IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Eylül 2014, 19:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sosyal medya paylaşımları boşanmada delil olabilir mi?




Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn gibi sitelerdeki paylaşımlar boşanma davalarında, hangi şartlarda delil olarak kullanılabilir? Avukat Halil İbrahim Çelik yanıt veriyor.

Sosyal medya ve arkadaşlık siteleri artık ciddi ölçüde reel hayata bir alternatif haline geldi. İnsanlar hayatlarının önemli bir kısmını bilgisayar, telefon veya tablet başında geçirerek sosyalleşiyorlar.

Türkiye’de 36 milyon Facebook kullanıcısı ve 10 milyon Twitter kullanıcısı bulunuyor. Bu paylaşım siteleri öyle bir boyuta ulaştı ki, artık flörtleşmeden önce bu sitelerde bulunan hesaplar kontrol ediliyor, hatta şirketler işe alım süreçlerinde hesap bilgilerini inceliyor. Bu sitelerden önce tanımadığımız bir şahıs hakkında bilgi toplamak neredeyse imkansızdı, ancak paylaşım siteleri ile tanınmayan bir şahsın bütün ilgi alanlarını, fotoğraflarını ve özel hayatını öğrenmek çok kolay bir hale geldi.

Sanal sosyalleşme boşanmaya zemin hazırlıyor

İnsanların bu derece zaman geçirdiği ve paylaşım yaptığı bir ortamda paylaşılan donelerin boşanma davalarında delil olarak kullanılıp kullanılamayacağı hususu ciddi önem taşıyor. Zira bu sosyalleşme, boşanmanın en önemli sebeplerinden olan aldatmaya zemin hazırlıyor.

Aldatma olayında birçok defa taraflardan biri, rahatlıkla bu sitelerden fotoğraflıyor ve ilişkinin ayrıntılarını paylaşıyor. İşte burada paylaşılan fotoğrafların, durum bilgilerinin ve gönderilen özel mesajların delil durumunu inceleyeceğiz.

Sosyal medyadaki boşanma delilleri

Öncelikle belirtmek istediğimiz husus bu sosyal medya ve arkadaşlık sitelerinde paylaşılan bütün doneler boşanma davalarında delil olarak kullanılabilir. Ancak vasıflandırmada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Eğer delil olarak değerlendirilmek istenen özel mesaj veya direkt mesaj ise bu mesajların içeriği, ilgili sosyal paylaşım (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn) sitelerinden talep edilmelidir. Ancak özel hayatın gizliliği nedeniyle bu mesajların içeriği siteler tarafından mahkemelerle paylaşılmaz. Bu nedenle özel veya direkt mesajların delil olarak kullanılması problemlidir.

Herkese açık olarak yapılan paylaşımlar ile fotoğraf ve durum güncellemeleri ise delil olarak kullanılabilir. Bunun için bir bilirkişi tayin edilir ve yapılan paylaşımların durumu incelenir. Delil olarak kullanılabilecek konumda ise mahkeme tarafından dikkate alınır.

Bilgisayarın incelenmesi özel hayatın gizliliğine aykırı

Burada başka bir ihtimal de sosyal medya paylaşımlarının yapıldığı bilgisayarın incelenmesidir. Mahkeme kararı ile bu bilgisayarlar incelenerek delil durumu kontrol edilebilir. Ancak bilgisayarda bulunan başka dokümanlarla üçüncü kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlali ihtimali söz konusu olduğu için boşanma davalarında bilgisayar incelemesine pek başvurulmaz. Bunun dışında herkese açık paylaşımlar ve herkese açık mesajlar delil olarak kullanılabilir.

Bir donenin delil vasfı kazanabilmesinin en önemli şartı, yasal yollarla elde edilmiş olmasıdır. Sosyal paylaşım sitelerinde herkese açık olarak sunulan görsel bilgilerin delil olarak değerlendirilmesinde de bu husus büyük öneme sahip. Kişinin ancak kendi rızası ile Facebook, Twitter veya Instagram vb. sitelerde paylaştığı fotoğraflar delil olarak kullanılabilir. Rızası olmadan veya gizlice çekilen fotoğrafların paylaşılması, özel hayatın gizliliğine müdahaledir ve delil vasfına sahip olmaz.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
boşanmada, delil, medya, mi, olabilir, paylaşımları, sosyal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
''Sosyal'' Medya CtrL Fotoğraf Kulübü 4 01 Şubat 2014 18:37
Sosyal medya cLaS Haber Arşivi 0 11 Temmuz 2012 09:45
İnsanda Bulunan Ebedi Yaşama Arzusu Öldükten Sonra Dirilmeye Delil Olabilir mi? Liaaa İslamiyet 0 07 Mart 2012 12:43
Sosyal Medya’nın yükselişi! Deep Diğer Sosyal Ağlardan Haberler 0 06 Mart 2012 15:22
Hadisler itikadi konularda delil olabilir mi? halukgta Genel İslami Konular 0 02 Kasım 2011 18:45