IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sue

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ağustos 2012, 12:37   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Seçmeli Kürtçe dersi geliyor...




Seçmeli Kürtçe dersi geliyor...


"Kürtçe seçmeli ders olarak alınabilecek"

Bakan Beşir Atalay’ın "anadilde öğrenim" açıklamasının ardından gözler, Kürtçe’nin nasıl öğretileceğine çevrildi.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, 4+4+4 görüşmeleri sırasında, “ortaokullar için hazırlanacak seçmeli dersler arasında Kürtçe’nin de olabileceğini” söylemişti. Edinilen bilgiye göre Talim Terbiye Kurulu tüm seçmeli derslerin program ve müfredatlarına dair çalışmayı, bu ay sonuna kadar bitirecek. Seçmeli dersler arasında Kürtçe de olacak. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Kürtçe müfredat programının bu hafta bile yayınlanabileceği söylüyor. Dersin önümüzdeki eğitim yılında, seçmeli olarak programda yer alması durumunda, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da birçok okulda tercih edilmesi bekleniyor.

Seçmeli Kürtçe Dersi Sendikaları İkiye Böldü

Talim Terbiye Kurulu’nun, seçmeli derslere Kürtçenin de ekleneceği kararını yorumlayan Eğitim-Sen, dersin 'seçmeli' olarak kalmamasını, herkese anadilde eğitim hakkının verilmesini istedi. Türk Eğitim-Sen, bunun Türkiye’yi 'bölünmeye' götüreceğini iddia etti.

Talim Terbiye Kurulu’nun tüm seçmeli derslerin program ve müfredatlarına dair çalışmayı, bu ay sonuna kadar bitirmesi, Kürtçenin 5. sınıftan itibaren seçmeli ders olması bekleniyor. Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, Kürtçe'nin 5. sınıftan itibaren seçmeli ders olacağına ilişkin yaptığı değerlendirmede, sendika olarak, öteden beri bilimsel ve anadilde eğitimi savunduklarını söyledi. Herkesin kendi dilini, kültürünü öğrenmeye hakkı olduğunu belirten Bozgeyik, "Dersin, seçmeli olarak kalmaması gerekiyor. Herkesin anadilde eğitim talepleri karşılanmalıdır. Dünyanın birçok ülkesinde hiçbir dil, seçmeli olarak okutulmuyor, eğitim dili olarak okutuluyor. Resmi dilin Türkçe olması gerektiğini savunuyoruz. Onun dışındaki dillerin de eğitim dili olmasını istiyoruz" dedi.

"Son derece yanlış bir karar"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, kararı son derece yanlış bulduğunu dile getirdi. Kürtçe'nin seçmeli ders olmasının, Türkiye’yi bölünmeye götüreceğini öne süren Koncuk, "Seçmeli ders, talepleri azaltmayacak. Kararı verenler, bunun tarihi sorumluluğu altında kalacaktır" diye konuştu.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer ise, "Kürtçe okullarda seçmeli ders olarak okutulursa ve bunu seçimlik ders olarak bazı insanlarımız seçerse kıyamet kopacağını düşünenler kendi önyargılarını yıkmalıdırlar. Ülkemizin resmi dili Türkçe'dir ve eğitim dili de Türkçe olarak herkes tarafından benimsenmiştir. Bu durum nasıl yadırganmıyor ve genel kabul görüyorsa, Kürtçe'nin seçimlik ders olarak yer alması da yadırganmamalıdır" diye konuştu.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
secmeli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Üniversitelerde Kürtçe seçmeli ders Lucifer Ödev ve Tezler 0 22 Şubat 2010 15:48