IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 03 Eylül 2016, 22:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kazak Türkleri DÜĞÜN SONRASI




Düğün merasimini layıkıyla yeri­ne getiren erkek tarafı ve kız tarafı için hediye alışverişi bitmemiştir. Düğün bit­tikten sonra gelin, öncelikle oğlan evine daha sonra da akrabalarına hediyeler verir.Kazakistan’da gelin sağ ayakla eve girerken erkek evi tarafından gelinin ba­şından aşağı hediye olarak paralar atı­lır. Oğlanın annesi orada bulunanlara bir parça beyaz kumaş verir. Onlar da bu parçayı eşit bir şekilde paylaşırlar ve evlerinde sürahilere bağlarlar. Bunu evdeki dişi hayvanlarda bereket olsun, sürülerin nesli devam etsin diye yapar­lar. Damat, kızın annesini evine geri gö­türür, bu arada annesi de damada tekrar hediye verir (K2).
Elazığ’da düğün biti­minde gelin eve girmeden önce damat gelinin başından hediyeler atar. Bu he­diyeleri de etraftaki çocuklar toplar (K1). Atılan bu paralar mutluluk ve bereketin sembolüdür.Kazakistan’da düğünden sonra “ku-dalık” başlar. Bu, ailelerin birbirleriyle iyice tanışmasıdır. Düğünden sonra da­madın bütün akrabaları gezilir. Bu gez­melerde kızın ailesine kürkten başlamak üzere değişik hediyeler verilir. Kızın ailesi de onlara hediyeler getirir. Hedi­ye olarak daha çok kıyafet başta olmak üzere hayvan vb. hediyeler de götürülür. Bir müddet sonra kız tarafına gidilir. Aynı hediyeleşme orada da devam eder. Kazakistan’da gelin ve damattan daha çok ailelere ve ailelerin kaynaşmasına önem verilir. Herkesin evinde mutlaka yemekler yenilir, hediyeler alınıp verilir. En değerli hediye at olmakla birlikte ba­zen deve de hediye olarak gider. Az gelir­liler koyun da götürebilirler (K3).
Yozgat’ta düğünden sonra gelin, misafirleri uğurlarken onların ellerini öper. Gidenler de geline para takarlar. Bu para geline harçlık olur (Rayman2004: 296).Elazığ’da da kız ve erkek tarafının aldığı hediyeler akrabalara gösterilir. Erkek tarafının aldığı hediyeler, daha çok sergilenerek gösterilir. Gelenek za­yıflamış olsa da düğünden sonra yüz açı­mında gelin, erkek tarafının almış oldu­ğu kıyafetleri giyer ve kendisini görme­ye gelen misafirlere gösterir. Elazığ’da düğünün ertesi günü “yüz açımı” adı verilen gün vardır. Bu günde gelin, er­kek tarafının aldığı kıyafetleri giyer ve kendisini görmeye gelen misafirlerle gö­rüşür. Misafirlerin başına hediye olarak gelinin çeyizinden alınan yazmalardan örtülür (K4).Elazığ’da düğünden 15 gün sonra kız evi yeni gelinin evine gelir, sandık açılır ve oğlan evine çeyiz dağıtılır. San­dıklarda oyalı yazmalar, havlular, el işi örtüler, yün çoraplar vs. vardır (K4).
Kazakistan’da oğlanın köyünden gelen bekâr yetişkin kızlar yeni evlile­ri tebrik etmek üzere gelirler ve yüzük, küpe gibi ‘kuttık’ (kut getiren hediyeler) adı verilen hediyelerden isterler. Çünkü yeni gelinin eşyaları uğur getirir. Oğla­nın annesi, yeni gelinin, hangi eşyayı isterse akrabalara vermesini ister. Bu şekilde de gelinin kibarlığı, cömertliği öl­çülmüş olur. Düğünden sonra da damat, kızın anne ve babasına gider ve hediye­ler götürür (K6).
Elazığ’da da gelinin çi­çeği, ya da yüzüğe takılı olan kurdeleden bir parça alınır. Ayrıca gelin evindeki eşyalardan tabak çanak ne varsa alınır. Bütün bunların uğur getireceğine, bekâr olanların kısa zamanda evleneceklerine inanılır.Elazığ’da düğünden sonra kız evi, oğlan evine su böreği, kuzu kızartma ve baklava gönderir. Gelinin ve damadın arası tatlı olsun diye özellikle tatlı gön­dermeye dikkat edilir. Yemek yendikten sonra damat, sadıçla birlikte kız evine el öpmeye gider. Damada ne verilirse sadı-ca da aynı hediyelerden verilirKazakistan’da düğünden sonra ge­linin evine gelenler yeni evlilere destek vermek amacıyla ev için hediyeler ge­tirirler. Oğlanın babası da oğluna mal mülk verir. Böylece oğlan, babasından kopmuş, yeni bir hayat kurmuş olur. O zaman da tek başına ayakta durabildiği­ni göstermek için etrafındakilere büyük hediyeler verir (K2).
Gelin, erkek tarafının akrabalarını gezdiğinde ve yemek yaptığında büyük­ler geline hediyeler verirler. Gelin özel­likle kendisine verilen gümüş paraları saklar ve ilk çocuğu olduğu zaman gü­müş paraları çocuğun ilk yıkama suyuna atar. İnanışa göre su, bu şekilde mikrop­lardan arınmış olur. Paraları da çocuğu yıkayanlar paylaşırlar (K2).
Düğünde kutsal olarak kabul edilen para eve, ak­rabalara, çocuklara kadar uzanmakta­dır. Bu da Kazakistan’da düğünlerdeki hediyenin kutsallığını göstermektedir.Kadirli ve Sumbas’ta da düğünden sonra gelin ve damat, kızın ailesinin ya­nına gider. Bir süre sonra da kızın an­nesi hediyeler alarak kızının arkasından hayırlıya gider (Şimşek 2003: 153).
Sonuç olarak, Kazakistan’da ev­lenmeye bağlı olarak uygulanan hediye âdetleri ile çok hacimli olmaması sebe­biyle Türkiye’nin sadece bazı illeriyle karşılaştırdığımız hediye âdetlerinin büyük benzerlik gösterdiğini hatta he­men hemen aynı olduğunu söylememiz mümkündür. Coğrafya olarak sınırlar çizilmiş olsa da, insanlar birbirlerinden uzakta farklı bir hava teneffüs edip, fark­lı şartlarda yaşasalar da aynı geçmişten gelmeleri, aynı dili konuşup, aynı tarihi yaşamaları, kültürlerinin ortak olmasını sağlamıştır. Dolayısıyla Türk kültürünü değerlendirirken bağımsız ve sınırları olmayan bir kültür coğrafyası çizmek yerinde olacaktır. Türkiye’nin en büyük yerleşim merkezlerinden en küçük yer­leşim yerlerine kadar oldukça benzeşen gelenek ve görenekler, Orta Asya’ya, hatta sınırları tahayyül bile edilemeyen bir coğrafyaya uzanmıştır.Evlenmeye bağlı olarak uygulanan gelenek ve görenekler geçmişe oranla günümüzde zayıflamış ya da değişikliğe uğramış olsalar da bazı şehir ve köylerde bir kısım gelenekler hâlâ canlı bir şekil­de yaşatılmaktadır. Özellikle teknoloji­nin çok fazla ulaşamadığı köyler, kültür unsurlarını yaşamakta ve yaşatmakta­dırlar.Kazak Türklerinde ve Türkiye Türklerinde evlenme süresince yapılan hediye alışverişi, gelin-damat ve onla­rın aileleri tarafından en güzel şekilde yerine getirilmeye çalışılır. Evlilik gibi kutsal bir kurum, hediyelerin güzelliği, zerafeti, asilliği, derin anlamı ile daha kutsal bir hâle gelerek insanları birleşti­rip bütünleştirme vasfına sahiptir.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kazak türkleri düğün sonrası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2015 Düğün Pastaları, Düğün Pastaları, Yaratıcı Düğün Pastaları Violent Evlilik Hazırlıkları 0 29 Ekim 2014 21:52
Düğün Ayrıntıları - davet masası tasarımları - düğün masası - düğün organizasyonları yoSun Aile Evlilik ve Çocuklar 0 18 Nisan 2011 00:06
AŞkmi? Ya sonrasi? by_C3zA Aşk ve Sevgi Köşesi 0 30 Ocak 2010 23:52