IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
5Beğeni(ler)
  • 4 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2010, 05:45   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Organik Gıda!




Organik, yani ekolojik tarım; kimyasal ürünler kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarımsal üretim biçimidir. Amaç, bitki ve hayvanların yaşamına saygılı bir tarım yapmak ve insan sağlığını korumaktır.

Ülkemizde buğdaydan fındığa, kayısıdan zeytinyağına kadar 300’ü aşkın organik ürün üretiliyor. Organik ürünlerde sentetik kimyasal girdiler kullanılmıyor ve bu durum, üretimden taşımaya kadar her aşamada kontrol edilerek belgelendiriliyor, yani sertifikalandırılıyor.

Geleneksel tarım yaparken oluşan toksik metaller, toprağa ve besinlere karışarak sağlığımızı ciddi boyutlarda tehdit ediyor. Bu metallerin etkileri; uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, egzaman, hafıza kaybı ve konsantrasyon eksikliği, depresyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve hipertansiyon olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel tarımın bir zararı da, kimyasal maddelerin çoğunun kanserojen maddeye sahip olmalarıdır. Organik gıdalar ise, üretimin hiçbir aşamasında kimyasal ürünler kullanılmadığı için, bizi kanser, kalp hastalıkları ve alerji başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı korur.

Bir ürünün organik olup olmadığını, paketlerdeki logolara ve sertifikalara bakarak anlayabilirsiniz. Normal tarım ürünleri üzerinde yer alan “hormonsuz” veya “doğal” etiketleri sizi yanıltmasın. Gıdanın organik satılabilmesi için bağımsız bir kontrol kuruluşu tarafından sertifikalandırılması gerekmektedir.

Ülkemizde, organik ürünlerin ambalajlarında; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Organik Tarım komitesi ile Kontrol ve Sertifika Firması’nın logoları bulunuyor. Ayrıca her ambalajda, “ organik tarım esaslarına göre üretilmiştir” yazısı yer alıyor. Organik ürün satan mağazalar, istediğiniz zaman ürünün sertifikasını size göstermek zorunda. Ayrıca ihtiyaç duyduğunuzda, etiketlerde yer alan numara ve kodlardan üreticisine kadar ulaşabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 14 Ocak 2022, 17:51   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Organik Gıda Nedir ?






Organik" terimi, belirli gıdaların üretim sürecini ifade eder. Organik gıdalar, yapay kimyasallar, hormonlar, antibiyotikler veya genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar kullanılmadan yetiştirilmesi gereken ve böyle yetiştirildiğinde organik gıda denilen ürünlerdir.

Organik olarak etiketlenebilmek için bir gıda ürününde yapay gıda katkı maddeleri bulunmamalıdır. Buna yapay tatlandırıcılar, koruyucular, renklendirici, lezzet verici vb katkı maddeleri dâhildir. Organik olarak yetiştirilen ürünler, bitki büyümesini iyileştirmek için doğal gübreler kullanma eğilimindedir.

Organik olarak yetiştirilen hayvanlara antibiyotik veya hormon verilmez. Bunun yanı sıra organik gıda ve organik tarım tekniklerinin toprak kalitesini ve yeraltı sularının korunmasını sağladığı da gözlemlenmiştir. Ayrıca kirliliği azaltır ve çevre için saymakla bitmeyen faydaları vardır.

En çok satın alınan organik gıdalar meyveler, sebzeler, tahıllar, süt ürünleri ve ettir. Organik gıdalar, sadece doğal maddeleri kullanan tarım uygulamaları ile üretilir. Bu, tüm yapay kimyasallardan, hormonlardan, antibiyotiklerden veya genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) kaçınmak anlamına gelir.

Daha Az Kimyasal ve Dayanıklı Bakteriler
Birçok insan yapay kimyasallardan kaçınmak için organik gıda satın almayı tercih ediyor. Kanıtlar, bu gıdaları tüketmenin pestisit kalıntılarına ve antibiyotiğe dirençli bakterilere maruz kalmanızı azaltabileceğini düşündürmektedir.

Ek olarak, pestisit kalıntılarının organik olmayan ürünlerde bulunma olasılığı dört kat daha fazladır. Organik ve geleneksel olarak yetiştirilen ürünlerin ise hem sağlık hem de bu sağlığa oldukça zararlı kimyasal ağır metaller açısından oldukça güvenlidir.

Yiyeceklerin yıkanması, ovalanması, soyulması ve pişirilmesi bu kimyasalları her zaman tamamen temizlemese de azaltabilir. Bununla birlikte, kanıtlar organik gıdalarda pestisit kalıntısına maruz kalma riskinin küçük olduğunu ve zarar verme olasılığının düşük olduğunu göstermektedir.

Organik tarım hayvanlarda antibiyotik kullanmadığından, bu ürünler antibiyotiğe dirençli bakteri konusundaoldukça düşük seviyelerde içerir. Sonuç olarak organik gıdaların seçilmesi toksinlere, böcek ilacı kalıntılarına ve antibiyotiğe dirençli bakterilere maruz kalmanızı azaltacaktır.

Organik Gıdaların Sağlık Faydaları Var mı?

Organik gıdaların sağlık yararları olduğunu gösteren birçok çalışma ve kanıt vardır.
Örneğin, birkaç laboratuvar çalışması, daha yüksek antioksidan içeriğinin hücreleri hasardan korumaya yardımcı olduğunu buldu.
Bu sebeple de hem hastalıklara karşı direnç yüksek olurken bir taraftan da yaşlanma yavaşlayarak hücre yenilenmesi hızlanır
Hayvan çalışmaları organik diyetlerin büyüme, üreme ve bağışıklık sistemine fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

Bir çalışma, organik bir diyetle beslenen tavukların daha az kilo aldıklarını ve daha güçlü bağışıklık sistemlerine sahip olduklarını bildirdi.İnsanlarda yapılan gözlemsel çalışmalar ise göstermektedir ki, organik gıdaları çocuklarda ve bebeklerde daha düşük alerji ve egzama riskiyle ilişkilendirmiştir.

16 kişi 2 - 3 haftalık bir süre boyunca organik veya geleneksel bir diyet uyguladığında, organik diyette olanlar idrarlarında bazı antioksidanların biraz daha yüksek seviyelerine sahip olduğunu gösterdi.

Organik satın alıp almadığınızı nasıl anlarsınız?
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) organik bir sertifikasyon programı oluşturdu. Bu, organik gıda satan herhangi bir çiftçinin veya gıda üreticisinin katı hükümet standartlarını karşılaması gerektiği anlamına gelir.
Türkiye’de aynı şekilde buna uygun yönetmelikler çıkararak tüm üretim süreçlerini denetlemekte olduğu bir süreç geliştirdi.
Bu nedenden dolayı bir organik gıda almaya çalıştığınızda ilk önce üzerinde organik logosu olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Ayrıca, gıda etiketlerinde şu ifadelere dikkat edin, böylece gerçekten organik olarak yetiştirilen yiyecekleri tanımlayabilirsiniz: % 100 Organik: Bu ürün tamamen organik bileşenlerden üretilmiştir.
Organik: Bu üründeki bileşenlerin en az% 95'i organiktir. Organik ile üretilmiştir: Malzemelerin en az% 70'i organiktir.
Bir ürün% 70'ten daha az organik içerik içeriyorsa, organik olarak etiketlenemez. Benzer standartlar dünyanın birçok ülkesinde uygulanmaktadır.

Organik gıda: Daha güvenli veya daha besleyici midir?
Normal olarak yetiştirilen gıdalarla karşılaştırıldığında organik gıdaların sağlık yararlarını gösteren bazı kanıt vardır. Bu çalışmalar ürünlerde farklılıklar gösterse de, bu farklılıkların genel sağlık yararlarına nasıl dönüştüğü hakkında sonuçlar çıkarmak için yeterli bilgi bulunmaktadır.

Potansiyel faydalar aşağıdakileri içerir:
Çalışmalar, organik ürünlerde bazı besin maddelerinde küçük ila orta dereceli artışlar olduğunu göstermiştir.

Önemli bir artışın en iyi kanıtı, antioksidan özelliklere sahip bazı flavonoid türlerinde görülür.
Sığırlarda çimen ve yoncaların birincil kullanımı gibi organik hayvancılık için beslenme gereksinimleri, genellikle diğer yağlardan daha kalp sağlığı olan bir çeşit yağ olan omega-3 yağ asit[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ri ile sonuçlanır.
Bu yüksek omega-3 yağ asitleri organik etlerde, süt ürünlerinde ve yumurtalarda bulunur.
Kadmiyum topraklarda doğal olarak bulunan ve bitkiler tarafından emilen toksik bir kimyasaldır.
Çalışmalar, organik tahıllarda geleneksel olarak yetiştirilen ürünlerle karşılaştırıldığında, meyve ve sebzelerde önemli ölçüde daha düşük kadmiyum seviyeleri olduğunu göstermiştir.
Organik tahıllardaki düşük kadmiyum seviyeleri, organik tarımda sentetik gübrelerin yasaklanmasıyla ilgilidir.Normal olarak yetiştirilen ürünlerle karşılaştırıldığında, organik olarak yetiştirilen ürünler daha düşük seviyelerde pestisit kalıntısı seviyesine sahiptir. Organik olarak yetiştirilen hayvanlarda da normal besi hayvanlarına göre antibiyotiğe dayanıklı bakterilerin daha az olduğu görülmüştür.






OrganikGurme..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 14 Ocak 2022, 18:24   #3
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Organik Gıda!




Güzel bilgiler için eline sağlık..

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
organik, organik gıda nedir ?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık