika içinde ölüm gerçekleşir. Bu maddelerin kalıcılığı düşüktür.



3.2.3 Üçüncü Nesil Maddeler – V Serisi Sinir Maddeleri

1950’li yıllarda İngiltere tarafından geliştirilen V serisi sinir maddeleri (VX, VE, VG, VM ve VS), renksiz ve kokusuz sıvı maddeler olup, G serisi sinir maddelerinden daha toksik ve daha kalıcıdır. Etkileri, G serisi sinir maddelerine benzer.



3.2.4 Öldürücü Olmayan Maddeler

Bu grupta yer alan maddeler, aşırı yüksek dozlarda olmadıkça öldürücü etki göstermez, bundan dolayı bazı değerlendirmelerde kimyasal savaş maddesi olarak dikkate alınmamaktadır. Ancak, bu maddeler göz yaşartıcı, kusturucu, psiko aktif, vb. etkileriyle kapasite kullanımını engellediklerinden kimyasal savaş maddesi olarak kullanılma potansiyeli olan ve bazıları bu amaçla geliştirilmiş maddelerdir. Bu maddeler aşağıdaki şekilde gruplandırılabilir.



3.2.4.1 Göz Yaşartıcı Maddeler

Göz yaşartıcı maddeler, toplumsal hareketlerde kargaşayı kontrol etmede kullanılan maddelerdir. Bu maddelerin başlıcaları ortoklorbenziliden malononitril (CS), klorasetofenon (CN), klorpikrin (PS) ve brom benzil siyanür (BBC)’dür. Bu maddeler özellikle gözlerde, solunum yollarında ve nemli ciltte şiddetli tahriş etkisi yapar. Göz yaşı oluşumuna sebep olur ve aşırı derecede rahatızlık verir. Belirtiler maruz kalmanın hemen sonrasında kendini gösterir ve maruz kalındıktan kısa süre sonra kaybolur.



3.2.4.2 Kusturucu Maddeler

Bu maddeler de toplumsal hareketlerde kargaşayı kontrol etmede kullanılan maddelerdir. Kusmaya ve gözlerle solunum yollarında tahrişe yol açarak büyük rahatsızlık oluşturan bu maddeler, ciddi yaralanmalara veya ölüme sebep olmaz. Bu maddelerin başlıcaları adamzit (difenilaminokloroarsin – DM) ve difenil klorarsin (DA)’dir.



3.2.4.3 Psikokimyasal Maddeler

Bu maddeler, merkezi sinir sistemininde değişim yoluyla gerçek dışı görsel ve işitsel hayallere yol açar ve normal düşünme ve davranmayı değiştirir. Psikokimyasal maddelerin belirtileri maruz kalındıktan sonra geçikmeli olarak ortaya çıkar ve belirtilerin etkin olduğu süre, maruz kalınan süreye göre oldukça uzundur. Bu maddelerin başlıca örnekleri layserjik asit dietilamit (LSD), 3-kuinuklidinil benzilat (BZ) ve benaktizindir.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kimyasal, maddeleri, savaş, ve, Özellikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gemi Tipleri Nedir? Gemi Çeşitleri + Gemilerin Özellikleri.(Türk Yapımı Savaş Gemisi) Sevda Merak Ettikleriniz 0 09 Temmuz 2011 02:07
Yağlar - yağların kimyasal özellikleri YapraK Ödev ve Tezler 1 09 Kasım 2009 04:09