IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2014, 21:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hukuk Sistemi




Hukukun Çeşitli Ayırımları

1. Objektif Hukuk – Subjektif Hukuk :
Dilimizde hukuk objektif anlamda kuralı; hak ise subjektif anlamda yetkiyi belirtmek için kullanılır. Oysa batı dillerinde hak subjektif, hukuk objektif olarak nitelenir.

2. Maddî Hukuk – Şekli Hukuk:

Maddî Hukuk: Toplumu teşkil eden kişilerin hukukî durumunu kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin sahip olduğu hakları ve yüklendikleri borçları belirleyen kurallardır. Bu anlamda medeni hukuk, ticaret hukuku, ceza hukuku gibi hukuk dalları maddî hukukun içinde yer alır.

Şekli Hukuk: Maddî hukuk tarafından kişilere tanınan hakların korunma ve uyuşmazlık halinde bu hakkı talep etme yollarını düzenleyen hukuk kurallarıdır. Hukuk kuralları ile belirlenmiş yaptırımların uygulanma şeklini düzenleyen kuralları ifade eder. Usül hukukuna ilişkin ya da infaza ilişkin kurallar gibi.

3. İç hukuk – Dış Hukuk:
(milli hukuk / ulusal hukuk – milletlerarası hukuk / uluslararası hukuk )

İç hukuk (Ulusal Hukuk): Bir devlet ülkesinde yürürlükte olan ve gerektiğinde o devlet ülkesi dışında da uyruğunda bulunan kişileri takip eden kuralların tümüdür. Buna göre iç hukukun uygulama alanı ya devlet ülkesi ve üzerindeki kişiler ya da istisnai hallerde devlet ülkesi dışında o devletin uyruğunda bulunan kişi ve eşyadır. Ölçüt ‘uygulama alanı’dır.
Dış Hukuk (Uluslararası Hukuk): Uluslararası toplumun üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen kuralların tümünü ifade eder. Birçok ilişki ikisi tarafından da düzenlenir.


4. Kamu Hukuku – Özel Hukuk:

Kamu Hukuku: Devlet ile devlet ve devletle kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen, bunlar arasındaki karşılıklı hak ve mükellefiyetleri belirleyen, devletin kuruluşunu, organlarını ve idaresini düzenleyen hukuk kurallarının tümüdür. Belirleyici unsur, egemenliktir.

Özel Hukuk: Eşit kişiler arasındaki ilişkileri, bunların karşılıklı hak ve mükellefiyetlerini düzenleyen hukuk kurallarının tümüdür. Belirleyici unsur eşitliktir.
Kamu hukuku kural ve işlemlerinde devlet üstün konumdayken, özel hukuk kural ve işlemlerinde devlet-birey eşitliği esastır. Kamu hukuku kuralları kamusal çıkar ve kamu yararı amacı taşırlar, emredici niteliktedirler ve taraflar aksini kararlaştıramazlar. Özel hukuk kuralları, özel – kişisel çıkarları koruma amacı taşırlar, çok azı emredici olup pek çok kuralın aksi taraflarca kararlaştırılabilir.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hukuk, sistemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hukuk devletinde herkes hukuk önünde eşittir Violent Haber Arşivi 0 17 Aralık 2013 19:30
Osmanlı Hukuk Sistemi Kalemzede Tarih 0 15 Eylül 2011 03:04