IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Haziran 2014, 15:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Finansal analiz ve teknikleri




FİNANSAL ANALİZ 1. Finansal Analiz Tanımı: Analiz teknik ve yöntemlerini muhasebe raporlarına uygulayarak elde edilen sonuçları, işletmenin finansal durumu ile faaliyet sonuçlarını açıklamak amacıyla yorumlamaktır. Finansal analiz genel olarak 3 bölüme ayrılmaktadır;
- Yönetim analizi
- Yatırım analizi
- Kredi analizi

2. Finansal Analiz Teknikleri: Finansal analiz çeşitli anazliz teknikleriyle yorumlanmaktadır. İşletmenin finansal tabloları devamlı bir yıla ait olduğu için işletmenin finansal durumunun geçmişini ve geleceğini sadece bu tablolara bakarak anlayamayız. Buradaki bilgilerin işlenerek finansal kararlara bağlanabilmesi finansal analiz teknikleriyle mümkün olmaktadır.
Finansal analiz teknikleri genel olarak şunlardır;


- Oran analizi tekniği
- Karşılaştırmalı raporlar analizi tekniği
- Yüzde analizi tekniği
- Trend yüzdeleri analizi tekniği
- Fon akım analizi
2.1. Oran Analizi Tekniği: Oran analiz tekniği işletmelerin finansal durumu ve faaliyet sonuçlarını kendi içinde ve aynı veya farklı sektörden dğer işletmelerin sonuçlarıyla karşılaştırılarak incelemek amacıyla kullanılmaktadır. Bu oranlar sadece bir dönem ait olacağı gibi, birden fazl döneme ait de olabilmektedir. Oran analiz tekniği işletmelerin mevcut durumu, yönetim yeterliliği, finansal kararlar gibi etmenlerin durumunu anlamaya yardımcı olur. Oranlar, finansl tabloda yer alan değerler arasındaki ilişkileri kurmaya yarar. Oran analiz tekniğinde kullanılan oranlar çeşitli şekillerde olabilir.
Likitide Durumunun Analizinde Kullanılan Oranlar:
Cari Oran: cari oran, dönen varlıkların kısa vadeli borçlara olan oranıdır. Cari oran işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme gücünü belirler. Bu orana işletme sermayesi oranı da denmektedir. Cari oran işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme yeteneğini ölçmek ve net işletme sermayesinin yeterli olup olmadığını belirlemektedir.
Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar
Buna göre, her bir liralık borca karşılık kaç liralık dönen varlığın var olduğu hesplanmış olur. Net işletme sermayesi, dönen varlıklar toplamı ile kısa vadeli borçlar arasındaki olumlu farktır.

Net İşletme Sermayesi = Dönen Varlıklar - Kısa Vadeli Borçlar

Likitide Oranı: Likitide oranı kısa vadeli borçların ödeme gücünün saptanmasına yarar. Bu oran, cari oranı tamamlayan ve cari oranı daha anlamlı kılan bir orandır. Likitide oranı, dönene varlıklardan stoklar düşüldükten sonra kalan tutarın, kısa vadeli borçlar toplamına bölünmesiyle bulunur. Likitide oranı, cari oranda olduğu gibi stokları kapsamaması nedniyle daha üstün gözükür. Likitide oranına asit-test oranı da denmektedir.
Likitide Oranı = (Dönen Varlıklar - Stoklar) / Kısa Vadeli Borçlar

Hazır Değerler Oranı:
Bu oran kasa, bankalar, hisse senetleri ve tahvillerin kısa vadeli borçlara bölünmesiyle bulunur. Hazır değerler oranına nakit oranı da denmektedir. Hisse senetlerinin ve tahvillerin net değerleriyle yer alması gerekmektedir. Hazır değerle oranı, işletmenin stoklarının satışının durması veya yavaşlaması ile senetli ve senetsiz alacaklarının tahsilinin durması veya yavaşlaması durumunda o işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme gücünün ne olacağını gösterir.
Hazır Değerler Oranı = (Kasa + Bankalar + Hisse Senetleri ve Tahviller) / Kısa Vadeli Borçlar

Stokların Net İşletme Sermayesine Oranı:
Bu oran, işletmenin stoklarının net çalışma sermayesine bölünmesiyle bulunur. Bu oran, net çalışma sermayesinin ne kadarlık kısmının stoklara bağlandığını gösterir.
Stokların Net İşletme Sermayesine Oranı = Stoklar / Net İşletme Sermayesi

__________________
kar havası gibisin dışarda, içimde elmanın dişlenişi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
analiz, finansal, teknikleri, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Denetim teknikleri, kanıt toplama teknikleri Burce Ödev ve Tezler 0 24 Mayıs 2014 16:08