IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
11Beğeni(ler)
  • 4 Post By PySSyCaT
  • 1 Post By MetaHuman
  • 2 Post By PySSyCaT
  • 2 Post By Sarya
  • 1 Post By NurSima
  • 1 Post By CyBeR

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ocak 2022, 20:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ülkemizde Bal Çeşitleri









Ülkemizde Bal Çeşitleri

Ülkemizde çok farklı türlerde ballar bulunmaktadır ve tıpkı faydaları gibi herkesin favorisi de değişkenlik göstermektedir.

Kekik Balı

Kekik balı belki de ballar arasında en özellikli olanlardan biridir çünkü yüksek rakımlı dağ ve yaylalarda yetişen kekiklerin nektarlarından elde edilmektedir. Özelikle Ege ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygındır. Kekiğin çiçeklenme dönemi olan Mayıs bşından Ağustos sonuna kadar devam eder. Kekik balı; kekik kokulu, şeffaf, açık altın sarısı renginde, buruk tatlı bir baldır. Diğer çiçek ballarından farklı olarak boğazı yakan sert aroması vardır.

Kekik balının enzim içeriği yüksektir, soğuk algınlığına iyi gelir. Yara iyileştirici özelliklerinin haricinde karaciğer, mide, astım ve egzama hastalıklarına iyi gelir.

Keçiboynuzu Balı

Ülkemizde çok yaygın olan keçiboynuzu ağaçlarının çiçeklerinden toplanan monoflora türü bir baldır. Türkiye’nin bütün yörelerinde görülebilir.

Keçiboynuzunun bütün faydaları bu bala da yansımıştır. Kalsiyum ve E vitamini içeriği açısından zengin olduğu için kemik erimesi, kansızlık, öksürük ve gribe iyi gelir.

Ihlamur Balı

Özellikle Artvin, Rize, Yalova ve Bursa bölgelerinde bulunur. Baharda çiçek açan ıhlamur ağaçlarının etrafına yerleştirilen kovanlardan elde edilir. Koyu kıvamlı bir bal olan ıhlamur balının üretimi zordur çünkü aynı yörede yer alan kestane ağaçlarının da çiçeklenme dönemi aynı döneme denk gelmektedir. Bu nedenle ıhlamur ve kestane balı birbirine karışır.

Kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir, bu nedenle kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği gibi migren ağrılarına da iyi gelir. Soğuk algınlığına iyi gelir, ateş düşürücü ve öksürük iyileştirici etkisi vardır.

Lavanta Balı

Ülkemizin lavanta merkezi Isparta ve Burdur’da üretilir. Lavanta tarlalarının etrafına yerleştirilen arı kovanları ile üretilir. Haziran ayında üretilir ve çok değerli bir baldır.

Mide ve karaciğer hastalıklarına karşı etkilidir. Sindirim sistemine yardımcı olur ve bağırsak florasını güçlendirir.

Narenciye (Anavarza) Balı
Narenciye ağaçlarının etrafına yerleştirilen kovanlar aracılığı ile üretilir. Bu nedenle özellikle narenciye ağaçlarının bol olduğu Akdeniz bölgesinde üretilir.

Narenciyenin faydaları bu bala da yansır, yüksek miktarda C vitamini içerir ve karaciğere olumlu etkileri vardır.

Anzer Balı

Rize Ayder Yaylası’nda 500’e yakın çeşit çiçek bulunmaktadır ve bunların yaklaşık 100 tanesi sadece Ayder Yaylası’na özel endemik çiçeklerden oluşmaktadır. Haziran sonunda bu çiçeklerle buluşan arılar Ağustos ortasına kadar üretime devam etmektedir. Anzer balında sadece Ayder Yaylası’nda yetişen çiçeklerin polenleri bulunmakta. Bu nedenle balın sahte olup olmadığını anlamak için polen analizi yapılmaktadır.

Anzer balı çok özel ve çok büyük miktarlarda üretilemeyen bir bal türüdür. Bu nedenle çok yüksek fiyata sahiptir. Çok yüksek besin değerine sahip olduğu için kahvaltılık olarak tüketilmekten ziyade şifa verici olarak tercih edilir.

Akasya Balı

Artvin yöresine özel bir bal olan akasya balı, kendine has özgün bir aromaya sahiptir. Kaçkar Akasya balı, yerleşim alanlarına uzak akasya ormanlarından toplandığı için diğer ballardan da ayrışan bir özelliğe sahiptir.

Akciğer hastalıklarını tedavisi ve kanın temizlenmesinde faydaları vardır.

Çiçek Balı

Çok farklı ve karışık çiçeklerin bir arada bulunduğu bölgelerde toplanan ballardır. Herhangi bir çiçek türü balın içerisinde baskın durumda değildir. Ülkenin genelinde bulunabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirici ve kolesterol düşürücü etkileri vardır.

Deli Bal (Ormangülü Balı)

Sadece Doğu Karadeniz’e özgü bir bal olan Ormangülü Balı aynı zamanda Deli Bal olarak da bilinir. Bu bal, yerli safkan Kafkas arıları tarafından üretilir. Kendine has bir aroması bulunmaktadır.

Deli bal günde bir çay kaşığından daha fazla tüketilmemesi gereken bir bal türüdür. Aksi halde baş dönmesi ve ishal gibi etkiler görünebilir. Çok yüksek miktarda tüketimi ise ölüme bile sebebiyet verebilir. Günde 1 çay kaşığını aşmayacak tüketimin ise sağlığa çok büyük katkıları vardır. Sabah aç karnına tüketildiğinde mide yaralarını iyileştirmeye yardımcı olduğu gibi bağırsak problemlerine de yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır ve bu sayede vitamin kaybı olmadan kilo vermeye yardımcı olur.

Çam Balı

Ege ve Akdenize bölglerinde özellikle yaz aylarında Temmuz – Ekim ayları arasında çam ağaçlarının üzerinde beyaz pamuk gibi bir madde görünür. Bu beyaz pamuksu madde çam ağacında yaşayan ve ağacın özsuyunu emerek beslenen basra denen böceklerin salgısıdır. Arılar tıpkı çiçeklerin nektarları gibi şekerli olan bu salgıyı toplarlar ve bala dönüştürler. Çok farklı, lezzetli ve sağlıklı bir tür olan çam balının önemli bir diğer özelliği ise dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ının ülkemizde üretilmekte olmasıdır.

Çam balı şekerlenmeye ve bozulmaya dayanıklı olduğu için özellikle beyaz şekere karşı sağlıklı bir alternatif olarak tercih edilebilir.

Ayçiçek Balı

Trakya bölgesinde üretilen bir bal türüdür. Altın sarısı rengindedir. Çabuk kristalize olur. Çiçek balı ile karıştırılıp satılır.

Ayçiçeği balı doğal bir ateş düşürücü ve bağışıklık sistemi güçlendiricidir.

Karabaş Otu Balı

Karabaş otu, Nisan’da çiçek açar ve Haziran’a kadar devam eder. Bahar yağmurlarına göre verimi çok değişken ve ender bir bal türüdür. Besin değeri olarak çok yüksek kalitededir. İçerdiği prolin değeri diğer ballardan 3-4 kat fazladır.

Damar sertliğini önlemeye yaramanın haricinde sakinleştirici özelliği de vardır.

Hayıt Balı

Beş parmak otu olarak da bilinen hayıt otu ülkemizde sadece Akdeniz bölgesinde yetişir. Haziran – Temmuz döneminde çiçek açan bu bitkiden elde edilen bal hafif krımızı renktedir ancak zaman geçtikçe neredeyse siyaha yakın koyu kırmızı bir renge sahip olur.

Vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı doğal koruma sağlar.

Karabuğday Balı

Dünya Arıcılık Federasyonu’nun oybirliği ile dünyanın en iyi balı olarak seçtiği baldır.

Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Yüksek demir içeriği nedeniyle kansızlığa karşı iyi gelir.

Kestane Balı

Kestane balı koyu kahve renkli, biraz buruk ve acı tadlı bir baldır. Diğer ballara göre daha geç kristalleşir. Kestane ağacı çok kısa süre çiçekli kalır, bu nedenle arılar için süre çok daha kısadır. Kestane ağacı ülke genelinde yaygın bir ağaç olduğu için ülke genelinde üretimi yapılabilen bir bal türüdür.

İçerdiği doğal enzimlerden (glikoz oksidaz) dolayı balda hidrojen peroksit oluşur. Bu sayede antiseptik özelliğe sahiptir ve antioksidandır.

Karakovan Balı

Karakovan yöntemi bilinen en eski arıcılık yöntemidir. İçi oyulmuş ve iki tarafı da tapayla kapatılmış bir kütük içerisine arıların bal yapması esasına dayanır. Karakovan balını en farklı kılan özellik ise insan elinin değmemesi ve petekler doğal olduğu için süzmeden, polenlerle birlikte tüketilmesidir. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yaygındır.

Bu bal özellikle mide yaralarını iyileştirmede ve vücut direncini arttırıp hastalıklara karşı koymaya yardımcı olur.

Keven (Geven) Balı

Keven (Geven) balı Doğu Anadolu’da ve özellikle Bitlis’te 2000 metre yükseklikteki yaylalarda yetişen bitki özlerinden elde edilen değişik aromalı bir bal türüdür.

Antibakteriyel özelliğe sahip olan bu bal hızlı kana karışır ve hızlı enerji verir. Antioksidandır ve soğuk algınlığı, grip ve kronik yorgunluğa iyi gelir.

Meşe Balı

Tıpkı çam balı gibi salgı ballarından biridir ancak çok daha koyu renktedir. Trakya’da Istranca Dağları’nın eteklerindeki meşe ormanlarında üretilir. Temmuz – Ağustos arası hasat edilir.

Doğal antioksidandır.

Püren Balı

Püren balı kendine has bir aromaya sahip, hafif acı ve oldukça kıvamlı bir baldır. Arılar, bir maki türü olan püren bitkisinin çiçeklerinden topladığı öz ile bu balı yaparlar. Tadı vişne suyu aromasına benzer. Genelde Akdeniz ve Ege bölgelerinde üretilir. Anzer balından sonra en değerli ballardan biridir.

Karaciğer yağlanması ve idrar yolları rahatsızlıklarına karşı etkilidir.

Yüksekova Balı

Ülkemizde Hakkari Yüksekova’da üretilen bir çiçek balıdır. Yüksekova deniz seviyesinden ortalama 2000m yükseklikte bir coğrafyadır ve ilçenin florası yer aldığı topografya nedeniyle çok özeldir. Cilo, Sat ve İki Yaka Dağlarının arasında kalan bu coğrafya 20 kadar endemik türün yetiştiği bir alandır.

Enerji vererek vücut direncini güçlendirir. Grip ve soğuk algınlığına karşı iyi gelir.



Bal Çeşidi —-Yöresi

Kekik Balı —- Ege ve Doğu Anadolu Bölgesi

Keçiboynuzu Balı —-Türkiye Geneli

Ihlamur Balı —- Artvin, Rize, Yalova, Bursa

Lavanta Balı —- Isparta ve Burdur

Narenciye (Anavarza) Balı —-Akdeniz Bölgesi

Anzer Balı —— Rize (Ayder Yaylası)

Akasya Balı —- Artvin

Çiçek Balı —- Türkiye Geneli

Deli Bal (Ormangülü Balı) —- Doğu Karadeniz

Çam Balı —- Ege ve Akdeniz Bölgesi

Ayçiçek Balı —- Trakya

Karabaş Otu Balı —- Türkiye Geneli

Hayıt Balı —- Akdeniz Bölgesi

Karabuğday Balı —- Türkiye Geneli

Kestane Balı —- Türkiye Geneli

Karakovan Balı —- Karadeniz Bölgesi

Keven (Geven) Balı —- Bi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve Doğu Anadolu Bölgesi

Meşe Balı —- Trakya

Püren Balı —- Akdeniz, Ege, Trakya ve Karadeniz Bölgeleri

Yüksekova Balı —- Hakkari


TappTaze

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 14 Ocak 2022, 20:46   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ülkemizde Bal Çeşitleri




Portakal çiçeği balı duymuştum ama o bunlardan farklı sanırım.

__________________
Mutlu olmanın yolunu, karşıdakini mutlu etmek sanıyorduk. Yanıldık! Çünkü ne kadar mutlu ettiysek, o kadar yalnız kaldık.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 14 Ocak 2022, 21:03   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ülkemizde Bal Çeşitleri




Cogunu duymadim.. hepsini denemek Lazim..
Nede oLsa hepsi yararLi..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 14 Ocak 2022, 21:09   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ülkemizde Bal Çeşitleri




Anzer balını hiç biseye tercih etmem.
Enfes..

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 16 Ocak 2022, 21:34   #5
Çevrimdışı
~ Lafazan.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ülkemizde Bal Çeşitleri




Emeğine yüregine sağLık payLaşım için tşkLer....

__________________
Edeptir AŞK Sevdirenin Hürmetine...

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 16 Ocak 2022, 21:39   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ülkemizde Bal Çeşitleri




Emeğine sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
ülkemizde bal çeşitleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Düz Yazı Türleri - Düz Yazı Çeşitleri Nelerdir -Yazı Çeşitleri Hakkında Bilgi PySSyCaT Türkçe 0 28 Ekim 2014 00:36
Kök Çeşitleri - Bitkilerde Kök Çeşitleri PySSyCaT Biyoloji 0 19 Ekim 2014 11:24
Ülkemizde Sokak Sanatı.. Zen Fotoğraf Kulübü 0 04 Haziran 2013 23:37
Kas Çeşitleri - Vücudumuzdaki Kas Çeşitleri Nelerdir Liaaa Ödev ve Tezler 0 13 Mart 2012 15:13