IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Temmuz 2013, 04:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Finlandiya'da Eğitim - Finlandiya'da Üniversite Eğitimi (Detaylı Bilgiler)




Finlandiya'da Eğitim
Finlandiya'da Üniversite Eğitimi (Detaylı Bilgiler)


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Üniversitelere Giriş:

Üniversiteler lisans ve Yüksek lisans programları vermektedir.

Eğitim dili Fince veya İsveçcedir.

Öğrencilerin üniversite eğitimi alabilmeleri için olgunluk (matriculation) sınavına girmek zorundadırlar.Öğrenci olgunluk sınavından sonra üniversitelere yerleştirme sınavdan alınan sonuç veya almış oldukları lise not derecelerine bakılarak yapılmaktadır.
Ayrıca seviye belirlemesi sınav artı lise not derecesine göre de yapılmaktadır.

Olgunluk sınavı ilk 1852 yılında Helsinki Üniversitesine girebilmek için yapılan kişinin genel başarısını belirlemek ve Latin diline olan hakimiyetimi belirlemek için yapılmaktaydı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ancak günümüzde yapılan bu sınavın amacı lise eğitimini tamamlamış olan kişinin eğitimi süresi boyunca verilen eğitimi hazmetmiş olup olmadığının ve gereken olgunluğa erişip erişmediğinin tespit edilmesidir.Başarı ile tamamlana, bu sınav kişinin üniversite eğitimine bir adım atmasında basamak olamaktadır.Sınav lise seviyesindeki okullarda yapılmaktadır.Matriculation Sınav Merkezinin görevi soruları oluşturmak ve cevap anahtarını hazırlamaktır.Eğitim Bakanllığı’nın görevi Merkez Başkanını , kurulu seçmek ve Üniversiteler, Enstütülere ve Ulusal Eğitim Merkezlerinde görevlendirmektir.Seçilen 300 kişilik kurul olgunluk sınavının konusunu belirlemek ve oluşturmaktır.Sınavın teknik bölümü sınav başkanlık sekreteri tarafından yürütülmektedir.

Bu sınav yılda iki kez yapılmaktadır.Biri ilkbahar döneminde diğeri ise sonbahar döneminde ve heryerde aynı anda yapılmaktadır.

Sınav birbirini takip eden üç bölümden oluşmaktadır.Bu sınav ister bir dönemde yada 3 dönemde tamamlanabilir.

Sınav 4 ana bölümden oluşmaktadır.Bunlar Anadili, Seçmeli 2.yabancı dil, Yabancı dil ve öğrenci alan seçimine göre Sayısal veya Sosyal bölümlerdir.

Sınav Seviyesi:

Sınav 2 seviyeden oluşmaktadır.1.matematik, seçmeli 2. dil ve yabancı dıl,bunlar zorluk decelerine göre ileri derece ve temel bilgi olarak ayrılmaktadır.2. ise seçmeli 2.dildir ve bu da ileri ve orta derece olarak ayrılmaktadır.

Öğrenciler okulda okumuş oldukları derslerin seviyesine göre seçim yapma hakkına sahiptirler.Başarı için öğrencinin ana bölümlerden birinde ileri derecede başarı göstermesi gerekmektedir.Öğrencinin seçmiş olduğu sınav seviyesi okulda okumuş olduğu seviye ile doğru orantılı olup olmadığı Liseler Başmüdürlüğü tarafından kontrol edilmektedir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Üniversite:

Üniversitede okuyan birçok öğrenci ya olgunluk sınavını başarı ile tamamlamıştır ya da 3 yıllık meslek enstitüsünü bitirmiştir.Üniversitelere giriş öğrencilerin not derecelerine ve olgunluk sınavı başarılarına bağlıdır.Açık Öğretim Fakülteleri geçmişteki eğitime bakılmaksızın herkese açıktır.Açık Öğretim Fakültesi eğitimi Yüksek Halk Eğitim Merkezleri, Yetişkinler Okul Merkezleri ve Yaz Okulları tarafından yürütülmektedir.

Lisans , Yüksek lisans, Doktara ve Uzmanlık eğitimi veren üniversitelerin eğitim süreleri değişim göstermektedir.Lisans eğitimi 3 yıl, Master 2 yıl ve Doktora eğitimi 4 yıldır ancak pratik ile daha uzun süre olabilir.Finlandiya Hükümeti ayrıca üniversite öğrencilerine finansal destek sağlamaktadır.

Genel Üniversite giriş şartlarını taşıyan yabancı öğrencilerinde Finlandiya da okuma hakkı vardır.Gerekli görülen genel eğitimi almış ve kendi ülkelerinde üniversiteye girmeye hak kazanmış öğrencilerin başvuruda bulunma hakkı vardır.Dil imkanları üniversitelerde değişim göstermektedir.Özel Üniversiteler hakkında bilgi üniversitelerin kendinden alınmaktadır.

Finlandiyada Yüksek Öğrenim:

Finlandiya da yüksek öğrenim 2 paralel sektörden oluşmaktadır.Üniversiteler ve Meslek okulları.Üniversiteler bilimsel çalışma ağırlıklı eğitim verirken, meslek okulları daha cok güncel hayatta uygun meslek eğitimi vermektedir.

Yüksek Öğrenim Finlandiya’nın Milli Stratejisinin temel taşını oluşturmaktadır.Üniversitelere başvuruda bulunan öğrencilerin 2/3 ni istedikleri bölümlere yerleştirildikleri taktirde, yüksek eğitim kapasitesine ulaşacaktır.Her sene başvuru sayısı kabul edilen öğrenci sayısının kat kat üzerindedir.

Üniversitelere kimler başvurabilir:


Aşağıdaki şartların birini taşımak Üniversiteye kabul edilmeniz için yeterlidir.1.Öğrenci yerleştirme sınavı
2.Enternasyonel Mezuniyet sınavı
3.Avrupa Mezuniyet sınavı
4.Reiteprüfung sınavı
5.Yüksek Düzey meslek sınavı, enstütü seviyesi veya en az 3 yıllık meslek alanı sınavı
6.Meslek yüksek okul sınavı
7.Yüksek eğitim alma başarısını kendi ülkesinde sağlamış yabancı öğrenciler.
8.Açık Öğretim Fakültesine devam eden ve üniversitelerin belirledığı başarıyı sağlayan öğrenciler.

Yabancı Öğrencilerin Oturum İzni:

Yabancı öğrencilerin okudukları süre boyunca oturum izni vardır.Avrupa Birliği Ülkesi olmayan ülke öğrencilerini Finlandiya’ya gelmeden önce okuyacaklar okuldan okula kabul edildiklerini gösterecek belge almak zorundadır.Eğer eğitim süresi 1 yıldan fazla ise oturun izni her yıl tekrar 1 sene uzatılamaktadır.Öğrenci kendi ihtiyaçlarını karşılayacak maddi imkana sahip olduğunu kanıtlamak zorundadır.Öğrenci velileride bu eğitim süresince kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek maddi imkana sahip olduğunu kanıtlayabildikleri sürece ülkede bulunabilir.Öğrencilerin okudukları süre içinde özel çalişma izni olmaksızın haftada en cok 20 saat veya haftasonu full-time çalışma hakkı vardır.

Öğrenciler B statüsü konumunda oturum izni almaktadırlar.B statusun konumunda olan öğrenci 2 yıllık oturum süresinden sonra devamlı oturum süresi alabilme imkanı yoktur.

A statüsü oturum izni olan, 2 yıl bu ülkede bulunmuş ve sürekli oturum izni olan öğrencilerin finansal destek isteme hakkı vardır.

Avrupa Birliği vatandaşı olan ve çalışma izni olan herkesin finansal destek alma hakkı vardır.
Ayrıca çalışma izni olan herkesin bir Finlandiya vatandaşı gibi finansal destek isteme hakkı vardır.

Değişim programları dahilinde olan Finlandiya ya gelebilme imkanı vardır ve maddi destek gelinen ülke tarafında yapılmaktadır.

Yabancı Öğrenciler için Finansal Destek:

Sürekli oturum izni olan öğrenciler normal finansal destek alabilme hakkına sahiptirler.

Yabancı ülke vatandaşı olan ve Finlandiya’da eğitim hariç, 2 yıl kalmış ve sürekli oturum iznini sağlamış kişilerin finansal destek alabilme hakkı vardır.

İki yıldan az süre Finlandiya’da yaşamış olan mülteci veya asya ülkesinden gelen sürekli oturum iznini sağlamış olan kişilerde finansal destek alabilirler.Ayrıca 18 yaşından önce Finlandiyaya gelmiş ailesinin sürekli oturum izni olanlarda finansal destek alabilirler.v.s.

Daha geniş bilgi Individual Educational Institution , The Social Insurance Instition Local Offices , The Centre for Student Financial Aid den alınabilir.

Dil Sınavı ve Kursları:

The National Certificate of Language Proficiency, yetişkinler için yapılan bir sınav sistemi.Sınavın amacı dili kullanma becerisini ölçmektir.Kişinin konuşması, dinlemesi, okuması veya yazması ölçülmektedir.

Sınav farkıl dillerde yapılmaktadır: İngilizce, Fince, Almanca, İtalyanca, Rusça, İspanyolca ve İsveçce.

Üniversiteler:

Farklı fakülteleri olan 10 üniversite, 3 teknoloji üniversitesi, 3 ekonomi ve iş idaresi okulu, 4 adet sanat akademisi olmak üzere toplam 20 üniversite ve ayrıca Milli Savunma Bakanlığına bağlı 1 Ulusal Savunma Koleji vardır.

Üniversitelerin temel misyonu araştırma yapmak ve bu araştırmalara dayalı eğitim sağlamaktır. Üniversite eğitiminin temel ilkesi araştırma özgürlüğü ve otonomi olup üniversitelere büyük ölçüde bağımsız kararlar verme imkanı sunulmaktadır. Tüm üniversiteler devlet üniversitesidir ve maddi kaynaklarının %65’i devlet tarafından karşılanmaktadır. Halen ücretsiz sunulan eğitimde değişiklikler yapmak üzere Hükümet ve üniversiteler tarafından ücretli eğitim konusunda öneriler hazırlanmaktadır. Bu konu 2007 yılında göreve başlayan yeni Hükümetin gündeminde olup, ilk etapta yüksek lisans düzeyinde bazı pilot uygulamaların yapılması ve bunun sonuçlarına göre ücretli eğitime geçebilmek için Üniversite Yasası’nın değiştirilmesi planlanmaktadır.

Üniversiteler öğrenci kabulü için kendi sınavlarını yapmaktadır. Bu sınavlara girebilmek için olgunlaşma sertifikasına sahip olmak gereklidir. Orta öğretim mezunlarının yaklaşık üçte biri üniversiteye girmeye hak kazanmaktadır.

Kendi ülkesinde üniversite eğitimi almaya hak kazanmış öğrenciler de Finlandiya’da eğitim için başvurabilirler. Ancak yabancı öğrenciler için yapılan giriş sınavları sonunda başvuruların yaklaşık %10′u lisans öğrenimi için kabul edilmektedir.

Finlandiya vatandaşı üniversite öğrencilerine öğrenimlerini sürdürebilmeleri için devletçe maddi destek sağlanmaktadır. Destek paketi öğrenim bursu, kira yardımı ve öğrenim kredisinden oluşmaktadır.

Mezuniyet derecesi sistemine göre 20 farklı alanda Lisans ve Master düzeyinde eğitim verilmektedir. 120 krediden oluşan lisans derecesi 3 yılda, 160 krediden oluşan master derecesi 5 yılda tamamlanabilmektedir. Mezuniyet sonrası eğitimde doktora derecesinden önce ‘licentiate’ (yüksek lisans) derecesi ve doktora dereceleri vardır. 2007 yılında yayınlanan istatistiklere göre 2005 yılında üniversitelerde öğrenim gören toplam öğrenci sayısı 176 061, mezun sayısı 19 176′dır.

Ağustos 2005 itibariyle tüm üniversitelerde Bologna Süreci bağlamında derece ve kredi sistemi yeniden düzenlenmiş olup iki aşamalı sisteme geçilmiştir. Yeni sistemde, birinci aşamadaki mezuniyet derecesini oluşturan “lisans” eğitimi en az üç yılda tamamlanabilecektir. “Yüksek lisans” ikinci aşamayı oluşturur, “master” ve “doktora” dereceleri vardır. Yeni sisteme geçiş süreci üç yıldır ve bu süre içinde her iki derece ve kredi sistemi de geçerlidir. Ağustos 2005′ten önce üniversiteye başlayan öğrencilerin eski ya da yeni sistemi seçme şansı vardır, yeni başlayan öğrenciler için yeni sistem geçerlidir.

Finlandiya’nın en büyük üniversitesi Helsinki Üniversitesi olup 1640’ta Turku Kraliyet Akademisi adıyla Turku’da kurulmuş, 1828’de Helsinki’ye taşınarak İmparator Alexander Üniversitesi adını almıştır. 11 fakülte ve toplam 38 233 öğrencisi vardır. 2005 yılında 378’i doktora derecesi olmak üzere 4,289 mezun vermiştir. (Kaynak)

Şangay Jiao Tong Üniversitesi’nin 2006 yılı dünya çapında en iyi 500 üniversite sıralamalarında Finlandiya’nın en iyi üniversitesi olarak 74. sırada ve Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında 23. sırada gösterilmiştir.


Kaynak:Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Üniversite


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İş Kazası ve Meslek Hastalığı ile ilgili detaylı bilgiler 2012 Zen Kişisel Gelişim 0 11 Aralık 2012 17:36
Finlandiya'da Kedi ve Köpekler Lokantaya Girebilecek System Haber Arşivi 0 02 Ocak 2012 22:33
vBulletin Panel Kullanımı Hakkında Açıklamalı Detaylı Bilgiler! Bahtiyar vBulletin Sorunları ve Çözümleri 0 09 Ekim 2011 20:32